Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kosor prijete napustiti i “njeni” umirovljenici

31.07.2011. 22:00
Kosor prijete napustiti i “njeni” umirovljenici


U Bloku tvrde da racionalizacijom troškova proračuna ima dovoljno prostora za rast mirovina sa 39 posto prosječne plaće do razine od 50 posto već u prvoj polovici 2012


Koalicija “Blok  – Umirovljenici zajedno” zaprijetila je Vladi da će napustiti njezino Nacionalno  vijeće za umirovljenike i starije osobe ako se pokaže da je  točnim da u sljedeće tri godine u proračunu nema novca za rast mirovina. O tome  je pisao naš list na osnovu  Vladinih smjernica ekonomske i fiskalne politike po kojima gotovo cijeli iznos za  koji će se u naredne dvije  godine povećati prihodi  odlazi na veće troškove kamata. Blok “Zajedno” s još  nekoliko umirovljeničkih  udruga sudjeluje u radu Vladinog Vijeća i njime je Jadranka Kosor pokušala stvoriti protutežu Hrvatskoj  stranci umirovljenika koja se  nakon odlaska iz vladajuće  koalicije priklonila oporbi.
U Bloku tvrde da racionalizacijom troškova proračuna ima dovoljno prostora za rast mirovina sa sadašnjih 39 posto prosječne  plaće do razine od 50 posto  prosječne plaće i to već u  prvoj polovici  2012. godine.  No, to povećanje se sasvim  sigurno neće dogoditi jer je  Vlada  još prije dvije godine  suspendirala indeksaciju odnosno usklađivanje mirovina, koje bi po prvi put trebale  rasti tek u rujnu sljedeće godine. Iz Koalicije “Blok –  Umirovljenici zajedno” otkrivaju da su na Vijeću za umirovljenike zatražili da Vlada  odmah ukine odredbu o zamrzavanju mirovina i iznađe  u proračunu oko 60 milijuna  kuna koliko bi to odmrzavanje ove godine stajalo  državu te tvrde da je to načelno prihvaćeno.
–  Nije jasno iz kojih se razloga taj prijedlog ovako grubo odbacuje, a nas na ovakav  podcjenjivački način, odnosno putem medija o tome  izvještava. Zar je logično ili  pak prihvatljivo da se svaka  kriza ili nesposobnost vladajućih lomi isključivo preko  leđa umirovljenika. Toj navici svih prethodnih Vlada, a  izgleda i ovoj da opet udari  po najslabijima ovaj puta  kažemo odlučno ne, nećete  svoje promašaje ispravljati  oduzimajući nam ono što  smo kroz radni vijek izdvajali  za svoju mirovinu, a nas pretvarati u socijalne slučajeve,  poručuju iz Bloka.
Od Vlade traže da bez  odlaganja započne sa mirovinskom reformom kako bi  se prvi efekti vidjeli već u  prvoj polovini 2012. tijekom  koje bi prosječne mirovine  trebale doći na razini od 50  prosječne plaće, a u najskorijem vremenu odnosno rastom i efikasnošću gospodarstva i do planiranih 75 posto.


Ukinuti “švicarsku formulu”




Jedan od zahtjeva Koalicije “Blok – umirovljenici zajedno”  jest da se  odmah ukine zakonska odredba o zamrzavanju mirovina, ali i ukidanje  tzv. švicarske formule za usklađivanje mirovine i uvođenje usklađivanja  s rastom bruto plaća, čime bi mirovine znatno brže rasle. Blok zahtjeva  i ukidanje svih 14 posebnih zakona po kojima određene kategorije  dobivaju povlaštene mirovine, i obračun svih mirovina  po Zakonu o  mirovinskom osiguranju.


60


MILIJUNA KUNA
za odmrzavanje mirovina  trebala bi Vlada ove godine pronaći u proračunu