Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mladi na Zrće, obitelji na zadarske otoke

31.07.2011. 22:00
Mladi na Zrće, obitelji na zadarske otoke


Među brojnim putnicima bilo je mnogo mladih Talijana koji su, kako su nam rekli, ljetovanje odlučili provesti u Novalji. Stoga ne čudi da su brojni taksisti u ranu zoru imali pune ruke posla
Ovo je druga godina da smo se odlučili provesti godišnji odmor u Salima. Klima i mentalitet tamošnjeg stanovništva nam odgovaraju tako da zasad planiramo i iduće godine doći, kažu Mario i Sofia


Danas je 1. kolovoza, dan kada službeno počinje Ferragosto, talijanski kolektivni godišnji odmor. Onaj tko je to možda zaboravio, u subotu je mogao pomisliti da je započela evakuacija Talijana na hrvatsko tlo. Jadrolinijin trajekt Zadar koji plovi na međunarodnoj liniji Zadar-Ancona, isplovio je iz Ancone  u petak u 22 sata, a pristao je u subotu u zadarsku luku u ranim jutarnjim satima. Iz Italije je pristiglo preko 800 putnika, 132 osobna vozila i 10 kamiona. Zanimljivo je bilo vidjeti da turisti iz Italije nisu došli samo s osobnim automobilima, već je bio značajan broj motocikala veće kubikaže i vespi, po kojima su Talijani poznati.
Tihomir Ivanov, koordinator zadarskog plovnog područja Jadrolinije, kazao je da je u subotu iz Ancone stigao prvi veći broj talijanskih gostiju.
Mladi Talijani hrle u Novalju
– Od početka turističke sezone pomalo stižu talijanski gosti, a ovaj vikend pristigao je prvi veći val Talijana. U subotu navečer, trajekt Zadar dovezao je također, veći broj putnika i tako će biti do kraja sezone. Osobito vikendom trajekt pristaje u zadarsku luku pun putnika. Za sada ne možemo sa sigurnošću reći da će ova sezona biti bolja ili gora od prošlogodišnje jer se statistike rade tek u rujnu. No sudeći po onome što već sad vidimo, možemo reći da će ovogodišnji broj prevezenih putnika na međunarodnoj liniji biti otprilike kao i prošle godine, dodaje Ivanov.
Među brojnim putnicima bilo je mnogo mladih Talijana koji su, kako su nam rekli, ljetovanje odlučili provesti u Novalji. Stoga ne čudi da su brojni taksisti u ranu zoru imali pune ruke posla. Maria Cerquetta i Andreina Manoni iz Rima zajedno sa svojim prijateljicama provest će pet dana u Novalji.
– Razlog našeg dolaska u Novalju je plaža Zrće i dobra zabava koja se tamo nudi. Nastojat ćemo što više vremena provesti kupajući se i uživajući na plaži, a onda slijedi zabava pa povratak u domovinu, kazuje Cerquetta. Djevojke su kazale da je višesatna plovidba trajektom Zadar bila iznimno ugodna te da je cijena karte za njihove prilike vrlo povoljna.
Dugi otok uvijek privlačan
Odmah nakon iskrcaja, automobili su stali u red za ukrcaj u trajekte koji plove za Dugi otok i Ugljan, a među njima bili su i Mario i Sofia Magnani iz Recanatia koji zajedno s dvoje djece odlaze na ljetovanje u Sali.
– Ovo je druga godina da smo se odlučili provesti godišnji odmor u Salima. Klima i mentalitet tamošnjeg stanovništva nam odgovaraju tako da zasad planiramo i iduće godine doći. Osobito nam se sviđaju plaže na Dugom otoku i što se naša djeca mogu bezbrižno igrati. More je iznimno čisto,  dodaje Sofia.
Kao što je i svake godine mjesec kolovoz u znaku talijanskih turista, a oni su znani kao gosti koji vole dobro pojesti i popiti ne pitajući za cijenu, sigurno je da će turistički djelatnici biti zadovoljni s obzirom da se barem dosad može čuti da je zadarsko područje puno turista koji nisu dobri potrošači, a uglavnom dolaze iz istočne Europe.


800




putnika došlo je u subotu iz Italije u Zadar, 132 osobna vozila i 10 kamiona


Svi čuli za Novalju i Zrće


Na godišnji odmor u Novalju pohitali su Andrea i Marco, također, iz Rima. Tjedan dana provest će u partijanju koje je, kako su doznali od svojih prijatelja,  zagarantirano na plaži Zrće.
– Prvi put idemo u Novalju i o tom mjestu čuli smo samo najbolje. Želimo se opustiti i uživati u blagodatima sunca i mora jer po povratku u Rim slijede nove poslovne obveze, kazuje Marco.