Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Građevinski strojevi na sukošanskom Ždralovcu među kupačima

01.07.2021. 11:01


Započelo je ljeto, započela je i glavna turistička sezona, međutim započeli su i građevinski radovi na uređenju dijela obalnog pojasa u luci Sukošan koji obuhvaćaju izgradnju obalnog zida ukupne dužine 432 metara, od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu, šetnicu, zelenilo i 120 parkirna mjesta te produbljivanje uvale i rekonstrukciju završne površine postojećih gatova. Projekt je vrijedan 8.263.324,38 kuna.
– Radovi će se izvoditi i tijekom ljeta s pauzom od 1. do 15. kolovoza. Naime, do kraja tekuće godine treba izvesti radove u iznosu oko četiri milijuna kuna s obzirom na sredstva koju je za ovu godinu Županijska lučka uprava Zadar dobila od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, obznanio je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.


Sreća u nesreći
Iako su u velikom broju gradova i općina diljem zemlje gradilišta prestala s radom i bageri utihnuli to zbog »više sile« nije slučaj u Sukošanu. Prema trenutnom Zakonu o gradnji, gradovi i općine mogu samostalno donositi odluke o zabrani radova, usprkos negodovanju domaćih i iznajmljivača.
– Svih molim za razumijevanje i strpljenje, radovi će se izvoditi uz određene dnevne pauze. Neće se izvoditi od ranog jutra kad je vrijeme za spavanje i kad je vrijeme za odmor od ljetnih vrućina. Ovog ljeta neće se raditi na Rudini kod ugostiteljskih objekata, restorana i konoba na obali, rekao je Martinac, čija je obiteljska kuća na Ždralovcu među prvim na udaru buke građevinskih strojeva, 20-ak metara od gradilišta.
Naime, splitska tvrtka Akropolis d.o.o. Split radove izvodi na dijelu obale u luci Sukošan na Ždralovcu, jugoistočno od Škvera. Sreća u nesreći, osim mještana i vikendaša na turistički nadasve atraktivnom Ždralovcu ima »samo« nekoliko turističkih iznajmljivača apartmana.


Iduće ljeto bez građevinskih radova
– Radovi se neće izvoditi iduće ljeto, bez obzira završili ili ne. Nastavit će se tek nakon turističke sezone, poručio je Martinac.
Ministar Goran Butković i državni tajnik Josip Bilaver za lučku infrastrukturu i sanaciju pomorskog dobra su u ožujku u zadarskoj luci Gaženica između ostalog sa ŽLU-om potpisali i ugovor za projekt »Uređenje dijela obalnog pojasa u Sukošanu prema UPU Unutar granica lučkog područja«, u iznosu od preko 4 milijuna kuna s PDV-om, a odnosi se za radove koji će se izvesti u ovoj godini.
– Radovi se izvode po projektu poduzeća za projektiranje, nadzor i savjetovanje Via Factum iz Biograda na Moru. Završetak radova predviđa se za 12 mjeseci plus ljetne pauze, 15 dana ovo ljeto i cijelo iduće ljeto, istaknuo je Martinac.
Površina zahvata u akvatoriju je oko 7.100 metara četvornih.
– Projekt obuhvaća uklanjanje mula na Ždralovcu te izvedbu novog mula duljine 12 metara i širine 1,80 metara. Postojeći Keranov mul zadržava prijašnje gabarite, objašnjava Martinac.




Produbljivanje akvatorija minus 1,5 metar
Također će se produbiti lučki akvatorij u svrhu osiguranja potrebne dubine za korištenje komunalnih vezova na dubinu minus 1,5 metara.
– Završetkom projekta povećat će se kapacitet komunalnih vezova, čiji je nedostatak predstavljao značajan problem u luci s Rivom, Rudinom i Ždralovcem, ističe Martinac.
Šetnica će biti široka tri metra sa zelenilom, a uz 432 metara šetnice bit će i 120 parkirnih mjesta, od toga 10 za invalide.
– Prvu i drugu fazu uređenja obalnog pojasa od Sportskog centra do Rive financirala je Općina Sukošan, za drugu fazu podigli smo i kredit u iznosu od pet milijuna kuna. Za treću fazu, sanaciju obale od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu koja je unutar lučkog područja, investitor je Županijska lučka uprava Zadar koja je radila i projektnu dokumentaciju, zaključio je Ante Martinac.


Negativna turistička reklama
Tko želi na odmoru da ga bude ili remeti mir građevinski radovi? Jer nikada, a kamoli sada kad je još uvijek aktualna pandemija koronavirusa i kad se nakon lošije prošlogodišnje očekuje puno bolja ovogodišnja glavna turistička sezona. Ne treba nam negativna reklama i odlazak turista iz destinacije zbog buke od građevinskih strojeva. Oni se neće vratiti jer su radovi usred ljeta i to im razumljivo ne odgovara. Trebalo je saslušati glas naroda prije dolaska građevinskih srojeva na obalu, rekao nam je jedan od ovdašnjih domaćih ljudi koji je, naravno, želio ostati anoniman.