Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Suša “spržila” Pag, ovčari i poljoprivrednici očajni

Autor: Josip Portada

31.07.2012. 22:00
Suša “spržila” Pag, ovčari i  poljoprivrednici očajni

Foto: Josip PORTADA



Ovakva suša se ne pamti. Posljednjih godina je bilo dosta suše, ali ove godine je najgore. Na pašnjacima nema trave. Uzeo sam u zakup nekoliko livada kako bih mogao kositi travu za dohranjivanje ovaca, ali na livadama nema trave i nemam što kositi, kaže ovčar Ante Donadić
Na Pagu u srpnju  prosječno padne oko 80,  međutim ove godine palo je  tek nekoliko litara kiše po  metru četvornom. Prosječna dnevna temperatura  zraka u srpnju je od 26 do  30 stupnjeva, no ove godine  temperatura zraka iznosila  je od 32 do 36 stupnjeva. Uz  to, danima je puhala bura.  Posljedica svega toga je  suša koja bi mogla biti najteža u povijesti Paga. Štete  od suše bit će velike, posebice u poljoprivredi.
Primjerice, u Pagu je gotovo nemoguće kupiti domaću blitvu, a u prodaji je  sve manje domaće salate,  rajčica i paprika. Posljedice  suše su posvuda vidljive.  Trava na livadama i na  pašnjacima je osušena i mrvi se kao da je jesen. Na  jesen podsjećaju i krošnje  murvi, smokava i šljiva s  kojih pada lišće kao da je  listopad.
– Ovakva suša se ne pamti. Posljednjih godina je bilo  dosta suše, ali ove godine je  najgore. Na pašnjacima nema trave. Uzeo sam u zakup  nekoliko livada kako bih  mogao kositi travu za  dohranjivanje ovaca, ali na  livadama nema trave i nemam što kositi. Smatram  kako je bolje ovce dohranjivati travom koja raste na  otoku nego onom koja se  donosi iz drugih krajeva, ali  na otoku neće biti dovoljno  trave i morat će se nabavljati negdje drugdje, kaže  ovčar Ante Donadić.
Ovčari napajaju ovce vodom koju uzimaju iz vodovoda što im povećava  troškove održavanja stada.  Prema višegodišnjem prosjeku, od ožujka do kolovoza na Pagu je trebalo pasti  oko 300, a palo je tek desetak litara kiše po metru  četvornom. Poljoprivrednici kažu kako je kiša koja je  pala prodrla samo dva do tri  centimetra u tlo, a to je  nedovoljno jer se tlo brzo  osušilo. Vinogradari procjenjuju kako bi ovogodišnji  urod grožđa mogao biti za  50 posto slabiji od prošlogodišnjeg, a poljoprivrednici kažu da im je uništeno  oko 70 posto kultura. Kolovoz je počeo s burom i  visokim temperaturama  zraka. Nastavi li se tako još  petnaestak dana, suša će  uništiti gotovo sve poljoprivredne kulture, ali i drugo  bilje i Pag će na kraju ljeta  izgledati kao na kraju jeseni.