Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarskom Gradskom vijeću četiri vijećnika više, na prostoru Zadarske županije 22 manje

Autor: Nives Rogoznica

31.07.2012. 22:00
Zadarskom Gradskom vijeću četiri vijećnika više, na prostoru Zadarske županije 22 manje

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Po novom zakonu više ne bi bila moguća situacija u kojoj Općinsko vijeće Općine Jasenice, koja po popisu stanovništva iz 2011. ima 1.402 stanovnika, broji sedam vijećnika, dok Općinsko vijeće Općine Kukljica, koja ima dvostruko manje stanovnika, ima 13 vijećnika
Budu li izmjene i dopune  Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi usvojene u obliku u kojem su predložene u nacrtu  kojeg je na svojim internetskim stranicama objavilo Ministarstvo uprave, u predstavničkim tijelima Zadarske  županije bit će, nakon sljedećih lokalnih izbora 22 vijećnika manje. Riječ je o nominalnom broju vijećnika u  gradskim i općinskim vijećima i Županijskoj skupštini kojih bi bilo 463. Nominalni broj vijećnika u predstavničkim tijelima na prostoru Zadarske županije danas je 485, a realno ih ima 495  s obzirom da je deset vijećnika, u cilju ostvarenja prava na  zastupljenost pripadnika  srpske nacionalne manjine,  nakon izbora kooptirano ili  su mandat stekli na dopunskim izborima. Savjetovanje  s zainteresiranom javnosti po  pitanju nacrta ovog zakona  traje do 16. kolovoza.
Manje vijećnika u 17 vijeća
Prema nacrtu zakonskih  izmjena sadašnji nominalni  broj vijećnika zadržala bi  Skupština Zadarske županije koja bi i dalje, osim u  slučaju potrebe za poslijeizbornim kooptiranjem ili za  dopunskim izborima,  brojila  četrdeset i jednog člana. Sadašnji broj od 15 vijećnika  zadržalo bi Gradsko vijeće u  Biogradu na Moru i Općinsko vijeće Gračacu. Broj vijećnika ne bi se promijenio ni  u općinskim vijećima u  općinama Poličnik, Posedarje i Vir u kojima mandate ima  13 vijećnika, kao ni u jedanaesteročlanim vijećima u  općinama Galovac, Pašman,  Škabrnja, Vrsi i Zemunik  Donji, niti u vijećima u  općinama Kolan i Povljana  koja broje devet članova.  Općinsko vijeće u Zemuniku  Donjem danas, doduše, broji  13 članova s obzirom da su na  dopunskim izborima u  srpnju prošle godine mandat  stekla dvojica vijećnika pripadnika srpske manjine, a iz  istog razloga aktualni saziv  Županijske skupštine ima 45  članova.
U 17 gradskih i općinskih  predstavničkih tijela broj vijećnika bio bi smanjen pa bi,  umjesto sadašnjih petnaest,  u gradskim vijećima Nina,  Paga i Obrovca sjedilo 13 vijećnika. Pri tom valja napomenuti kako aktualno obrovačko Gradsko vijeće broji 14  vijećnika što je rezultat kooptiranja vijećnika srpske nacionalne manjine u skladu s  odredbama Ustavnog zakona  o pravima nacionalnih manjina.
Umjesto petnaest, trinaest  bi članova imala i predstavnička tijela u općinama Bibinje, Pakoštane, Preko,  Ražanac, Sukošan i Sv. Filip i  Jakov. Najviše mandata izgubilo bi Općinsko vijeće  Općine Kukljica gdje bi umjesto sadašnjih trinaest bilo  devet vijećnika, dok bi s trinaest  na jedanaest vijećnika  „pala”  vijeća u općinama Kali, Novigrad, Privlaka, Sali i  Starigrad. Predstavnička tijela u općinama Lišane Ostrovičke i Tkon u sljedećem bi  mandatu brojila 9 umjesto  sadašnjih 11 članova.
Benkovcu dva vijećnika više
Gradsko vijeće Zadra imalo bi nominalno četiri vijećnika više, odnosno tri više nego  u aktualnom sazivu s obzirom da je kao dvadeset i osmi  vijećnik kooptiran pripadnik  srpske nacionalne manjine.  Nacrt izmjena i dopuna predviđa da gradovi čiji se broj  stanovnika kreće između  60.000 i 100.000 imaju 31  vijećnika, a po posljednjem  popisu stanovništva Grad  Zadar ima 75.082 stanovnika.
Benkovačko bi Gradsko vijeće bilo povećano za dva člana i imalo bi 17 vijećnika. Za  po dva vijećnika proširila bi  se i općinska vijeća u Polači i  Stankovcima, te bi umjesto  sadašnjih 9 nominalno imala  11 vijećnika. Realno povećanje broja članova vijeća  u Stankovcima bilo bi povećanje za jednog člana s  obzirom da ono nakon dopunskih izborima broji 10 vijećnika. Umjesto sadašnjih  sedam, kojima treba pridodati na dopunskim izborima  izabranog vijećnika iz redova  srpske nacionalne manjine,  Vijeće u Općini Jasenice imalo bi jedanaest članova.
Iz predloženog je lako zaključiti kako je nacrt izmjena  i dopuna Zakona o lokalnoj i  područnoj (regionalnoj) samoupravi usmjeren prema  smanjenju broja vijećnika u  malim općinama koje po  važećem zakonu spadaju u  skupinu do 3.000 stanovnika  i same mogu izabrati koliko  vijećnika žele imati u rasponu od sedam do trinaest.  Upravo zbog toga raspona  moguća je situacija u kojoj  Općinsko vijeće Općine Jasenice, koja  po  popisu stanovništva iz  2011. s 1.402  stanovnika,   broji sedam vijećnika, dok općine s gotovo  dvostruko manje stanovnika  imaju deveteročlana vijeća  što je slučaj u Kolanu i Povljani, jedanaesteročlana vijeća kao Lišane Ostrovičke i  Tkon,  pa čak i ona u kojoj  Općinsko vijeće Općine Kukljica ima 13 vijećnika.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU