Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

8. susret dalmatinskih klapa u Poličniku

31.07.2011. 22:00
8. susret dalmatinskih klapa u Poličniku


U prepunom dvorištu crkve sv. Nikole u Poličniku prošlog je petka održan 8. susret dalmatinskih klapa u Poličniku. Ovog je puta nastupilo šest klapa, među kojima je prva bila klapa Koporan iz Poličnika, domaćin i organizator cijelog susreta, a zatim su uslijedili zvuci klapske dalmatinske pisme u izvedbi klapa Bibinje, Ponistra iz Crnog, mješovite klape Kolajna iz Zadra te klapa Drniš i Kamen.
Kako je istaknuo Nikola Marinović, predsjednik klape Koporan, ovaj događaj postoji koliko i sama klapa, a dužu tradiciju ima jedino klapa Bibinje, na što je poličanska klapa izuzetno ponosna.
– Susret klapa u Poličniku svake godine doseže sve veću razinu, a rekao bih da je ovogodišnji bio vrhunac kvalitetne klapske pisme, lijepog kulturnog druženja i oduševljene publike. Moram istaknuti da nam je najveće priznanje pohvala klape Kamen, koja njeguje 50-godišnju tradiciju postojanja, a čiji je predsjednik kazao kako je ostao zatečen kvalitetom koju je naš klapski susret dosegao, kazao je Marinović, istaknuvši da je ovo bio susret za užitak, a prezadovoljan je publikom koja se do sad lijepo profilirala i koja neće dopustiti da se ovi susreti ikad ugase. Zadovoljan je i scenskim ugođajem te voditeljskim sposobnostima voditeljice programa Vlatke Vučić Marasović, što smatra važnom karikom za uspjeh jedne klapske večeri.
– Da bi jedna klapska večer bila uspješna, voditelj mora znati pripremiti publiku, zainteresirati je, reći o čemu se radi u svakoj pjesmi, jer klapa ne može pjevati bilo gdje, njoj treba publika koja sluša, istaknuo je Marinović.
U organizaciji klapskih susreta u Poličniku uvijek se išlo u dva pravca – da se njeguju tradicija i kvaliteta i upravo to nastojanje smatra zaslužnim za razinu koju je ovaj događaj dosegao. Najzahvalniji je ipak publici, od koje, kako kažu, ima najveću podršku i koja je zaslužna za tradicionalni karakter ovog događaja.