Vrkić: Nagrada Gagiću veliki je udarac svim braniteljima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Oporba GV-a Obrovac podnijela zahtjev za ukidanjem Godišnje nagrade
Nagrađivanje Đorđa Gagića samo po sebi izaziva kontroverze, stoji u zahtjevu predanom predsjedniku Vijeća Marku Klancu
Toni PERINIĆ
Prema navodima vijećnika, Gagić ne živi u Obrovcu

Po starom i prokušanom običaju, Gradsko vijeće Obrovca održalo je ove srijede svoju sjednicu u isto vrijeme kad se održava sjednica Županijske skupštine. Iako se točka nije našla na dnevnom redu, nakon sjednice je upućen zahtjev oporbenjaka za sazivanjem nove sjednice i ukidanjem Nagrade Grada Obrovca Đorđu Gagiću. Zahtjev je upućen predsjedniku Vijeća Marinu Klancu, a u njemu se navodi više činjenica, koje prema mišljenju vijećnika ukazuju na to da je potrebno povući navedenu nagradu.

- Gospodin Đorđe Gagić nagrađen je godišnjim javim priznanjem za stvaralački rad za razvijanje međuljudskih odnosa što samo po sebi izaziva kontroverze znajući kakvu je ulogu imao u gospodarskom, političkom i svekolikom životu Obrovca 1990. i 1991. godine, stoji na početku obrazloženja navedenog zahtjeva u kojem se također navodi kako je Gagić bio aktivni sudionik oružane pobune protiv Republike Hrvatske.

- Dokumenti iz 1992. godine potvrđuju da je spomenuti pred Vojnim sudom u Splitu bio optužen da je zajedno s ostalima protuustavnim putem pokušao otcijepiti teritorij Hrvatske. Sudski proces je zaustavljen temeljem Zakona o općem oprostu, međutim, to ne umanjuje činjenicu da su se određene stvari dogodile, navodi se u zahtjevu potpisanom od strane šest vijećnika, među kojima je i HSLS-ov Ive Vrkić, koji smatra kako je sramota što se nagrada uopće dodijelila Gagiću te kako je potrebno što prije istu povući.

- Kao hrvatski branitelj, ne prihvaćam da nagrada ostane u rukama Đorđa Gagića. Ovo je veliki udarac svim braniteljima kao i obiteljima poginulih branitelja i civila, jer kao što je navedeno u zahtjevu, isti je u Domovinskom ratu bio na protivničkoj strani, za što je u konačnici i odgovarao pred Vojnim sudom. Kad se na Vijeću govorilo o dodjeli nagrade, bio sam ljut i razočaran, jer od gradonačelnika se svašta može očekivati, ali ovo je stvarno prevršilo svaku mjeru. Posebno je zanimljivo što navedeni gospodin ne živi u Obrovcu, već dolazi svake četiri godine za lokalne izbore, govori nam Vrkić i iskreno dodaje kako smatra da unatoč svim naporima neće doći do oduzimanja nagrade, jer su, prema njegovim riječima, Župan i Gagić dobri prijatelji.

Više puta pokušali smo doći do gradonačelnika Ante Župana i iz prve ruke saznati razmišlja li se o povlačenju spomenute Nagrade Grada Obrovca, ali do zaključenja ovog broja, komentar nismo dobili.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno