Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ana pobjegla pred brojnim novinarima

Autor: Minja Gugić

31.07.2008. 22:00
Ana pobjegla pred brojnim novinarima

Foto: Filip BRALA



Ana Magaš nije željela komentirati susret u Centru za socijalnu skrb. Lica sakrivena tamnim naočalama i u pratnji policajaca u civilu, pobjegla je pred brojnim novinarima i fotoreporterima do automobila koji ju je čekao u blizini
Niti mjesec dana nakon što je izašla na slobodu iz požeške kaznionice gdje je odslužila tri godine, tri mjeseca i osam dana zatvora zbog ubojstva supruga Lucijana, Ana Magaš u petak je imala dogovoren sastanak sa Stručnim timom za djecu, brak i obitelj u zadarskom Centru za socijalnu skrb, a uz nju je bila i njezina odvjetnica Ljubica Matijević-Vrsaljko.
S obzirom na to da je u pitanju maloljetno dijete, sve informacije oko susreta Ane Magaš i djelatnica Centra ostale su strogo čuvanom tajnom.
Jedina nam se kasnije kratko na mobitel javila njezina majka, Dijana Batković, koja je tek potvrdila kako je Ana bila na razgovoru u Centru, ali i ona je ostala na hodniku ispred zatvorenih vrata ureda u kojem se sastanak odvijao.
– Ni ja nisam smjela ući unutra. Ostala sam na hodniku, pa ne znam o čemu su razgovarali. Osim toga, i da znam ne smijem davati nikakve izjave – rekla je Anina majka, Dijana Batković.
Međutim, ono što je sasvim jasno, Ana Magaš bila je na razgovoru sa stručnjacima kako bi ostvarila svoju, kako je uvijek govorila, najveću želju, da napokon počne viđati sina, ali i svoje zakonsko pravo na skrbništvo. Kako smo saznali, riječ je o prvom u nizu takvih susreta koji će se održavati kako bi se pokušao uspostaviti kontakt između majke i djeteta.
Naime, nakon tragedije koja je zadesila tada devetogodišnjeg dječaka koji je u samo jednoj noći zauvijek ostao bez oca i majke koja je završila u zatvoru, privremenim je skrbnikom imenovana majka ubijenog Lucijana i dječakova baka, Bruna Magaš.
Dječak je tako cijelo vrijeme kod bake i djeda Josipa i, navodno, svoju majku ne želi vidjeti.
Izlaskom iz Centra, Ana Magaš je lica sakrivena tamnim i velikim naočalama, u pratnji policajaca u civilu, doslovce bježala pred brojnim novinarima i fotoreporterima do automobila koji ju je čekao, odmahujući glavom i ponavljajući kako – “nema komentara”.
Iako Ana Magaš nije tražila policijsku zaštitu, u PU zadarskoj su pojasnili kako je njihova procjena bila da trebaju poslati policijske službenike pred zgradu Centra za socijalnu skrb.
Ana Magaš je, podsjećamo, prvotnom odlukom Sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru, kojim je predsjedavao Branimir Zorica, u suđenju zatvorenom za javnost bila osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 9,5 godina. Vrhovni sud je potom tu presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim Sudskim vijećem, kojim je onda predsjedavao Milan Pečina, i Magaševu taj put zbog prekoračenja nužne obrane nepravomoćno osudio na osam godina zatvora.
U veljači prošle godine Vrhovni sud Republike Hrvatske kaznu joj je smanjio na pet godina zatvora.
Samo mjesec dana kasnije predsjednik Stjepan Mesić na prijedlog Komisije za pomilovanje zatvorsku joj kaznu smanjuje za godinu i pol dana, a onda ju je Povjerenstvo za uvjetni otpust kaznionice u Požegi odlučilo još ranije pustiti na slobodu zbog – dobrog zdravstvenog stanja i dobrog vladanja.