Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zukve na nogama: Načelnice, hoćemo kanalizaciju!

31.07.2011. 22:00
Zukve na nogama: Načelnice, hoćemo kanalizaciju!


Žitelji vikend naselja Zukve-Vrsi jučer su na ljetnoj terasi ovdašnjeg ugostiteljskog objekta održali prosvjedni skup protiv općinskog čelništva vrške načelnice Sandre Vukić, s kojom se ne slažu oko izgradnje kanalizacije u svojem mjestu. Na prosvjedu se okupilo oko 150 prosvjednika.
– Vikend naselje Zukve-Vrsi broji 600 kuća i vikendica u kojim živi oko 100 stalnih stanovnika a trenutno tu boravi gotovo 5.000 ljudi, kaže Marko Milutin, oporbeni vijećnik sa nezavisne liste Šime Maraša, koji je zajedno sa oporbenim vijećnikom HSS-a Milom Predovanom došao podržati prosvjed. Nitko od općinskog čelništva nije nazočio na skupu.
Osim nezadovoljstva sa stanjem prometnica, “nestalom” autobusnom postajom i vanjskom rasvjetom na prosvjednom skupu izraženo je nezadovoljstvo što projekt izgradnje sustava odvodnje za područje Nina, Privlake i Vrsi, procijenjen na preko 30 milijuna eura, blokirala načelnica Vrsi koja zasad ne želi staviti svoj pristanak i potpis.
-Riječ o kapitalnom projektu čija blokada zaslužuje žurnu reakciju iz Zagreba, Hrvatskih voda, Vlade RH, resornih ministarstava i ekoloških udruga, rekao je glavni organizator skupa Željko Barkić izražavajući pritom nezadovoljstvo što ih u subotu na razgovor nije primila načelnica Vukić i što nije nazočna na skupu.
Bez suglasnosti načelnice Sandre Vukić, kaže Barkić, i bez sudjelovanja Općine Vrsi u izgradnji kanalizacije, nema ni zaštite cjelokupne Ninske lagune, pa ni europskih sredstava. EU projekt financira s 80 posto, država i Hrvatske vode 20 posto, dok bi građani plaćali veću cijenu vode.
– Samo lud čovjek može protiviti izgradnje kanalizacije. Pa zbog uglavnom propusnih crnih jama u ekološkoj opasnosti je cijeli Ninski zaljev, među njima i vrške Zukve, Ždrijac i Mulo, navodi Barkić koji je kao najveći problem istaknuo međusobnu komunikaciju između Općine i građana.
Kanalizacija se iz nepropisno izgrađenih crnih jama slijeva u more u kojem se ponajviše kupaju djeca što može, kažu, izazvati nesagledive epidemiološke posljedice.
-Tražimo da se projekt kanalizacije u Vrsima proglasi državnim problemom, poput elementarne nepogode, zatražio je Barkić pošto je iznio podatak da se u Zukvama samo od komunalne naknade uplatilo 220.000 kuna.
Nazočnima se obratio i vijećnik Mile Predovan koji je ustvrdio kako Zukve imaju povijesnu, animatorsku zadaću jer je upravo u Zukvama najveći problem s fekalijama.
–                      Načelnica ne razumje vrijeme u kojem živi jer je ovo problem svih generacija koje dolaze. Ovdje nema alternative. Zašto ga opstruira to ni Babaroga ne zna, rekao je Predovan uvjeren kako će projekt ipak realizirati jer je o njemu upoznat zadarski župan Stipe Zrilić, te očekuje stranačku stegu jer su načelnici Vrsi i Privlake te gradonačelnik Nina članovi iste stranke, HDZ-a.
Na kraju skupa izabran je Odbor za kanalizaciju: Franciska Maričić, Ivan Vugec i Žarko Barkić.


 VUKIĆ: IZA PROSVJEDA STOJI GAZDA NARKO LANCA


Kada sam prije nekoliko dana neslužbeno doznala kako je u razbijen veliki lanac droge, znala sam da će gazda tog narko lanca aktivirati sve svoje poltrone da se izazove sukob s općinom i mene kao načelnicom kako bi poput protekle četiri godine skrenuli pozornost sa svojih nezakonitih radnji, tvrdi Sandra Vukić.
– Sve županijske i državne institucije su upoznate s projektom kojeg osobno podržavam. Bez rješenja kanalizacije nema budućnosti turizma, nema budućeg razvoja. To je dio naših prioriteta o kojem će odlučiti građani putem referenduma kad se bude znala točna cijena koštanja te visina financijskog opterećenja svakog domaćinstva ili građana ponaosob. Općina nema kredita niti dugova i tako želimo raditi i dalje. Zato tražimo da se u ovu kapitalnu, zahtjevnu financijsku investiciju uključi i Zadarska županija i Republika Hrvatska, kaže prozvana načelnica ističući kako su ekološki osviješteni, jer se svako jutro, između ostalog, čiste plaže. Kako uvesti nove novčane namete građanima kad se u ovim vremenima u kojim se teško živi ne plaćaju ni dosadašnje financijske obveze. Pa od stotina vikendaša u cijelim Vrsima dosad je uplaćeno tek 27.000 kuna na ime poreza na vikendice. Dosta njih ne plaća ni komunalnu naknadu u mjesečnom iznosu od 30 kuna. A mnogi su prijavili i lažno prebivalište kako ne bi plaćali porez na vikendice i boravišne pristojbe, uvjerena je Vukić koja za organiziranje prosvjeda optužila oporbene vijećnike.
Projekt je, kaže, neizvediv jer glavni kanalizacijski cjevovod prolazi kroz dvorišta prvog reda kuća do mora.
– Mile Predovan i Marko Milutin bili su na izborima i izgubili. Novi su za dvije godine i tko im vjeruje neka slobodno glasa za njih. Glasovanje je tajno, zaključila je načelnica Vukić.