Čarolija Striborove šume u Kneževu dvoru

Slika korisnika admin
pagstribor
Alenka FESTINI
Nesretna baka i prijatelji Malik Tintilinić i njegovi Domaći

U organizaciji Centra za kulturu u atriju Kneževa dvora održana je hit predstava "Šuma Striborova" u izvedbi Dječjeg kazališta "Smješko" iz Zagreba. Predstava je rađena po poznatom djelu Ivane Brlić Mažuranić, koje je mnogim generacijama i bilo omiljena školska lektira. Glumci predstave Helena Buljan, u ulozi tužne i nesretne bake, te njeni kolege Hrvoje Zalar, Žana Bumber i Jelena Hadži Manev izvrsno su publici prenijeli bajkovitu atmosferu Šume Striborova.

U Šumi Striborovoj momak naišao na guju djevojku, kojoj je radi zlobe u ustima ostao gujin jezik. On, naivčina, zbog izvanjske ljepote poveo je kući, gdje je snaha zapovijedala, a starica slušala i izvršavala i nemoguće zapovijedi. Jednog dana pred njihovu kuću banula sirotica i baki darovala suharke kao zahvalu što joj je okrpala pokidan rukav. Kad je baka prvi put potpalila suharke, iz njih su iskočili Domaći, patuljci koji su joj pomogli otkriti snahin jezik. Međutim, i pored toga što se sam uvjerio, sin je majku potjerao od kuće. Baka i Domaći su se zatim obratili Striboru, šumskom starješini. On joj je ponudio sreću i mladost pod uvjetom da zaboravi sina. Baka je to odbila jer joj je bila milija njezina nevolja sa sinom nego sva sreća ovoga svijeta, a da sina mora zaboraviti. Tada je začarana šuma propala i nestale su sve čarolije. Sin se, pokajnik, molio Bogu i majci da mu oproste. Bog mu je oprostio jer se iskreno pokajao, a majka mu ništa nije ni zamjerila. Poslije se vjenčao s onom siroticom što im je dovela Domaće na ognjište...

Ova prekrasna priča kao i sve bajke na svijetu ima sretan kraj. U konačnici dobro pobjeđuje nad zlom.

Predstava je zapravo jedna u nizu onih koje je organizator Centar za kulturu namijenio djeci. Stoga nije slučajno da je ovom prigodom paški atrij bio popunjen do posljednjeg mjesta. Predstave namijenjene djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta održavat će se tijekom cijele godine, budući da se pokazalo da se uvijek može računati na djecu kao zaista divnu i mnogobrojnu publiku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno