Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Smanjuje se vrijeme dolaska hitne pomoći

Autor: Irena Jurjević

31.07.2013. 22:00
Smanjuje se vrijeme dolaska hitne pomoći

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Građani Zadra i Zadarske županije od jučer imaju bržu i efikasniju Hitnu medicinsku pomoć. Zahvaljujući novom programu koji se naslanja na prijašnje strukture sustava sada se vrijeme dolaska ekipe “Hitne” smanjuje i do dvije minute, što u takvim slučajevima doslovno – život znači.
– Nova oprema instalirana je u srce službe Hitne medicinske pomoći, a to je prijamno dojavna jedinica, pojasnila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Davorka Krnčević na jučerašnjem predstavljanju novog programa e-Hitna.
– Organizacija rada je postavljena tako da na području cijele županije preko broja 194 svi pozivi koji su upućeni prema Hitnoj medicinskoj pomoći stižu na njihovu prijamno dojavnu jedinicu koja radi sukladno indeksu hitnih stanja. Ona tada upućuje na teren naše ekipe ovisno o stupnju hitnosti, a svi podaci koje ona dobije putem telefona  ukucavaju se u program e-Hitna te se oni prosljeđuju automatski u vozila, pojasnila je Krnčević, dodajući kako to znači da ekipe čim sjednu u vozila imaju sve pisane informacije.
Uvođenje programa stručno vijeće Zavoda za hitnu medicinu planiralo je prošle godine, a sredstva su osigurana u redovnom financijskom planu za rad ustanove te iznose 52 tisuće kuna. Radi se o opremi i programu koji se koristi tom opremom, a koji je kompatibilan s prethodnim programom, pojasnila je ravnateljica te dodala da je sljedeća faza slanje podataka iz vozila HMP-a prema objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, budući da sada puno puta ekipe dojave na hitni kirurški ili hitni interni prijem rade putem telefona što je ujedno bio i dosadašnji glavni način komunikacije. Do sada ovakav vid pomoći ima nekoliko starijih Hitnih medicinskih pomoći, dok je zadarski Zavod za hitnu medicinsku pomoć prvi od novosnovanih zavoda koji je uveo taj program.