Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Vi ste naša budućnost«

01.07.2021. 10:58


U prekrasnom ambijentu crkve sv. Donata jučer je upriličena svečanost uručenja svjedodžbi učenicima završih razreda Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra, generacije 2020./2021. Dodjeli su nazočili, uz maturante, i njihove razrednice, profesori, pedagoginja i psihologinja, koji su ih vodili tijekom njihovog srednjoškolskog obrazovanja, a na početku svečanosti sve ih je pozdravila ravnateljica Sandra Šango.


Četiri godine prošle prebrzo
– Okupili smo se u čast završetka vašeg školovanja u ovom prekrasnom ambijentu povijesnog zdanja. Boravak u učionicama Gimnazije Vladimira Nazora za vas je sada prošlost, ali uvijek će biti dio vas, rekla je ravnateljica Šango te nastavila prisjećajući se prvog dana škole kad im se podjela završnih svjedodžbi činila tako dalekom.
– Sjećamo se kad ste prije četiri godine prvi put ušli u učionice, veseli, zaigrani, ali isto tako sramežljivi, nesigurni i puni očekivanja i planova, tada je ovaj dan izgledao daleko. Sada iz današnje perspektive, četiri godine su prošle prebrzo, istaknula je Šango napominjući kako je vrijeme projurilo, poglavito za ovu generaciju koja je pola svog školovanja odradila u novim okolnostima, nastavi na daljinu.
– Posebno ostaje žal za maturalnim putovanjem te svečanom maturalnom večerom, ali i svakodnevnim druženjima na hodnicima škole, ispijanjem kave prije i poslije nastave, za svim onim što je ova generacija u posljednje dvije godine propustila. Ipak, unatoč svim nedaćama svi su se u školi trudili dati vam znanje i poticati vas da razvijate sve vaše vještine. S vama su prolazili i lijepe, ali i krizne situacije. Nastojali smo do zadnjeg trena podučiti vas odgovornosti i vrijednostima kojima ćete izgrađivati naše društvo jer naša budućnost ste vi, mladi obrazovani ljudi puni životne energije koji su kreativni i ambiciozni, ali i odgovorni i samokritični, kazala je Šango.


Svaki kraj, novi je početak
Maturanti su uspješno došli do kraja jednog svog puta, a kako im je poručila ravnateljica, svaki kraj novi je početak. Učenike sad očekuju nove avanture na fakultetima, ali i dalje u životu.
– Na vama je sad da razvijate sve ove vrijednosti, vjerujte u sebe da biste uspjeli u životu, a nastojite razumjeti i uvažavati druge, poručila je Šango te im zaželjela sreću na daljnjem životnom »putovanju«. Zahvalila je i njihovim roditeljima koji su ih upisali u Gimnaziju Vladimira Nazora i povjerili ih profesorskom zboru te škole.
Nakon pozdravnog govora uslijedila je svečana dodjela svjedodžbi te proglašenje učenice generacije. Titulu učenice generacije ponijela je Laura Lončar koja je zadovoljna ovim priznanjem, ali, kako kaže, nije još gotovo.
– Sad čekam rezultate državne mature, zadovoljna sam kako sam sve napisala. Sljedeći me tjedan očekuje i prijemni ispit, rekla je Laura koja školovanje planira nastaviti na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Svečanu dodjelu pjesmom je uveličao školski zbor pod vodstvom profesorice Glazbene kulture, Ive Mustać Klarić.
Nakon podjele svjedodžbi maturanti su se zajedno fotografirali na skalama ispred crkve sv. Marije. Učenici su svi od reda rekli kako u isto vrijeme osjećaju sreću, ali i tugu jer se rastaju od starog života i društva te ih očekuje nešto nepoznato. Nakon ove podjele svjedodžbi još ih čekaju i rezultati državne mature te će se potom posvetiti upisima na fakultet.
Sretno vam bilo!