Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Groteskna satira recentne društvene stvarnosti

Autor: Ivo Dominis

31.07.2012. 22:00
Groteskna satira recentne društvene stvarnosti


Pred otočnom publikom, s neutaživom glađu za kazališnom riječi i scenskim pokretom, Histrioni su uprizorili svoju uspješnicu “Mjehur od sapunice” za koju tekst i režiju potpisuje njihov mlađahni i poletni član Ivan Goran Vitez
Kultna zagrebačka kazališna trupa Histrioni u  sklopu svoje ljetne jadranske turneje nedavno je “akoštala” i u Salima. Zasluge za dovođenje ovog renomiranog putujućeg kazališta na Dugi otok pripadaju općinskoj turističkoj zajednici “Dugi otok” iz Sali kojom je obogatila ljetnu kulturnu ponudu u ovoj sredini. To se pokazalo punim pogotkom budući da je prostor dvorišta crkvice Sv.Mikule u portu bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Histrioni su naime, za proscenij svoje predstave odabrali ovaj uvijek pogodan ambijent za adaptaciju nekog ljetnog kulturnog događaja.
Pred otočnom publikom, s neutaživom glađu za kazališnom riječi i scenskim pokretom, Histrioni su uprizorili svoju uspješnicu “Mjehur od sapunice” za koju tekst i režiju potpisuje njihov mlađahni i poletni član Ivan Goran Vitez, a koji se je nakon filmskog medija okušao i na kazališnim daskama. Histrionska postava u sastavu: Ankica Dobrić, Pero Juričić, Janko Volarić Popović, Iva Visković, na saljsku scenu je ovime donijela grotesknu satiru recentne društvene stvarnosti kroz ekspoziciju stvaranja jedne telenovele. Zapletom radnje doznajemo da takva produkcija nije u službi i promociji umjetnosti već naprotiv u kandžama nezajažljivog, neoliberalnog kapitalizma s jedinom namjenom stvaranja profita pod svaku cijenu. S jedne strane potrošeni artisti, a sa druge s “mnogo utakmica u nogama” svoje neostvarene ambicije ili promašaje nastoje kompenzirati kompromisom s neoliberalnom produkcijom u kulturi koju predvodi novopečeni tajkun pridošao u metropolu iz provincijske zabiti koji ih s protokom vremena poput Big Brothera počinje tretirati svojim posjedom i dirigirati s njima kao pravim lutkama na koncu.
Zamjerka gledatelja ovog kazališnog postava mogla bi se svesti na nepotrebno razvlačenje radnje čime se gotovo dvosatnom predstavom kod publike razvodnjuje pozitivna napetost praćenja iste čime ova gubi kontrolu nad kontinuitetom razvoja sadržaja do konačnog raspleta. Unatoč tome predstava je na kraju doživjela ovacije zadovoljne publike oduševljene samim kazališnim činom u svojoj sredini.
Iz medijskih kritika o samoj predstavi iščitavamo da je “Mjehur od sapunice i sam sapunica, žanrovski usmjeren i proveden od početka do kraja. Zbog takvog pristupa radnji i njen tekst i režija, a i sam glumački ansambl vrlo dobro korespondiraju u nizu duhovitih i satiričnih prizora što glavninu predstava usmjerava prema žanru komedije, a to su pak glavni aduti koji će privući brojne gledatelje koje će zaintrigirati i parodiranje popularnog medijskog fenomena”, kako to smatra kazališni kritičar Tomislav Kurelec.