Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U školi na Olibu samo brat i sestra

Autor: Elza Radulić-Toman

31.07.2012. 22:00
U školi na Olibu samo brat i sestra

Foto: Zvonko KUCELIN



Školu na Olibu će polaziti dvoje djece, jedno u četvrtom i jedno u šestom razredu. Radi se o bratu i sestri, koji prelaze iz zadarske škole Smiljevac jer se na otok preselila obitelj. No, koliko će tamo i ostati tek će se vidjeti, kaže ravnatelj Davor Barić


Na zadarskim otocima je svake godine sve manje djece, pa će u svim osnovnim školama, ne računajući velike Ugljan i Dugi otok, iduće školske godine biti ukupno manje od dvadeset učenika. Točno ih je upisano 19.
Jedini pozitivan događaj je taj što su se na Velome Ižu upisala čak tri učenika u prvi razred, što nije zabilježeno već dugo. U veloiškoj školi će tako ove gdine biti ukupno 14 učenika, no čak četvero će pohađati osmi razred, što znači da bi dogodine ova škola mogla biti još i praznija, sa samo deset učenika. Na jesen u veloiškoj školi neće biti niti jednoga učenika u drugome i u šestom razredu.
Pored ove škole na otocima će biti otvorene još samo dvije škole, na Silbi i na Olibu, gdje se škola ponovno otvara nakon što je četiri godine bila zatvorena jer nije bilo na otoku niti jednoga učenika.
– Školu na Olibu će polaziti dvoje djece, jedno u četvrtom i jedno u šestom razredu. Radi se o bratu i sestri, koji prelaze iz zadarske škole Smiljevac jer se na otok preselila obitelj. No, koliko će tamo i ostati tek će se vidjeti. Silba će imati tri učenika, po jednoga u drugom, u trećem i u osmom razredu. I to je sve, istaknuo je ravnatelj Osnovne škole Zadarski otoci Davor Barić.
Otočne škole, naime, pokriva ova velika i najnovija zadarska škola, koja je i uzela ime baš po otočnim školama. Ravnatelj nam je kazao i kako je upravo u tijeku traženje učitelja za otočne škole koje rade u kombiniranim odjeljenjima, što je otežavajuća okolnost za učitelje, koji osim svega moraju i putovati. U ovoj zadarskoj školi kojoj pripadaju i otočne škole napominju i kako nije lako pronaći učitelje i za sve nastavne predmete i sve kombinacije, “a još i učitelje putnike za jadnu plaću”.