Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ružno sukošansko pače pretvorit će se u labuda

31.07.2011. 22:00
Ružno sukošansko pače pretvorit će se u labuda


Nekad ponos Sukošana, danas je prava “šaka u oko”. Štoviše, zapuštena, oronula i dijelom urušena riva intenzivnim korištenjem postala je opasna za sve sudionike prometa – i pješake i vozače. Dakako, i za kupače koji se vole okupati na kultnom dijelu rive zvane Glava porta
Prvog dana rujna  započinju radovi na sanaciji  glavnog gata u Sukošanu, poznatom po nazivu sukošanska riva. Rok izgradnje je šest mjeseci  dok vrijednost radova iznosi 3,2  milijuna kuna bez PDV-a ili 3,9  milijuna kuna s PDV-om. Ministarstvo Božidara Kalmete je  kroz program EIB II osiguralo  80 posto sredstava dok Općina  Sukošan u projektu sudjeluje s  20 posto.
– Sukladno projektnoj dokumentaciji tvrtke SOHA gradnja  d.o.o. iz Zadra i inž. Silva Panovića objavljena je javna nabava na koju su se javile četiri  tvrtke. Najpovoljnijom ponudom ocijenjena je ona tvrtke  Cestar d.o.o. iz Splita s kojom je  sklopljen ugovor o radovima,  obznanjuje sukošanski načelnik  Ante Martinac.
Martinac poziva na  strpljenje
Od 1. rujna riva se potpuno zatvara. Brodovi s brojnih improviziranih i neuglednih vezova s obje  strane rive do tada se moraju sasvim  skloniti i privezati na alternativnim  privezištima za što će korisnici vezova i pismeno biti obaviješteni.
– Nakon sveobuhvatne obnove rivom će upravljati koncesionar koji  će se do tada i odabrati. Koncesionar će odrediti komercijalnu cijenu veza, govori Martinac.
Nekad ponos Sukošana, danas je  prava “šaka u oko”. Štoviše, zapuštena, oronula i dijelom urušena  riva intenzivnim korištenjem postala je opasna za sve sudionike  prometa – i pješake i vozače. Dakako, i za kupače koji se vole okupati na kultnom dijelu rive zvane  Glava porta.
– Unatoč intervencijama koje su  se svakih nekoliko godina morale  raditi došlo je vrijeme da se stara  riva kompletno sanira, kaže Martinac koji ujedno moli građane da se  strpe šest mjeseci jer će im se strpljenje itekako isplatiti. Naime, nakon svega sukošanska će riva, tvrdi  on, izgledati mnogo ljepše i primjerenije turističkom Sukošanu.
Šetnica, prilazni put,  istezalište…
Kompletna rekonstrukcija podrazumijeva izgradnju šetnice, rasvjete, prilaznog puta širine 2,5 metara  za slučaj hitnih intervencija te betonsko istezalište brodica s hrastovim letvicama. Uzduž rive posadit će se i zelenilo dok će se od  kraja Glave porta do sadašnjeg  zaštitnog betonskog zida i ulaza na  glavni plato riva popločati. Zbog  znatno podignutog pločnika na tom  velikom “L” prostoru bit će sasvim  onemogućen promet motornim vozilima.
Osim stepenica za kupače na  strani prema ljetnikovcu Palacu,  zbog cirkulacije mora u samoj uvali  na prvoj polovini rive će se izgraditi  cirkularni propusti, najavio je Martinac.
Dobra vijesti stižu i za brojne  ljubitelje vaterpola čije se igralište  nalazi uz samu rivu. Vaterpolske  igre i atraktivni turniri vratili su  brojne kupače na ovaj dio uvale  Zlatna luka.
– Ljubitelji vaterpola se nemaju  čega bojati. Alternativnih rješenja  zasad nemamo te će vaterpolsko  igralište i na uštrb kojeg veza i dalje  ostati tamo gdje je i danas, poručio  je Ante Martinac.