Festival ima za cilj da vinari i vinogradari Zadarske županije izađu iz anonimnosti u vinskom svijetu. Predstavili smo ljubiteljima vinske kapljice, vlasnicima restorana, trgovačkim predstavnicima i sommelierima brojna kvalitetna i vrhunska vina Zadarske županije. Ovo je ujedno bila prilika za uspostavljanje novih poslovnih suradnji na domaćem i inozemnom tržištu – Damir Jurjević, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije
Od 28. do 30. srpnja na Poljani pape Ivana Pavla II. održan je Donat Wine festival. Organizator festivala je Udruga vinara i vinogradara Zadarske županije “Vina Liburna” uz TZ Grada Zadra i TZ Zadarske županije kao suorganizatore. Na manifestaciji su posjetitelji imali priliku degustirati vina članova Udruge “Vina Liburna”, zatim članova Udruge vinara “Hortus Croatie” iz Međimurja i Udruge vinara “Vinski klaster Srijem” iz Iloka. Na trodnevnoj fešti od vina za domaće i strane goste festivala kuhali su svjetski poznati kuhari iz Zadra prilikom čega su prisutnima ponudili riblji i mesni meni u košaricama od kruha. Tijekom “koktel showa” poznati zadarski barmeni pripravljali su barske mješavine od proizvoda zadarske Maraske.
Organizatori zadovoljni posjećenošću sajma
– Festival ima za cilj da vinari i vinogradari Zadarske županije izađu iz anonimnosti u vinskom svijetu. Predstavili smo ljubiteljima vinske kapljice, vlasnicima restorana, trgovačkim predstavnicima i sommelierima brojna kvalitetna i vrhunska vina Zadarske županije čime bi se između ostalog postigla i bolja zastupljenost u ugostiteljskoj ponudi. Ovo je ujedno bila prilika za uspostavljanje novih poslovnih suradnji na domaćem i inozemnom tržištu. Prezadovoljni smo posjećenošću, kako Zadrana tako i domaćih i stranih gostiju koji borave na području Zadarske županije. Želja nam je da festival postane tradicijom. Naši gosti vinari iz Udruge vinara Hortus Croatiae iz Međimurja i Udruge vinara Vinski klaster Srijem iz Iloka su sa svojim vinima uveličali ovu vinsku svečanost. Drago nam je da smo za posjetitelje priredili kulinarski šou prilikom kojeg su mogli saznati više o sljubljivanju naših vina s bogatom ponudom autohtonih jela. Tijekom koktel šoua posjetitelji su se mogli upoznati sa širokom lepezom proizvoda tvrtke Maraska d.d. Smatrali smo da je upravo Maraska idealan partner našoj Udruzi Vina Liburna za ostvarenje navedenih ciljeva. Zahvaljujem suorganizatorima TZ Grada Zadra i TZ Zadarske županije kao i svim medijima na podršci, rekao nam je Damir Jurjević, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije – Vina Liburna. Na izložbenom štandu De Georgiis posjetitelji su mogli degustirati Pošip 2009. i Syrah barrique 2009.
Predstavljena vrhunska zadarska vina
Dipl. ing. agr. Josip Ražov, upravitelj poljoprivrednog dobra na Baštici, Sveučilišta u Zadru, predstavio je domaćim i stranim gostima Barbakan 2009., Cuvee Piket 2009., Cuvee Vlačine 2009., Cuvee Stošijica 2010. i Merlot 2010.
– Novost je da smo dobili kategorizaciju za zadnje vino tako da smo zaključili berbu 2010. s pet tipova vina, dva bijela i tri crna. U tijeku su pripreme za berbu 2011., nabavljamo nove kapacitete u podrumu čime bi ove godine dosegnuli proizvodnju od oko 30 000 litara. Festival je izvrsno posjećen te je veliki događaj da se u gradu Zadru prvi put održava vinska manifestacija s bogatim trodnevnim programom, kazao nam je Josip Ražov.
Vinari i vinogradari Šime Škaulj i Željko Vrsaljko iz Nadina odnedavno su vlasnici prvih ekoloških vina u Zadarskoj županiji.
– Drago mi je da je Maraština 2010. koja nosi eko oznaku osvojila strašno velike simpatije i pozornost domaćih ljudi, ali u velikom broju i stranaca koji prepoznaju ekološki uzgoj. Nadamo se da će osviještenost o konzumiranju eko proizvoda biti sve prisutnija kod naših potrošača. Izuzetno smo zadovoljni posjećenošću festivala, a posebno me razveselilo vidjeti mlađu populaciju kako se upoznaje s našim kvalitetnim i vrhunskim vinima, istaknuo je Šime Škaulj koji je sa suprugom Dušankom posjetiteljima predstavio Cabernet Sauvignon 2008., Merlot 2009., Syrah 2009., Cuvee Tomislav 2009. i Maraštinu 2010.
– Reakcije na vina iz cijele Zadarske županije su odlična, a posebno su nas razveselili mnogobrojni upiti o eko vinima. Imamo visokokvalitetni ekološki proizvod i sigurni smo da će osviještenost o konzumiranju eko proizvoda biti sve veća. Nadamo se dobrom plasmanu na domaćem i inozemnom tržištu. Na festivalu sam izložio Nadinsku ranu 2009., Cuvee 2009. i Cuvee 2010. koje nosi eko znak. Za koji mjesec izlazim na tržište sa sortnim vinima koja će također nositi oznaku eko proizvoda, rekao nam je Željko Vrsaljko.
Bogata gastro ponuda Zadarske županije
Vinar Božo Bačić predstavio je Cuvee Asseriu 2009. i Cabarnet Sauvignon 2009., Mladen Anić izložio je Kulicu 2009. i Syrah 2008., a Zlatko Kaštelanac svoj Trebbiano Toscano 2010.
– Smatramo da je festival hrabar pionirski potez koji mnogo obećava i sigurni smo da će postati tradicionalnom manifestacijom. Ovo je jedinstvena prilika našim vinarima i ostalim proizvođačima autohtonih proizvoda da u lijepom ambijentu prezentiraju plodove svoga rada. Drago nam je da smo partneri i izlagači na Donat Wine Festivalu te smo ovom prigodom predstavili naše nove proizvode. Blue curacao, Peach liqueur, Lime juice sirup i Grenadine sirup su novi okusi u našoj koktel-kolekciji. Prisutne smo upoznali s Crocktailom koji je prvi hrvatski koktel baziran na autohtonim dalmatinskim proizvodima, a prvenstveno na Maraschinu i soku od višnje maraške, naglasio je Vandri Montabelo, predsjednik Uprave tvrtke Maraska d.d.
Uz mnogobrojne izlagače vina, domaći i strani gosti upoznali su se s bogatom gastro ponudom Zadarske županije.
Dragutin Pjelik i Željko Vrsaljko vlasnici Oleum Dalmatia d.o.o. izložili su Carat Premium i Carat Classic, ulje koje je osvojilo šampionsku titulu na manifestaciji Ulika u Medulinu.
– Jako smo zadovoljni atmosferom na festivalu, posjećenost je izvrsna i pohvale organizatorima na realizaciji ovog velikog projekta. Imali smo dosta upita vezano za naš proizvod. Posjetitelji su se interesirali o načinu prerade, čuvanju ulja i njegovoj primjeni. Nedavno smo ostvarili poslovnu suradnju s kolegama u Istri i naša ulja mogu se kupiti u trgovinama Dupinove delicije diljem Hrvatske. Carrat Ecco je u pripremi i od ove berbe bit će prisutan na tržištu, a u pripremi je monosortno ulje oblica, kazao nam je Dragutin Pjelik.
Paški sir, Žigljen, Trapist, Kolan, mladi Trapist, Kozlar, Figurica, Paški sir s kaduljom i Kozji sir s kaduljom u maslinovu ulju mogli su se degustirati na izložbenom štandu sirane Gligora s Paga.
Vino i sir s tartufima
– Festival je u potpunosti uspio i upućujemo čestitke organizatorima koji su uložili veliki trud. Naš štand je imao odličnu posjećenost i rado smo odgovarali na mnoge upite posjetitelja. Novost je da od ove godine u ponudi imamo sir s tartufima. Ponosni smo što smo četvrtu godinu zaredom za naš Paški sir dobili priznanje Superior Taste Award na Međunarodnom institutu za degustaciju i kvalitetu u Bruxellesu. Prošle godine smo osvojili tri zlatne medalje na World Cheese Awards-u u Birminghamu. U SAD-u smo ove godine ostvarili prvi značajni izvoz Paškog sira što nas veoma raduje, istaknuo je Ivan Gligora, vlasnik sirane Gligora.
najnovije
najčitanije
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Zadar
proljetno izdanje
Sutra otvaranje sedmog izdanja Zadar Street Food Festivala, donosimo program
Plodovi zemlje i mora
O TOME SE GOVORI
Najboljima dodijeljene nagrade na 26. Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2024.
Svijet
GLAXOSMITHKLINE
Britanska farmacetska tvrtka podigla tužbu protiv Pfizera i BioNTecha
Plodovi zemlje i mora
zametanje cvijeta
Tri su vala opadanja plodova voćaka
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Crna Kronika
PU ZADARSKA