Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prioritet rješenje Baštijunskog briga i kanalizacije

Autor: Velimir Brkić

31.07.2009. 22:00
Prioritet rješenje Baštijunskog briga i kanalizacije

Foto: Velimir BRKIĆ



Jučer je u Pakoštanima na prigodan način obilježen Dan općine. Prije svečane sjednice Općinskog vijeća položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule branitelje na mjesnim grobljima u Vrani, Dragama, Vrgadi i Pakoštanima, te na spomen-obilježju stradanja četvorice hrvatskih vitezova u Miranjima Donjim – Mira Barešića, Zdeslava Turića, Frane Bokanovića i Milana Pandžića.
Svečanu sjednicu uvodnim slovom je otvorio predsjednik Vijeća Ive Knežević, a zatim je načelnik Milivoj Kurtov govorio o dostignućima koje je Općina postigla na unapređenju i podizanju standarda ovoga kraja. Kako je Općina poznata i priznata turistička destinacija, cjelokupan rad Općine, općinskih institucija i službi, pored što boljih uvjeta življenja svih građana, usmjeren je prema razvoju turizma.
– Povećanje broja noćenja od 5 posto za mjesec svibanj i lipanj, dok je na području Zadarske županije zabilježen pad od 3 posto, itekako pokazuje da je naš rad prepoznat pri odabiru Pakoštana, Draga i Vrgade te Vrane kao turističke destinacije.
U proteklom jednogodišnjem razdoblju u komunalnu infrastrukturu uloženo je oko 7 milijuna kuna, a za izradu projektne i planske dokumentacije milijun kuna. Završen je projekt izgradnje kanalizacijskog sustava, poboljšani uvjeti rada poljoprivrednih gospodarstava, dok se za socijalna, vjerska, kulturno-sportska, pronatalitetna, predškolska i učeničko-studentska ulaganja, subvencije trgovačkim društvima i obrtnicima te za mjesne odbore uložilo 2,5 milijuna kuna…
– Prioriteti su nam između ostalih izgradnja novog groblja u Pakoštanima, osiguravanje parcela za štale, izgradnja kanalizacije u Dragama, dječjih vrtića u Vrani i Dragama, početak obnove kulturno-povijesnih spomenika u Vrani te izgradnja cjevovoda za otok Vrgadu, nabrajao je Kurtov te naglasio problem sanacije odlagališta smeća Baštijunski brig i puštanja u probni rad kanalizacijskog sustava.
– Nadam se da ćemo ove probleme u zajedničkom projektu Biogradska rivijera na relaciji Općina Pakoštane- Grad Biograd premostiti, te staviti projekt Čisti Jadran u funkciju kao i započeti sa sanacijom Baštijunskog briga po dogovorenim uvjetima, zaključio je Kurtov.
S nekoliko biranih riječi nazočnima se obratio i župan Stipe Zrilić. Pored navedenih na sjednici su nazočili dožupani Đani Bunja i Stanko Zrilić, brojni društveno-politički i javni djelatnici, gospodarstvenici, predstavnici udruga i drugi.
Nakon svečane sjednice u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova održana je sveta misa, dok je u večernjim satima odigrana završnica malonogometnog turnira u Dragama, dok je na pakoštanskoj rivi i u Dragama na Pijacalu održan zabavni program.


Dobitnici općinskih nagrada i priznanja


Nagradu Općine Pakoštane kao najveći izraz općinskog priznanja dodijeljen je muškoj klapi Pakoštane. Priznanja Općine kao izraz općinskog priznanja i zahvalnosti učenicima Osnovne škole Pakoštane za osobite uspjehe u učenju, primjerenom vladanju i postignutim rezultatima na natjecanjima dodijeljena su: Tini Kurtov (učenica generacije 2008./2009.), Dalmiri Kurtov (izvrsni rezultati na županijskim i državnim natjecanjima u atletici), Ani Vukoja (izvrsni rezultati u natjecanjima iz geografije), Ivanu Prtajinu (jednom od najvećih nogometnih nada na području Dalmacije i šire) i Davoru Kapoviću (nositelju brojnih karate priznanja). Općinska priznanja dodijeljena su i DVD-u Drage, DVD-u Pakoštane-Vrgada i udruzi DAN (Dijana Vukoja, Ankica Kovačić, Nives Marić).
U ime nagrađenih s nekoliko biranih i emotivnih riječi zahvalila se Dijana Vukoja.