Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nakon večernje mise i procesije bogata okrjepa za vjernički puk

01.07.2021. 12:42


Blagdan sv. Petra apostola svečano je proslavljen u župi sv. Petra na Ploči u Zadru. Svečano večernje misno slavlje i procesiju s kipom sv. Petra kroz taj gradski predio u zajedništvu sa župnikom fra Žarkom Relotom i subraćom svećenicima predvodio je dekan ražanačkog dekanata don Marinko Jeličević, župnik Starigrada, Selina i Tribnja koji proslavlja 25-godišnjicu misništva.
Dobrodošlicu dekanu u ime župne zajednice izrekla je Danijela Katuša, kažu, vrijedna i radišna članica Župnog vijeća.
– Često ste ovdje kod našeg župnika, naš ste dragi i mili gost. Hvala vam za vaših 25 godina služenja Gospodinu Bogu. Bili ste i jeste vratar Hrvatske nogometne reprezentacije katoličkih svećenika, s njom ste ostvarili velike uspjehe. Hvala vam na vašem dolasku među nas. Bog vas blagoslovio, poručila je Katuša.


Otac, kći i zet
Govoreći o osobnosti apostolskog prvaka Petra, don Marinko je rekao da je »Petar bio spreman ispraviti svoje izjave, priznati i pokajati se za svoje grijehe, za svoju brzopletost, samouvjerenost, pa i ponizno i gorko zaplakati«.
Isus je znao da će Petrova vjera rasti i sazrijevati. Zato je za njega molio Oca, vodio ga je sa sobom na brdo Tabor da vidi njegovo preobraženje i u Getsemanski vrt da vidi njegove krvave suze.
– Petar nije imao snage ići za Isusom do Kalvarije, ali nije bježao iz Jeruzalema i prvi je ušao u prazan grob Isusova uskrsnuća. I povjerovao, naglasio je don Marinko.
Poslanice su čitali Katarina Terkeš i Robert Lončar. Pjevanje je predvodio župni zbor sv. Petra predvođen vrsnim glazbenim talentima, Martinom Stipčević Petani, njezinim suprugom Marijom Petanijem i ocem Zdenkom Stipčevićem, katedralnim solistom. Taj otac, kćer i zet su pločanski župljani koji sebedarjem obogaćuju život župe.


Trodnevna duhovna priprava
Tijekom procesije bilo je već tradicionalno četiri postaje, dok su put procesije djeca posipala cvijećem. Dnevnu svetu misu je predvodio don Dario Matak, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije, ujedno župnik Sv. Filip i Jakova i Sikova. Trodnevnu duhovnu pripravu predvodili su don Pave Zubčić (50 godina misništva), don Mladen Kačan (45 godina misništva) i don Krešimir Žinić (25 godina misništva).
Nakon večernje svete mise i procesije župnik fra Žarko Relota je iznenadio cijeli nazočni vjernički puk, domaće i furešte, pozvao ih je da se u dvorištu crkve okrjepe jelom i osvježe pićem. Mnogi su to sa zadovoljstvom i prihvatili, naročito furešti.