Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Najfrekventnije zadarske linije “pale” tri posto

31.07.2011. 22:00
Najfrekventnije zadarske linije “pale” tri posto


Možda je upravo cijena prijevoza dovela do pada broja putnika i vozila na ove dvije trajektne linije. Naime, putnici koji prometuju na relaciji Zadar-Preko često su isticali da su povratnu kartu za automobil i za jednu osobu platili koliko i avionsku kartu za Pulu


Među frekventnijim  brodskim linijama na zadarskom  plovnom području posebno se izdvajaju one koje povezuju kopno s  otocima Ugljanom i Pašmanom.
Podaci koje smo dobili iz Jadrolinije u Rijeci kažu da je u prvih šest  mjeseci na trajektnoj liniji Zadar-Preko prevezeno 699.097 putnika i 101.252 vozila. U usporedbi s  prošlogodišnjim rezultatima za isto  razdoblje evidentno je da je u prvom polugodištu 2011. godine na  toj liniji prevezeno tri posto manje  putnika i vozila nego 2010. godine.
Trajektna linija koja povezuje  Biograd i Tkon u prvoj polovini ove  godine prevezla je 157.948 putnika  i 36.976 vozila. Također je i na ovoj  liniji zabilježen pad prometa od tri  posto. Iz Jadrolinije nam je rečeno  da je najveći broj putnika i vozila  prevezen tijekom uskrsnih blagdana, a u svim ostalim mjesecima  spomeutim trajektnim linijama koristilo se uglavnom domicilno stanovništvo.
Podsjetimo da su prošle godine  najveći pad prometa bilježile linije  upravo na zadarskom području. Tako je na liniji Biograd-Tkon promet  vozila bio 17,3 posto manji nego u  2009. godini, dok je putnika bilo  12,2 posto manje. Na liniji Zadar-Bršanj-Rava bilo je 15,1 posto  vozila i 25,4 posto putnika manje, a  na liniji Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj promet vozila bio  je manji za 13,6 posto, a putnika za  17,8 posto manje nego 2009. godine.
Možda je upravo cijena prijevoza  dovela do pada broja putnika i vozila na ove dvije trajektne linije.  Slovenski mediji često su ove godine isticali da je cijena prijevoza  četveročlane obitelji na relaciji  Split-Vis jednaka cijeni sedmodnevnog ljetovanja u Cerni u Sloveniji.  Također, putnici koji prometuju na  relaciji Zadar-Preko često su isticali  da su povratnu kartu za automobil i  za jednu osobu platili koliko i avionsku kartu za Pulu. Osim toga, zbog  gospodarske krize se na otocima  manje gradilo, a time je na otoke  dolazilo manje kamiona, kombija i  radnika.


699.097




putnika i 101.252 vozila prevezeno je u prvih šest mjeseci na trajektnoj liniji Zadar-Preko