Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Broj novozaraženih trebao bi uskoro početi padati

01.07.2021. 07:30


Na terenskom cijepljenju djelatnika hotelske kuće Falkensteiner, zadarski glavni epidemiolog dr. Alan Medić osvrnuo se na epidemiološku situaciju u Zadarskoj županiji.
– U Hrvatskoj se trenutačno od ukupno izoliranih slučajeva 43 posto odnosi na delta indijski soj koji se vrlo brzo širi. Zasad još nismo dobili iz laboratorija potvrdu o postojanju delta soja u Zadarskoj županiji, ali očekujemo je svaki dan. Ali kad imate u općoj populaciji na razini Hrvatske skoro 50 posto delta sojeva, onda je za očekivati da mi nismo izolirana, posebna priča. Važno je što smo populaciju koja je najstarija i najrizičnija najbolje cijepili, tako da među njima nemamo ni bolesnih, ni hospitaliziranih. Današnji podaci za Zadarsku županiju pokazuju da je najveći broj oboljelih star između 10 i 16 godina. To vam govori da se radi o djeci koja se još nisu stigla cijepiti, a bila su najviše u kontaktu. Srećom, zasad im je blaga klinička slika, govori dr. Medić.
Kako je rekao nadalje, u Zadarskoj županiji je procijepljenost za 1 do 2 posto manja od hrvatskog prosjeka.


Prvu dozu primilo 38 posto građana
– Imamo procijepljenost 38 posto s prvom dozom, dakle primilo ju je oko 52 tisuće ljudi, a 28 posto je primilo obje doze. Naglašavam da u ovom i sljedećem tjednu imamo najveći broj revakcinacija, dakle, postotak će nam se u sljedeća dva tjedna penjati za jedan posto po danu jer dolaze na red oni koje smo cijepili u petom mjesecu. Na punktu na Višnjiku možete doći i cijepiti se bez ikakve najave, samo sa zdravstvenom iskaznicom, rekao je ovaj epidemiolog.
Manja procijepljenost, a veće brojke novozaraženih u Zadarskoj županiji, dodaje dr. Medić, ne znače ništa dramatično.
– Brojke od 30, 40 novozaraženih dnevno nisu nešto problematične, a na maloj ukupnoj količini zaraženih, s jednim-dva nova slučaja, postotak jako raste. Nama je u bolnici danas devetero hospitaliziranih i to mnogi još od početka lipnja. Imali smo tih par incidentnih situacija, počevši od košarkaške utakmice nadalje. Tako da ovo sad nije ništa neobično i ništa nepredvidivo, sve smo to i očekivali. Broj novozaraženih bi trebao početi padati ovaj i drugi tjedan, prvo na 30, pa na 20, pa 10 i tako ćemo se malo ‘dodavati’ s tim brojkama tijekom ljeta zbog tog delta soja i najviše zbog djece, ali to je tako, rekao je dr. Medić te dodao da je možda čak i dobro što će se djeca prokužiti i stvoriti imunitet među svojom populacijom.
– Najnovija istraživanja pokazuju da će cjepivo najvjerojatnije ostaviti trajan celularan, stanični imunitet, dugotrajan, osobito za one koji su primili dvije doze, odnosno one koji su preboljeli i primili jednu dozu. Već se sad u znanstvenim krugovima nagađa da bi revakcinacija mogla ići tek za godinu dana, a možda ćemo čak imati i doživotan imunitet nakon cjepiva. Imamo jako dobar imunološki odgovor, ne samo onih antitijela koje mjerimo u laboratorijima, nego i onog što se rijetko mjeri, a što će istraživanja sad pokazati, rekao je dr. Medić.


Cijepljenje učenika
Krunoslav Capak je najavio mogućnost cijepljenja djece školske dobi, a dr. Medić ističe da je zadarski Zavod za to spreman, te da ima dovoljno cjepiva.
– Zasad se preporučuje cijepljenje djece u rizičnoj skupini i one kojima je netko od ukućana iz rizične skupine. Timovi školske medicine našeg Zavoda godinama imaju iskustva s cijepljenjem djece protiv dječjih bolesti, tako da je za njih ovo standardan posao. U svakom slučaju, važno je reći da mi tu sad nemamo nikakve dramatične situacije, osim tih brojki koje su malo veće u odnosu na ostatak Hrvatske. To sad moramo trpiti, ali nije nam prvi put, zaključio je dr. Medić.
Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije ponovno je istaknuo važnost što bolje procijepljenosti.
– Moramo potaknuti naše sugrađane da se cijepe, ali još ne znamo u ovom trenutku hoće li biti nagrađivanja, kao što je u nekim drugim mjestima. Cijepljenje je dobrovoljno i svatko bira za sebe, ali pozivamo još jednom sve građane da se cijepe, da na taj način doprinesu da budemo sigurna destinacija. Ne smijemo zaboraviti da 30 posto BDP-a čini turizam. Ako nam ti turisti ne dođu, pitanje je kako će uopće kompletni javni sektor funkcionirati, rekao je Vicković.