Dan domovinske zahvalnosti

Slika korisnika admin

Ove godine proslavljamo jubilarni, dvadeseti Dan domovinske  zahvalnosti. Obilježavamo dvadesetu godišnjicu završetka krvavoga rata u  Hrvatskoj. Slavimo veliku pobjedu hrvatske vojske koja je okrunjena  slobodom i mirom.

Dakako, u nas se već godinama oko ovoga nacionalno svetog blagdana  skupljaju politički bodovi i lome politička koplja. Dokaz je to nezrele  državnosti, iako bismo svake godine, bez obzira na boju vladajuće  garniture, trebali dostojanstveno i svečano, kako na ulici tako i u domu,  proslavljati Dan domovinske zahvalnosti? Čini mi se da jedna stara  poslovica kaže kako onaj tko nije iskusio rat, ne zna što je mir. Tu i leži  tajna zašto bi za svakoga stanovnika naše domovine ovo trebao biti sveti  dan. Dan konačne pobjede mira.

Oluja nakon Oluje

Oluja kao vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske jedna je od  najpromišljenijih te društveno osjetljivijih vojnih akcija u povijesti.  Tijekom ove akcije stradao je najmanji mogući broj civila, koliko se o  ljudskom životu uopće i može govoriti na razini brojke. Ipak, nijedna  nam vojna akcija, operacija ili djelo nije u ovom kratkom i suvremenom  dijelu povijesti donijela više nemira na domaćem i međunarodnom  javnom prostoru. Nastavila se oluja nakon Oluje. Njezinu prašinu u  vlastitim očima osjećamo i danas. Očito je da Oluju valja doživljavati u  kontekstu povijesnih razmjera, gotovo metaforično. Čini se riječ je o  pobjedi čiju će slavu baštiniti tek naši unuci, budući naraštaji za koje će  ona postati aksiomska istina.

Vrijeme kušnje i strpljenja i dalje je u trajanju. No ako se od nečega  čovjek nikada ne treba umoriti, ne smije se umoriti od ljubavi. Kako od  ljubavi za svoje najbliže tako i od ljubavi prema domovini. Kada bih  pokušao objasniti svoj odnos prema domovini, čini mi se da bi mi u tu  svrhu najbolje poslužila slika J. L. Borghesa, velikog argentinskog  pjesnika koji je u povijesti svjetske književnosti prepoznatljiv upravo po  svojoj širini i univerzalnosti. Naime, Borghes kaže da ne zna kako bi  objasnio ljubav prema domovini, da je to jednako neobjašnjivo kao prvi  jutarnji miris kave.

Očistiti korov

Ukratko, riječ je o ljubavi koja je prirođena. O ljubavi koja jednostavno  supostoji sa životom, o ljubavi koja bi trebala biti utkana u svaki pokret,  misao i djelo svakoga čovjeka. Ako mislim što bi o nekom mom postupku  pomislio moj najbliži, ne bi li tako valjalo misliti i na domovinu, državu,  zavičaj.  Istina je da je možda teško živjeti u suvremenoj Hrvatskoj. Ne  govore o tome samo brojke koje prate novu hrvatsku emigraciju, to nam  govori svakodnevni stvarni život. Ali, kako bi izgledao dom iz kojega bi  otišli svi njegovi domaći kada bi se pojavile teškoće i problemi?  Neobjašnjiva je tajna pripadnosti nekom narodu, možemo čak govoriti o  sudbini, kazni, slučaju. No neprijeporno ona postoji. Pripadnost koja za  sobom nosi korijene, rast i krošnju. Koliko će krošnja biti bujna, pa kada  se čini da je cijelu zemlju prekrio korov i kukolj mržnje, netrpeljivosti,  jednoumlja, laži i grabežljivosti, ovisi ipak o svima nama. Ovisi o tome  koliko ćemo i hoćemo li imati hrabrosti očistiti korov, hoćemo li imati  hrabrosti otpiliti stare grane i mladice prepustiti svjetlu neka traju,  blistaju, bujaju.

Slavlje žrtve

Na Dan domovinske zahvalnosti slavimo upravo one koji su imali  hrabrosti podnijeti žrtvu svoga života i života vlastite obitelji za druge, za  svoje sugrađane, za domovinu. Slavimo hrabrost onih koji su usprkos  cijelom svijetu ustrajali u svojoj misli, ideji i snu. Od Brune i Zvonka  Bušića koji su istrpjeli mitsku žrtvu za domovinu do prvoga hrvatskog  predsjednika Franje Tuđmana koji je imao državničke mudrosti i  odvažnosti provesti san u djelo. Dan Domovinske zahvalnosti domovinski  je i Božić i Uskrs. I rođenje i obnova. Stoga se ne treba obazirati na ičije  provokacije kada je baš o ovom prazniku i blagdanu riječ - jer riječ je o  najsjajnijem biseru hrvatske povijesti i sadašnjosti. Biseru hrabrosti i  odvažnosti na kojem bi nam i mnoge velesile trebale biti zavidne, ali i  zahvalne. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno