Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Ljepota Pozdrava Suncu – na zalasku?!

Autor: Valentina Pletikosić

31.07.2012. 22:00
Ljepota Pozdrava Suncu – na zalasku?!

Foto: Zvonko KUCELIN



Svakako smo svjesni da prije ili kasnije moramo pronaći neko rješenje kako ne bi dolazilo do novih oštećenja, ali čak i tada, na građanima i gostima ostaje dio odgovornosti, kaže gradonačelnik Zvonimir Vrančić


Otkad je izgrađen 2008. godine pa sve  do danas, Pozdrav Suncu  stalno je izložen raznim oblicima devastacije. Osim vandala koji su u nekoliko navrata čeličnim šipkama razbijali višeslojne staklene  ploče, a svaka košta oko  15.000 kuna, ova nagrađivana instalacija arhitekta Nikole Bašića svakodnevno trpi na stotine šetača i biciklista, a nerijetko i automobila koji u kasnim noćnim  satima prelaze preko spomenika.
Nema više prekrasnih boja
Zadrani se vjerojatno još  uvijek sjećaju svih onih prekrasnih boja i oblika koji su  se u večernjim satima izmjenjivali na pločama Pozdrava Suncu. Danas tih boja  više nema, a spomenik uglavnom svijetli u tek jednoj  (najčešće plavoj) boji, a poneke od ploča uopće ne rade.  U početku su domaćini znali  i upozoravati svoje goste da  ne hodaju preko osjetljivih  ploča, no sada kao da više  nikoga nije briga pa se na  Pozdravu Suncu održavaju i  nastupi plesnih grupa i performansi. Ne samo da je Pozdrav Suncu oštećen, jer u  ništa boljem stanju nije ni  okolni prostor. Kameno-drvene klupe potpuno su izblijedjele, a poneka svjetla i  instalacije koje predstavljaju  planete Sunčevog sustava su  razbijeni. Iako na travnjaku  stoji znak zabrane za šetnju  pasa, njega izgleda poštuju  tek rijetki vlasnici, a ono što  je najgore, na tom se istom  travnjaku sutradan sunčaju  kupači s Morskih orgulja.  Spomenimo još i nesavjesne  vozače koji se parkiraju gdje  stignu te pušače koji cigarete  gase čak i na pločama Pozdrava Suncu, dobijemo pravi  kaos. Postoji li nada da se  ovoj devastaciji stane na  kraj, pitali smo zadarskog  gradonačelnika Zvonimira  Vrančića.
Nema novca za ploče
– To je zaista teško pitanje,  pogotovo u vremenu i situaciji u kojoj se nalazimo. Ne  treba posebno naglašavati da  je Grad u teškoj financijskoj  situaciji, ali nažalost, novca  za potpunu obnovu ploča  nemamo. Osim toga,  održavanje Pozdrava Suncu  je problematično i u tehnološkom smislu, jer riječ je o  posebnim pločama koje se  ne mogu kupiti u trgovini,  odnosno njihovu izradu treba naručiti direktno u tvornici, kaže gradonačelnik  Vrančić dodajući kako je sve  na javnom prostoru, nažalost, izloženo propadanju i  oštećenjima, a ovaj prostor  na rivi posebno je delikatan.
– Iako je Grad Zadar postavio nadzornu kameru na  tom dijelu rive, moram priznati da do sada nismo imali  previše rezultata. Svakako  smo svjesni da prije ili kasnije moramo pronaći neko  rješenje kako ne bi dolazilo  do novih oštećenja, ali čak i  tada, na građanima i gostima ostaje dio odgovornosti, upozorava Vrančić ističući da treba zabrinjavati  činjenica da sve manje cijenimo javno vlasništvo i  javni standard.
– Riva nije vlasništvo jednog čovjeka ili jedne institucije, ona pripada ovom  gradu i njegovim građanima.  Većina danas samo brine o  vlastitom dvorištu, ali ne i o  javnim površinama, no zaboravljaju da im i one pripadaju i da i njih treba čuvati. Ja još uvijek vjerujem u  svijest o očuvanju javnog  prostora pa tako, ako i u  dogledno vrijeme uspjemo  obnoviti prostor o kojem  razgovaramo, naši građani  trebaju biti njegovi najbolji  čuvari, zaključuje gradonačelnik Vrančić.