Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Naplata kazni porasla i do pet puta

Autor: Hana Radulić

31.07.2013. 22:00
Naplata kazni porasla i do pet puta

Foto: PIXELL



U usporedbi s istim razdobljem protekle godine, na području PU zadarske naplata je povećana višestruko, čak i do pet puta, što znači da su zadarski vozači prihvatili ovakav način plaćanja, kaže glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan
Izmjenama Prekršajnog zakona, koje su na snagu stupile 1. lipnja ove godine, nastojao se povećati postotak naplate prekršajnih kazni, pa tako i onih prometnih. Stoga su u naplati kazna propisanih za prometne prekršaje uvedene mogućnosti smanjenja iznosa kazne, ali samo u slučajevima kada ona iznosi do 2.000 kuna.
Vozači zadovoljni popustom
Tako ukoliko vozač koji je počinio prometni prekršaj plati kaznu na licu mjesta, iznos se smanjuje za čak polovicu, a ukoliko plati kaznu u roku od osam dana, tada će proći jeftinije za trećinu propisanog iznosa odnosno za oko 33 posto.
Kako su zadarski vozači prihvatili novost plaćanja kazni s popustom, provjerili smo u zadarskoj Policijskoj upravi.
– Plaćanje prekršajnih kazni na licu mjesta na području zadarske PU ide odlično. U usporedbi s istim razdobljem protekle godine, na području PU zadarske naplata je povećana višestruko, čak i do pet puta, što znači da su zadarski vozači prihvatili ovakav način plaćanja, kaže glasnogovornik zadarske Policijske uprave Elis Žodan, ističući kako po ovom pitanju Zadar prati trend u Hrvatskoj gdje je zabilježeno značajno povećanje naplate prekršajnih kazni na licu mjesta.
Osim što vozači na ovaj način štede novac, pogodnost je i to što plaćanjem kazne na licu mjesta izbjegavaju daljnju naplatnu proceduru i ne ulaze u policijsku prekršajnu evidenciju.
Kazna na licu mjesta osim gotovinom može se platiti i karticom preko POS uređaja za provlačenje kartica.
Pridržavati se pravila
Ipak, unatoč mogućnosti plaćanja kazne u visini polovice propisanog iznosa, valja se pridržavati prometnih pravila, prvenstveno zbog sigurnosti u prometu, pa onda i zbog činjenice da kazne za prekršaje u prometu nisu male.
Tako je, podsjetimo, za prekoračenje brzine predviđena kazna od 300 pa do minimalno 2.000 kuna, za prolazak kroz crveno svjetlo minimalno 1.000 kn, nevezivanje sigurnosnog pojasa nesavjesnog će vozača stajati 500 kuna, isto kao kad na prednjem sjedalu vozi dijete do 12 godina, kazna za vožnju neregistriranog vozila iznosi minimalno 1.000 kn, za promjenu trake pred križanjem 300 kn, vozač koji nema kod sebe vozačku dozvolu kaznit će se s 300 kuna, ako koristi mobitel bez handsfree uređaja 500 kn, ako vozi u tunelu bez upaljenih svjetala 300 kuna itd.
Najčešće se vozači, doznajemo još u PU zadarskoj, ne pridržavaju ograničenja brzine, ne vezuju pojaseve, razgovaraju na mobitel, dok je najčešći prekršaj kod motociklista i dalje vožnja bez kacige.
Iako je kažnjavanje pješaka u praksi rijetko, kazne su u određenim situacijama predviđene i za njih, pa tako ako pješak prelazi cestu mimo pješačkog prijelaza, a on je udaljen do 50 metara u naselju ili do 100 metara izvan naselja može biti kažnjen s 300 kuna, ili ako naglo kreće preko zebre, zbog čega vozač automobila mora naglo kočiti pješaka se može kazniti s 400 kuna.