Ivica Matešić Jeremija dao velik doprinos u obrani Hrvatske i u književnosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Prigodnim programom na Forumu obilježena druga godišnjica smrti
Matešić je iza sebe ostavio opus od 10 knjiga koje su tematski bile povezane s Domovinskim ratom i braniteljima, ali i političkim i lokalnim pitanjima. Upozoravao je na teške probleme s kojima se veterani Domovinskog rata suočavaju u miru
Bojan BOGDANIĆ
Radomir Jurić, Josip Lisac, Zlatko Begonja i Vesna Matešić

Večer sjećanja na Ivicu Matešića Jeremiju, poznatog zadarskog branitelja, književnika i vojnog izaslanika održana je na Forumu. O životu i radu Ivice Matešića Jeremije govorili su dr. sc. Zlatko Begonja, dr. sc. Radomir Jurić i prof. dr. Josip Lisac. Također je nastupila i ženska klapa »Karmel«, a pročitani su i ulomci iz nekolicine Matešićevih književni djela. Večer je organizirala Udruga veterana 7. domobranske pukovnije Zadar i udruga Hrvatskoj Za Dar.

- Taj odlazak prije dvije godine bio je strašan, izjavio je profesor Lisac i dodao da je preranom smrću Ivice Matešića Jeremije Hrvatska izgubila važnog čovjeka koji se istaknuo kao branitelj tijekom Domovinskog rata, ali i kao književnik.

Ivica Matešić Jeremija počeo je pisati kasnije u životu, ali je iza sebe ostavio opus od 10 knjiga koje su tematski bile povezane s Domovinskim ratom i braniteljima, ali i političkim i lokalnim pitanjima. U Matešićevom pisanju pronašli su se mnogi hrvatski branitelji čije je sudbine često opisivao i upozoravao na teške probleme s kojima se veterani Domovinskog rata suočavaju u miru.

- Kroz svoje knjige htio je ukazati na to u kakvoj se situaciji hrvatski branitelji nalaze, kako za vrijeme Domovinskog rata tako i na ono što se događa danas u mirnodopsko vrijeme. Sada smo svjedoci da se neke stvari koje je Matešić apostrofirao danas pokušavaju staviti postrance, upozorio je Zlatko Begonja.

Begonja je naglasio i to da postoji samo jedna povijest, ona koja se zasniva na činjenicama, ali da u slučaju posebnih figura poput Ivice Matešića Jeremije ipak treba osjetiti strast koja je takve ljude vodila tijekom važnih društvenih zbivanja na ovim prostorima.

Prva Matešićeva knjiga »Križ moje braće« neposredno se bavi obranom grada Zadra tijekom Domovinskog rata, a poslužila je kao predložak za dokumentarni film koji je režirao Darko Dovranić.

Matešić je autor epitafa na centralnom križu Gradskog groblja u Zadru »Oni su Hrvatska, njima je dugujemo«. Taj natpis urezan je gotovo sve spomenike poginulim braniteljima tijekom Domovinskog rata na području Zadarske županije.

Osim vojne i književne karijere Matešić je ustrajao u civilnom obrazovanju. Želio je doktorirati na Sveučilištu u Zadru, ali ga je u tome spriječila prerana smrt.

- Iskazivao je veliku želju za znanjem i daljnjim usavršavanjem, izjavio je Radomir Jurić.

Jurić je ukazao na to da književni opus Ivice Matešića Jeremije svakako ima svoje mjesto u povijesti domaće književnosti i da bi trebalo raditi na tome da ta građa ne bude zaboravljena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno