Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vinari i vinogradari Zadarske županije polako izlaze iz anonimnosti u vinskom svijetu

31.07.2011. 22:00
Vinari i vinogradari Zadarske županije polako  izlaze iz anonimnosti u vinskom svijetu


Festival ima za cilj da vinari i vinogradari Zadarske županije izađu iz anonimnosti u vinskom svijetu. Predstavili smo ljubiteljima vinske kapljice, vlasnicima restorana, trgovačkim predstavnicima i sommelierima brojna kvalitetna i vrhunska vina Zadarske županije. Ovo je ujedno bila prilika za uspostavljanje novih poslovnih suradnji na domaćem i inozemnom tržištu – Damir Jurjević, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije


Od 28. do 30.  srpnja na Poljani pape Ivana Pavla II. održan je Donat Wine festival. Organizator festivala je Udruga  vinara i vinogradara Zadarske županije “Vina Liburna” uz TZ Grada Zadra  i TZ Zadarske županije  kao suorganizatore. Na  manifestaciji su posjetitelji  imali priliku degustirati vina članova Udruge “Vina  Liburna”, zatim članova  Udruge vinara “Hortus  Croatie” iz Međimurja i  Udruge vinara “Vinski klaster Srijem” iz Iloka. Na trodnevnoj fešti od vina za  domaće i strane goste festivala kuhali su svjetski  poznati kuhari iz Zadra  prilikom čega su prisutnima ponudili riblji i mesni  meni u košaricama od  kruha. Tijekom “koktel  showa” poznati zadarski  barmeni pripravljali su barske mješavine od proizvoda zadarske Maraske.
Organizatori zadovoljni  posjećenošću sajma
– Festival ima za cilj da  vinari i vinogradari Zadarske županije izađu iz anonimnosti u vinskom svijetu. Predstavili smo ljubiteljima vinske kapljice,  vlasnicima restorana, trgovačkim predstavnicima i  sommelierima brojna kvalitetna i vrhunska vina Zadarske županije čime bi se  između ostalog postigla i  bolja zastupljenost u ugostiteljskoj ponudi. Ovo je  ujedno bila prilika za uspostavljanje novih poslovnih suradnji na domaćem i  inozemnom tržištu. Prezadovoljni smo posjećenošću, kako Zadrana  tako i domaćih i stranih  gostiju koji borave na području Zadarske županije.  Želja nam je da festival  postane tradicijom. Naši  gosti vinari iz Udruge vinara Hortus Croatiae iz  Međimurja i Udruge vinara Vinski klaster Srijem iz  Iloka su sa svojim vinima  uveličali ovu vinsku  svečanost. Drago nam je  da smo za posjetitelje priredili kulinarski šou prilikom kojeg su mogli saznati više o sljubljivanju  naših vina s bogatom ponudom autohtonih jela. Tijekom koktel šoua posjetitelji su se mogli upoznati  sa širokom lepezom proizvoda tvrtke Maraska d.d.  Smatrali smo da je upravo  Maraska idealan partner  našoj Udruzi Vina Liburna  za ostvarenje navedenih  ciljeva. Zahvaljujem suorganizatorima TZ Grada  Zadra i TZ Zadarske županije kao i svim medijima na  podršci, rekao nam je Damir Jurjević, predsjednik  Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije –  Vina Liburna. Na izložbenom štandu De Georgiis  posjetitelji su mogli degustirati Pošip 2009. i Syrah  barrique 2009.
Predstavljena  vrhunska zadarska  vina
Dipl. ing. agr. Josip Ražov,  upravitelj poljoprivrednog  dobra na Baštici,  Sveučilišta u Zadru, predstavio je domaćim i stranim  gostima Barbakan 2009.,  Cuvee Piket 2009., Cuvee  Vlačine 2009., Cuvee  Stošijica 2010. i Merlot  2010.
– Novost je da smo dobili  kategorizaciju za zadnje vino tako da smo zaključili  berbu 2010. s pet tipova vina, dva bijela i tri crna. U  tijeku su pripreme za berbu  2011., nabavljamo nove kapacitete u podrumu čime bi  ove godine dosegnuli proizvodnju od oko 30 000 litara.  Festival je izvrsno posjećen  te je veliki događaj da se u  gradu Zadru prvi put  održava vinska manifestacija s bogatim trodnevnim  programom, kazao nam je  Josip Ražov. 
Vinari i vinogradari Šime  Škaulj i Željko Vrsaljko iz  Nadina odnedavno su vlasnici prvih ekoloških vina u  Zadarskoj županiji.
– Drago mi je da je Maraština 2010. koja nosi eko  oznaku osvojila strašno velike simpatije i pozornost  domaćih ljudi, ali u velikom  broju i stranaca koji prepoznaju ekološki uzgoj. Nadamo se da će osviještenost  o konzumiranju eko proizvoda biti sve prisutnija kod  naših potrošača. Izuzetno  smo zadovoljni posjećenošću festivala, a posebno me razveselilo vidjeti  mlađu populaciju kako se  upoznaje s našim kvalitetnim i vrhunskim vinima, istaknuo je Šime Škaulj koji je  sa suprugom Dušankom posjetiteljima predstavio Cabernet Sauvignon 2008.,  Merlot 2009., Syrah 2009.,  Cuvee Tomislav 2009. i Maraštinu 2010. 
– Reakcije na vina iz cijele  Zadarske županije su  odlična, a posebno su nas  razveselili mnogobrojni upiti o eko vinima. Imamo visokokvalitetni ekološki  proizvod i sigurni smo da će  osviještenost o konzumiranju eko proizvoda biti sve  veća. Nadamo se dobrom  plasmanu na domaćem i  inozemnom tržištu. Na festivalu sam izložio Nadinsku  ranu 2009., Cuvee 2009. i  Cuvee 2010. koje nosi eko  znak. Za koji mjesec izlazim  na tržište sa sortnim vinima  koja će također nositi oznaku eko proizvoda, rekao  nam je Željko Vrsaljko.
Bogata gastro ponuda  Zadarske županije
Vinar Božo Bačić predstavio je Cuvee Asseriu 2009. i  Cabarnet Sauvignon 2009.,  Mladen Anić izložio je Kulicu 2009. i Syrah 2008., a  Zlatko Kaštelanac svoj Trebbiano Toscano 2010.      
– Smatramo da je festival  hrabar pionirski potez koji  mnogo obećava i sigurni  smo da će postati tradicionalnom manifestacijom.  Ovo je jedinstvena prilika  našim vinarima i ostalim  proizvođačima autohtonih  proizvoda da u lijepom ambijentu prezentiraju plodove  svoga rada. Drago nam je da  smo partneri i izlagači na  Donat Wine Festivalu te smo  ovom prigodom predstavili  naše nove proizvode. Blue  curacao, Peach liqueur, Lime juice sirup i Grenadine  sirup su novi okusi u našoj  koktel-kolekciji. Prisutne  smo upoznali s Crocktailom  koji je prvi hrvatski koktel  baziran na autohtonim dalmatinskim proizvodima, a  prvenstveno na Maraschinu  i soku od višnje maraške,  naglasio je Vandri Montabelo, predsjednik Uprave  tvrtke Maraska d.d.  
Uz mnogobrojne izlagače vina, domaći i strani  gosti upoznali su se s bogatom gastro ponudom  Zadarske županije.
Dragutin Pjelik i Željko  Vrsaljko vlasnici Oleum  Dalmatia d.o.o. izložili su  Carat Premium i Carat Classic, ulje koje je osvojilo šampionsku titulu na  manifestaciji Ulika u Medulinu.
– Jako smo zadovoljni atmosferom na festivalu, posjećenost je izvrsna i pohvale organizatorima na  realizaciji ovog velikog  projekta. Imali smo dosta  upita vezano za naš proizvod. Posjetitelji su se interesirali o načinu prerade,  čuvanju ulja i njegovoj  primjeni. Nedavno smo ostvarili poslovnu suradnju s  kolegama u Istri i naša ulja  mogu se kupiti u trgovinama Dupinove delicije diljem Hrvatske. Carrat Ecco  je u pripremi i od ove berbe  bit će prisutan na tržištu, a  u pripremi je monosortno  ulje oblica, kazao nam je  Dragutin Pjelik.
Paški sir, Žigljen, Trapist, Kolan, mladi Trapist,  Kozlar, Figurica, Paški sir s  kaduljom i Kozji sir s kaduljom u maslinovu ulju  mogli su se degustirati na  izložbenom štandu sirane  Gligora s Paga. 


Vino i sir s tartufima




– Festival je u potpunosti uspio i upućujemo čestitke organizatorima koji su uložili veliki trud. Naš štand je imao odličnu posjećenost i rado smo odgovarali na mnoge upite posjetitelja. Novost je da od ove godine u ponudi imamo sir s tartufima. Ponosni smo što smo četvrtu godinu zaredom za naš Paški sir dobili priznanje Superior Taste Award na Međunarodnom institutu za degustaciju i kvalitetu u Bruxellesu. Prošle godine smo osvojili tri zlatne medalje na World Cheese Awards-u u Birminghamu. U SAD-u smo ove godine ostvarili prvi značajni izvoz Paškog sira što nas veoma raduje, istaknuo je Ivan Gligora, vlasnik sirane Gligora.