Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

RIJEŠENA POLITIČKA KRIZA Općinu Gračac će voditi donačelnik Robert Juko

01.07.2020. 18:55


Iako je oporba u Gračacu zatražila raspuštanje Općinskog vijeća smatrajući kako je najbolje da nakon uhićenja HDZ-ove načelnice Nataše Turbić Općinu vodi Vladin povjerenik, odlučeno je da će Gračac ipak voditi HDZ-ov donačelnik Robert Juko.
Nataša Turbić u međuvremenu je izbačena iz HDZ-a, a početkom lipnja podnijela je i ostavku na mjesto načelnice Općine Gračac. Nezadovoljna skandalom koji je potresao njihovo mjesto, tamošnja je oporba tražila što bolje rješenje kako bi se prevladala ova politička kriza, smatrajući kako je najbolja odluka ona o raspuštanju Općinskog vijeća. Naime, kako je upozorio vijećnik Narodne stranke reformista Tomo Delač, zamjenik bivše načelnice Robert Juko zauzet je poslovnim obvezama u Hrvatskim autocestama. Druga zamjenica, Rajka Rađenović, na ovu je dužnost došla iz kvote manjina te oporba smatra kako nije realno da joj vladajuća sranka u Gračacu prepusti vođenje Općine.


Dužnost načelnika obnaša volonterski
Doista, provjerom u imovinskoj kartici Roberta Juke objavljenoj na stranicama Povjerenstva za sprječavanje sukoba navodi se da je donačelnik zaposlen u Hrvatskim autocestama održavanje i naplata cestarine d.o.o., a navedeno je kako dužnost načelnika obavlja volonterski.
Podaci o zaposlenju praktično pokazuju da se Juko obvezama u Općini može baviti samo u slobodno vrijeme, odnosno popodne te je doista pitanje može li voditi Gračac, prije svega primati stranke i rješavati poslove u uredovno vrijeme u kojemu se oni i rješavaju s nadležnim ustanovama, prije svega ministarstvima.
No, od predsjednika HDZ-ove podružnice u Gračacu Tadije Šišića, saznajemo kako je odlučeno da će Općinu ipak voditi donačelnik Juko jer je to po njima najbolje rješenje s obzirom da su lokalni izbori ionako dogodine.
– Donesena je odluka da bivšu načelnicu mijenja Robert Juko, što mu omogućuju i Zakon i Statut. Imamo većinu u Vijeću, ono funkcionira i nema nikakvih razloga za izbore. Raspuštanje Općinskog vijeća ni teoretski ne bi imalo smisla jer je ova Vlada tehnička i dok bi se imenovao povjerenik i raspustilo Općinsko vijeće te raspisali izbori, prošla bi godina dana i Općina bi radila samo privremene poslove, odnosno u hladnom pogonu. Ovako, zamjenik je tu i nastavit će rad do idućih izbora, kaže Šišić.


Suradnja bolja nego prije
S obzirom da Gračac ima i donačelnicu Rajku Rađenović iz redova SDSS-a, te da je već bilo trvenja između nje i bivše načelnice koja ju je, prema njenoj tvrdnji, marginalizirala, šefa gračačkog HDZ-a pitali smo kako ovo dvoje zamjenika funkcionira i surađuju li uopće?
– Pretpostavljam da je suradnja bolja nego što je bila, o tome nismo razgovarali, ali i jedan i drugi rade svoj posao, koliko vidim, zaključuje Šišić.
Naime, problem stranačke i nacionalne nesnošljivosti u Gračacu kulminirao je krajem siječnja kada je tadašnja HDZ-ova načelnica na Instagramu objavila fotografiju grba s prvim bijelim poljem i natpisom »Spremni« kao čestitku rukometnim reprezentativcima, a Rađenović je tada izjavila kako je zaprepaštena činjenicom da jedna načelnica općine može ovako nešto objaviti i to općine koja ima preko 47 posto pripadnika srpske nacionalnosti.




Rađenović čeka sastanak sa donačelnikom
Donačelnicu Rađenović stoga smo jučer nazvali provjeravajući najnoviju situaciju u Općini. Sudeći prema onome što nam je rekla suradnja je doista puno bolja od one u vrijeme načelnice Turbić, što je očito primijetio i predsjednik tamošnjeg HDZ-a. Naime, evo što nam je kazala donačelnica Rajka Rađenović:
– Kontaktirala sam telefonom s gospodinom Jukom te smo se dogovorili da ćemo se naći i porazgovarati. Inicirala sam taj sastanak s obzirom da ima nekih neriješenih stvari vezanih za Srb i okolna mjesta, a do sastanka još nije došlo. Gospodin je bio jako ugodan te se nadam da ćemo se ubrzo i naći. Ne vidim ga jer dolazi popodne s obzirom da radi u firmi te dođe ovdje na potpisivanje dokumenata, pojašnjava donačelnica koja sada odrađuje velik dio posla, s obzirom da u Općini radi kao profesionalna dužnosnica.
Mještanima je na kraju ipak najvažnije da Općina normalno funkcionira i da imaju one koji nastavljaju raditi na projektima važnima za razvoj ovoga kraja. Iduće su godine ionako lokalni izbori kada će Gračac dobiti novo rukovodstvo.
 


JUKO DUŽNOST OBAVLJA VOLONTERSKI


Provjerom u imovinskoj kartici Roberta Juke objavljenoj na stranicama Povjerenstva za sprječavanje sukoba navodi se da je donačelnik zaposlen u Hrvatskim autocestama održavanje i naplata cestarine d.o.o., a navedeno je kako dužnost načelnika obavlja volonterski