Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kad ne moraju kupiti ulaznicu, gosti kupuju muzejske suvenire

Autor: Ante Rogić

31.07.2013. 22:00
Kad ne moraju kupiti ulaznicu, gosti kupuju muzejske suvenire

Foto: Marin GOSPIĆ



Svi posjetitelji su jučer mogli pogledati radionice izrade čipke iz Lepoglave, Paga i Sikirevaca, a navečer je u izložbenoj dvorani Muzeja otvorena izložba “Hrvatska čipka”


Nakon što je prošle godine polučio veliki uspjeh Muzej antičkog stakla odlučio se i ove godine na Dan otvorenih vrata, i to u srcu sezone. U organizaciji Muzeja i udruge Intermezzo, a uz pokroviteljstvo osiguravajuće kuće Euroherc d.d., održan je “Dan otvorenih vrata u Muzeju antičkog stakla u Zadru”. Tijekom dana, od 9 do 21 sat, Muzej je omogućio svim posjetiteljima slobodan ulaz. Prošle godine brojka posjetitelja prešla je dvije tisuće, što je daleko više od 200 do 300 posjetitelja koliko ih u prosjeku posjeti Muzej tijekom ljetne sezone.
U muzej pa na plažu
– Od jutros je kroz Muzej prošlo 400-tinjak posjetitelja, što je jako dobro, s obzirom na doba dana i vremenske prilike, pritom mislim na more i odlazak na plažu. Do kraja dana očekujemo puno veću brojku, kazao nam je u ranim poslijepodnevnim satima ravnatelj Muzeja antičkog stakla dr. sc. Ivo Fadić. Ono što je, također bila pozitivna stvar je prodaja suvenira, koja je u jutarnjim satima bila iznimno dobra.
– Prodaja je dosta bolja nego inače. Razlog je vjerojatno u tome što ljudi ne plate ulaznicu, pa si odluče priuštiti neki suvenir, mišljenja je Fadić.
Posjetitelji su tijekom jučerašnjeg dana, osim stalnog postava Muzeja mogli pogledati i muzejske radionice. Osim demoradionice ručnog puhanja stakla koju vodi zadarski puhač Marko Štefanac te dvije radionice izrade nakita na plameniku koje vode muzejska djelatnica Antonija Gospić i Ivanka Pašalić iz udruge Stakleni svijet. Svi posjetitelji su jučer mogli pogledati i radionice izrade čipke iz Lepoglave, Paga i Sikirevaca, a navečer je u izložbenoj dvorani Muzeja otvorena izložba “Hrvatska čipka”.
Baština prvog reda
– Razmišljali smo što postaviti uz ovaj prigodan dan. U Hrvatskom školskom muzeju pohranjen je dio čipke. Hrvatska čipka je nacionalna baština prvog reda, a ušla je na Unescovu listu nematerijalne baštine. Zbog toga smatram da zaslužuje jednu ovakvu promociju u srcu sezone. Lani je to bila falkuša, a ove godine želimo predstaviti hrvatsku čipku, kako našim posjetiteljima, tako i svim stranima, kazao nam je ravnatelj MAS-a. Šest čipkarica vodilo je radionice, a posjetitelji su mogli vidjeti neke primjerke koji se čuvaju u Hrvatskom školskom muzeju i vjerojatno ih nisu dosad imali priliku vidjeti.