Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Preko: Povratak u vrh

Autor:

31.07.2008. 22:00
Preko: Povratak u vrh

Foto: Adam VIDAS



Zajedničku akciju Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije nastavljamo predstavljanjem Preka – turističkog, kulturnog i  administrativnog središta općine Ugljan. Preko konačno  počinje uživati plodove višegodišnjeg rada na mjesnoj infrastrukturi i novim sadržajima koji su promijenili ne  samo izgled mjesta, nego i  otvorili nove mogućnosti za  razvoj i napredovanje. Ako je i  prethodnih godina na nekim  mjestima trebalo zažmiriti na  jedno oko i prijeći preko radova koji su se obavljali u  mjestu, ove godine to definitivno nije bilo potrebno.  Nove linije mjesta, atraktivna  marina kao i šetnica koja na  dijelove podsjeća na zadarske  Morske orgulje, brojni hortikulturni otoci obogaćeni koloritom sezonskog cvijeća,  moderni ugostiteljski objekti,  samo su dio današnjeg Preka i  jamstvo da se Preko vraća u  vrh turističke ponude Jadrana. Prethodni direktor TZ  Preko prije nekoliko godina  najavio je da se Preko vraća u  1968. godinu, kada je proglašeno najturističkijim mjestom na Jadranu i bio je vizionarski u pravu.
Marina i novi gosti
Patrola je započela u trajektnoj luci Preko, prvoj dodirnoj točki većine posjetitelja  Preka kao i otoka Ugljana.  Nevjerojatna gužva automobila koja se stvara svako ljeto  samo još jednom potvrđuje  činjenicu kako je Preko na  svoj način nastavak autoceste  te zaslužuje i bolje uređeno  pristanište. Uređenje je u planu, ali kao i obično kod nas,  zaustavila ga je troma državna  birokracija.
Turistička patrola Zadarskog lista uputila se šetnicom  uz more prema centru mjestu.  Na šetnici nije dopušten promet automobilima i motorima, mada vozači ovih drugih  krše tu zabranu. Ipak treba  priznati kako Preko u toj razini nekulturne vožnje nije  usamljen slučaj, jer se slične  zabrane krše na gotovo svim  šetnicama. Šetnica je opremljena svim potrebnim sadržajima od klapa za odmor,  kanti za otpad, do noćne rasvjete te je cvjetno uređena. Uz  to ona je i kupalište brojnih  turista koji ljetuju u nekom od  preških apartmana.
U centru mjesta danas prevladava nova marina koja polako, ali sigurno počinje privlačiti nautičare s njihovim jedrilicama i jahtama. Marina je  dala jedan novi, moderni, luksuzni štih rivi, a tako i samom  mjestu. Kada se tome dodaju  moderno uređeni kafići i ugostiteljski objekti u kombinaciji  s kulturnim i povijesnim vrijednostima, dobije se pobjednička kombinacija Preka koju danas ima malo općinskih  središta u Zadarskoj županiji.
Ipak prava je novost novi  dio rive koji je osim šetališta u  okruženju zelenih otoka postao i kupalište. Tako je to kad  u mjestu imate riješenu kanalizaciju, a samim time i nekoliko kilometara čiste obale.
Patrola se nastavila prema  Turističkom informativnom  centru, odakle se nastavila u  društvu s direktorom TZ  Preko Antom Brižićem. Brižić ističe kako se već novom  marinom osjeća promjena na  bolje u turističkoj klijenteli  Preka, a nastavak svega trebala bi biti izgradnja i otvaranje hotela u Preku 2010.  godine.
Inače TIC je otvoren svakim danom od 8 do 21 sat.  Ispred njega postavljene su  lončanice s cvijećem, a na  njegovu pročelju nalaze se  karte Zadarske županije,  otoka Ugljana i mjesta Preka. Uz njih je smještena i  informativna tabla, tako da  gost može jednim kratkim  pogledom dobiti “blic” informaciju i saznati gdje se što  događa. Za podrobnije informacije uvijek se može  obratiti ljubaznom osoblju  turističke zajednice.
Treća godina s Plavom  zastavom
Nakon TIC-a kratak pogled  na preškog barkajola koji vozi  kupače na otok Galevac gdje se  nalazi franjevački samostan, a  zatim na glavnu mjesnu plažu  Jaz. Jaz je pod opsadom Prečana i njihovih gostiju od ranih  jutarnjih sati, a prava gužva  nastaje poslijepodne kada je  pravo umijeće pronaći metar  četvorni prostora. Radi se o  pješčanoj plaži koja je posebno  pogodna za obitelji s malom  djecom. Na plaži Jaz treću godinu zaredom vijori se Plava  zastava što je samo još jedan  dokaz o kvaliteti i čistoći mora.  Od ostalih sadržaja na plaži  spomenimo svlačionice, sanitarni čvor, tuševe i ostalo.
Uz ponudu u mjestu Preko  nudi avanturističke oblike odmora. U prvom redu tu su brojne biciklističke staze po neurbaniziranim dijelovima otoka,  zatim pješačka staza Željina  koja vodi oko Sv. Mihovila te  penjački pravci koji se nalaze uz  istu. Na njima je vježbala i Jana  Mijailović u svojim pripremama za Cho Oyu kada vremenske prilike to nisu dopuštale u  Velikoj Paklenici.
Za kraj svake pohvale općinskom vodstvu i djelatnicima TZ Preko, koji su zajedničkim radom stvorili preduvjete razvoja modernog turizma u samom Preku, a samim time na prostoru općine  Ugljan i na cijelom otoku.


Hortikulturni  bum Preka
Visoka razina hortikulturnog uređenja Preka vidljiva je  na svakom koraku od trajektnog pristaništa do plaže  Jaz. O tome svjedoče brojni  pitari s posađenim sezonskim cvijećem, kao i zeleni  otoci uz Novu rivu te uredno  održavane javne zelene površine. Sve se to besprijekorno održava.
Cjelokupni dojam pojačava besprijekorna čistoća  mjesta, čemu je sigurno pridonio i veliki broj postavljenih  kanta za sitni otpad.