Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U moru kod Kali ispušteno 200 tisuća mlađi podlanice

Autor: Dragana Glavočić

31.07.2008. 22:00
U moru kod Kali ispušteno 200 tisuća mlađi podlanice

Foto: Adam VIDAS



Prema zakonu dozvoljeno je poribljavanje samo s autohtonim ribljim vrstama. Nije dozvoljeno poribljavati s vrstama koje nisu karakteristične za podneblje jer bi moglo doći do narušavanja prirodne ravnoteže mora
U organizaciji Općine Kali i tvrtke Cenmar u petak je u uvali Batalaža u Kalima ispušteno u more 200.000 mlađi podlanice težine četiri grama. Osam bazena mlađi, svaki zapremine dva kubika, su bila smještena na dva kamiona. Četiri plava bazena su, kako kaže Krešimir Peroš direktor uzgajališta Cenmar, zastarjele tehnologije stoga se cijeli bazen morao uroniti u more te su se vrata bazena otvorila i ispuštena je mlađ. Ostala četiri bazena novijeg su datuma te su se uz pomoć uronjenih cijevi u more ispuštale podlanice.
– Upravo ove novije bazene koristimo za transport ribe iz mrjestilišta u more, pojašnjava Peroš.
Svrha ovakve akcije je u poribljavanju mora iz kojeg se svakodnevno lovi riba, ali i da se obnovi prirodna populacija podlanica.
– Prema zakonu dozvoljeno je poribljavanje samo s autohtonim ribljim vrstama. Nije dozvoljeno poribljavati s vrstama koje nisu karakteristične za podneblje jer bi moglo doći do narušavanja prirodne ravnoteže mora. Inače, samo se autohtone vrste mogu uzgajati i mrijestiti, kazao je Peroš te dodao da se i u rijekama i u morima vrši poribljavanje i obnova riblje populacije. Osim u Kalima, tvrtka Cenmar je ispustila mlađ u Biogradu, Privlaci, Ninu, Dragama i ostalim mjestima Zadarske županije.
Prošle godine tvrtka Cenmar ispustila je u uvali Batalaža 20.000 mlađi brancina, no dogdilo se da su djeca i talijanski gosti s lumpralama lovili mlađ.
– S obzirom da je mjesto Kali poznato kao najribarskije mjesto županije potrebno je uzastopno moru vračati ono što od njega uzimamo i od čega živimo. Riba je sastavni dio našeg života i moramo se brinuti oko njenog opstanka. U uvali Batalaža nitko ne lovi ribe već dvije godine, kazao je načelnik Općine Kali Tino Vidov.