Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nakon bolovanja umjesto pozdrava Anku dočekao otkaz

Autor: Ida Štulić

31.07.2008. 22:00
Nakon bolovanja umjesto  pozdrava Anku dočekao otkaz

Foto: Vedran SITNICA



Babić tvrdi da više nije sigurna za koga je radila. Na pločici s imenom koju je nosila za vrijeme radnog vremena stoji oznaka OMV-a, a u radnoj knjižici pečat benzinskog servisa NIKOLA – R d.o.o. Zadar u čijem sastavu OMV obavlja svoje djelatnosti. OMV je u vezi s navedenom situacijom nekoliko puta pozvan pred lice pravde, no nisu se odazvali
Donedavna djelatnica OMV-ova benzinskog  servisa u Nadin Jugu na autocesti Zadar – Split Anka Babić radila je na crpki kao čistačica, no nije imala ugovor o  radu kao ni većina njezinih  kolega. Naime, svoj ugovor o  radu zatražila je prije nego je  otišla na bolovanje, a pri samom povratku serviran joj je  otkaz.
– Bolovanje mi je bilo plaćeno što me iznenadilo u cijeloj situaciji. Došla sam na  posao, a umjesto s pozdravom, šef me je dočekao s otkazom te jednostavno rekao  da pokupim stvari i odem.  Mislim da se prepao jer sam  mu prijetila i inspekcijom rada, kazala je Anka.
Prisjetimo se i OMV-ove  donacije Zadarskoj bolnici –  riječ je bila o iznosu od  137.000 kuna. Anka Babić tvrdi da je tu riječ o velikom  kontrastu u postupcima te firme – jedne darivaju, a druge ne  žele vratiti na posao i dati im  plaću od 2.500 do 3.000 kuna.
Rad za “dvije firme”
Da bi situacija bila još kompliciranija, gospođa tvrdi kako  više nije sigurna za koga je  radila. Na pločici s imenom  koju je nosila za vrijeme radnog vremena stoji oznaka  OMV-a, a u radnoj knjižici  pečat benzinskog servisa NIKOLA – R d.o.o. Zadar u  čijem sastavu OMV obavlja  svoje djelatnosti, a za koji je  odgovoran Zvonimir Rajčić.  OMV je u vezi s navedenom  situacijom nekoliko puta pozvan pred lice pravde, no nisu  se odazvali.
– Sve presude su prebačene  na OMV, a gospodin Rajčić  tvrdi kako ja kod njih nisam  radila, što je i istina. To što  radim za “dvije firme” jest rezultat neke njihove međusobne i tajne interakcije s kojom  ne znam što misle postići. Želim znati tko je odgovoran za  pečat NIKOLA – R d.o.o. da  znam za koga radim, izjavila je  Anka Babić.
Cijeli slučaj ubrzo je došao i  na sud. Da bi se parnica pokrenula potreban je dokaz koji se daje u odvjetništvo, a  Anka Babić uz dokumentaciju  ima samo pečat i pločicu, no  iskreno se nada da će to biti  dovoljno. Kaže kako je učinila  sve što je u njezinoj moći.  Kontaktirala je i pravnog zastupnika zadarske podružnice  Saveza samostalnih sindikata  Hrvatske Vedrana Uraniju  koji je pozvao direktora  OMV-a kako bi se problem  riješio mirnim putem, a sud  izbjegao.
Kao čistačica počela je raditi 4. travnja 2006. godine bez  potpisanog ugovora te je bila  prijavljena na neodređeno vrijeme. Zaprepaštena situacijom oko otkaza koji je dobila  26. kolovoza 2007., kontaktirala je Julijana Matulinu,  predstavnika OMV-a za Dalmaciju i Liku, koji nije vjerovao njezinim riječima premda nije bila registrirana kao  njihova djelatnica.
Podignuta ovrha
Nakon izvjesnog vremena  direktor benzinskog servisa u  Nadin Jugu predočio joj je  ugovor bez potpisa i s pečatom  NIKOLA – R d.o.o. tvrdeći da  je pečat OMV-a zagubio.
Inspekcija rada obavila je  nadzor još 1. kolovoza 2007.  kojim je gospođa Anka prethodno zaprijetila te su ustvrdili da ugovor ne podržava  činjenice o radu, mjestu rada,  naknadi za korištenje godišnjeg odmora niti dodatke za  plaću čime je OMV napravio  prekršaj iz čl.17 Zakona o radu te napravio Odluku o redovitom otkazu ugovora o radu zbog poslovno uvjetovanih  razloga, u kojem stoji kako je  promet OMV benzinskog servisa u Nadin Jugu znatno pao  što je pogoršalo financijsku  situaciju poslodavca, čime je  djelatnica bila registrirana  kao tehnološki višak. U tom  slučaju Anka Babić podnijela  je Zahtjev za zaštitu prava u  kojem stoji da je bila jedina  čistačica na neodređeno vrijeme i s njim pristupila sudskim odlukama koje su direktora OMV-a obavijestile o  tome da je ima pravo vratiti na  radno mjesto bez njezine tužbe. Sud je nadležnoga pozvao  kako bi dao svoje izvješće no  zbog oglušenja određena mu  je novčana presuda. Kako niti  s jednom ni drugom stranom  nije postignuta nagodba podignuta je ovrha radi vraćanja  u radni odnos na neodređeno  vrijeme u roku od tri dana što  ponovno nije učinjeno, a novčane kazne koje bi se trebale  platiti u korist državnog proračuna samo se gomilaju.
– Bez obzira što su mi učinili, ja im ne želim zlo. Ovo  sam javno učinila da rasteretim dušu i da javnost zna što  se sve ljudima može dogoditi.  Apsurdno je dobiti četiri ili  pet otkaza, a ne biti u pravnom  radnom odnosu, rekla nam je  bivša djelatnica OMV-a koja  od provedbe daljnjih postupaka ne odustaje. Prema njezinim riječima, nitko od njezinih kolega nije imao ugovor  o radu i premda su joj bili  zahvalni na njezinoj hrabrosti  i činu, vjerodostojnost ugovora koje su naknadno dobili  sada je vrlo upitna.


Uranija: Pravna država je odradila svoj posao
Pravni komentar na navedenu situaciju dobili smo od Vedrana Uranije, koji tvrdi da je pravomoćna presuda savršeno učinjena te kako se djelatnica mora vratiti u radno-pravni status.
– Pravna država u cijelosti je odradila svoj posao, što je rijedak slučaj jer vrlo često imamo primjedbe na sporo donošenje i realizaciju odluka. Sada je na potezu tvrtka koja mora realizirati povratak gospođe Anke na posao uz nadoknadu svih primanja, kazao je Uranija.
Posebno je istaknuo kako Ustavno-pravni poredak Ustava Republike Hrvatske nalaže izvršenja sudskih presuda koje se zato i donose te je samo pitanje što se još čeka, odnosno kada OMV namjerava reagirati na te presude.
– U roku od dva ili tri mjeseca donesene su sve odluke. Ako tvrtka koja se tereti ima prigovor, on ne utječe na daljnji kazneni postupak, naglašeno je.