Četiri nagrade Općine Stankovci

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

 U povodu Dana Općine Stankovci na svečanoj sjednici Vijeća koja će se održati 10. kolovoza, dodijelit će se četiri Općinske nagrade: Stolarskom obrtu "Stolarija Perica" iz Velima, Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Denisa Orlovića iz Budaka, KUD-u Vinac iz Stankovca i fra Petru Pletikosi (79), dugogodišnjem bivšem župniku Župe Banjevci.

"Stolariji Perica" Općinska nagrada se dodijeljuje za razvoj obrtništva. Obiteljski obrt je specijaliziran za izradu namještaja, opremanje objekata i uređenje interijera. Nit vodilja je pružanje maksimalno kvalitetnu uslugu od prvog kontakta s potencijalnim korisnikom pa sve do montaže Peričinog namještaja u prostor. Sve vrste namještaja izrađuju prema kupčevim idejama, slikama ili skicama, koristeći pritom moderne materijale i dekore provjerenih i diljem svijeta poznatih proizvođača drvnih materijala, aparata i opreme koje ugrađuju.

OPG-u Denis Orlović Općinska nagrada se dodijeljuje za razvoj govedarstva i mljekarstva. Denis Orlović, dragovoljac Domovinskog rata, jedan je od posljednjih stočara s kravama u ovom kraju. Potražnja za njihovim mliječnim proizvodima je velika jer je jedno od rijetkih koje muzne krave drži u slobodnoj ispaši, na oko 200 hektara livada iznad sela. Denis, supruga Julija i četvero djece žive isključivo od krava i mliječnih proizvoda. A glavno im je blago 30-ak krava i telića.

Općinska nagrada Kulturno-umjetničkom društvu Vinac dodijeljuje se za očuvanje kulturne tradicije i starih običaja stankovačkog kraja. U replici nošnje stare preko 200 godina pjevaju i plešu izvorne pjesme i plesove ovog kraja. Osnovani su 1998. godine, a nastupali su na većini smotra diljem Hrvatske (Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Brodsko kolo...) te u televizijskim emisijama Lijepom našom i Moje skitnje.

Općinsku nagradu za duhovnu i materijalnu obnovu Župe Banjevci dodijelit će se dugogodišnjem bivšem župniku fra Petru Pletikosi. Fra Petar je franjevac-svećenik Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koja se prostire u trokutu između rijeke Zrmanje i Neretve, od obale Jadranskog mora do Dinarskih planina. Usprkos poodmaklim godina župnik je Župe Promina u šibenskom zaobalju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno