Izdane prve odluke za scraping

Slika korisnika admin
Andrina LUIĆ

Znanstveno-stručnim skupom o ribarstvu, trinaestim po redu,  jučer je u Kalima počela manifestacija "Tunuara - Kaljske ribarske noći".  Prema riječima domaćina, načelnika Općine Kali Duška Vidova, u najribarskije mjesto na Jadranu, čija flota danas broji 40-ak brodova, s posadom od oko 400 ljudi, prije dva dana stigla je vijest koja se dugo čekala.

- Ministarstvo graditeljstva 28. srpnja izdalo je lokacijsku dozvolu za  dogradnju ribarske luke u Veloj Lamjani, što će sigurno biti dodatni vjetar u leđa u razvoju ribarstva u našemu mjestu, naglasio je Vidov te dodao da je cilj dvodnevne manifestacije, koja je prvi put održana daleke  1968. godine, očuvanje maritimne kulture i ribarstva kao tradicionalnog  zanimanja te promocija konzumiranja ribe.

Znanstveno-stručni skup otvorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osvrnuvši se na aktualno stanje u ribarstvu i na trajnu  obustavu  ribolovnih aktivnosti, tzv. scraping, mjeru koja se financira iz Europskog  fonda za ribarstvo.

Na scrapingu 17 brodova

- Izabrano je 17 brodova koji su najbolje zadovoljavali uvjete raspisane  natječajem vrijednim pet milijuna eura. Još 37 brodova također zadovoljava uvjete, ali zbog nedostatka novca predviđenog u ovom krugu, neće  sada ići u rezalište nego ćemo pričekati novi natječaj 2016. godine. Korisnici mjere dobili su privremene odluke, imamo žalbeni rok koji moramo  ispoštovati i tada ćemo napraviti konačnu listu. Očekujem da će prvi  brodovi u rezališta krenuti najesen, rekao je ministar Jakovina. Najavio je  i Operativni plan za pomorstvo i ribarstvo 2014. - 2020. iz kojega će Hrvatska moći povući 340 milijuna eura.

Komentirajući najnoviji zahtjev Znanstveno-tehničkog i ekonomskog  odbora za ribarstvo Europske komisije da se u zoni Sjevernog Jadrana,  odnosno cijelog Jadranskog mora od Crne Gore naviše, smanji obalni ribolov od 50 do 60 posto, što bi, čulo se na skupu, značio smanjenje preostale flote za dodatnih 70 posto, pomoćnik ministra Ante Mišura poručio je kako se izrađuje posebna strategija te da su započele javne konzultacije u koje bi bilo dobro da se uključi što veći broj ribara.

- Plava riba čini 80 posto od ukupnog ulova naših ribara i takav zahtjev  nama je jednostavno neprihvatljiv. Imamo argumente zašto to ne prihvaćamo i borit ćemo se protiv tog zahtjeva, komentirao je ministar Jakovina, a prema riječima pomoćnika Mišure, po kvotama koje predlaže Europska unija, mi bismo dobili 4000 tona samo inćuna i 30-ak tisuća tona  srdele, što bi bio krah našega ribarstva. Pojasnio je kako time ne bi bilo  zahvaćeno samo područje ribolova, nego i prerada i uzgoj tuna.

Gotovina u bodulima

Osim stručnjaka koji su razgovarali o problemima kod iskrcaja i vaganja sitne plave ribe, stanju obnovljivih resursa u Jadranu, s osvrtom na  priobalni ribolov, poseban gost znanstveno-stručnog skupa, koji je organiziran trinaestu godinu zaredom, bio je general Ante Gotovina, vlasnik  tvrtke Pelagos net farma, koja se unatrag dvije godine bavi uzgojem tune  pokraj otoka Vrgade.

Zamoljen da komentira trenutačno stanje u ribarstvu, general Gotovina najprije nije želio davati izjave, da bi potom rekao kako njegov posao  ide dobro, a u Kalima je zato da bi se družio s prijateljima ribarima.

- Došao sam u posjet prijateljima koji surađuju s nama i, na kraju krajeva, došao sam u moje bodule. Ribarski posao uvijek je težak, ali najvažnije je da administracija postavi jasan okvir i to je ono što ona radi, to  je važno za nas, dodao je.

Na novinarski upit gdje će biti na proslavi Oluje, u Zagrebu ili Kninu,  kratko je odgovorio "da se Oluja slavi svugdje u Hrvatskoj, i u Zagrebu i u  Kninu". Ne misli da je oko proslave bilo prijepora, tek "različitih razmišljanja i prijedloga".

"Tunuara - Kaljske ribarske noći" nastavljaju se danas tradicionalnim prijepodnevnim defileom ribarskih brodova u Zadarskom kanalu, na koji dolaze premijer Zoran  Milanović, ministar uprave Arsen Bauk i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sa  suradnicima.

U poslijepodnevnom i večernjem programu slijede gastronomska događanja "Riba  Hrvatske - Jedi što vrijedi" u 17 sati  i Kuhanje velikog kaljskog brudeta u 18 sati,  potom u 19 sati Demonstracija ribarskih vještina i u 22 sata koncert Maje Šuput.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno