Jago i Tereza Kozina oslobođeni optužbe za malverzacije u Contusu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Nekadašnji vlasnici i direktori autoprijevozničke tvrtke Contus, Jago (69) i Tereza Kozina (54), oslobođeni su krivnje zbog zlouporabe  položaja i ovlasti kojom je Contus oštećen za ukupno 7,3 milijuna kuna.  Teretilo ih se za dvije točke optužnice no nakon godine dana sudovanja,  izvođenja niza dokaza, ispitivanja brojnih svjedoka i provođenja  vještačenja sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru pod predsjedanjem  sutkinje Dijane Grancarić optužbu pod točkom 1. optužnice odbilo je, a  za točku 2. donijelo je oslobađajuću presudu u nedostatku nedvojbenih  dokaza o krivnji.

Tereza Kozina je, prema optužnici, 2005. godine, kao direktorica Contusa, sačinila kupoprodajni ugovor s Jagom Kozinom kao fizičkom osobom za prodaju građevinskog zemljišta po cijeni od 65 eura po metru  kvadratnom, kojeg je on potom preprodao jednom trgovačkom društvu  iz Zagreba za cijenu od 200 eura po kvadratu te razliku zadržao za sebe,  čime je oštetio Contus za 5,1 milijuna kuna.

Jagu Kozinu se teretilo da je tijekom 2007. i 2008. godine, nakon blokade Contusova žiro-računa, nalagao odgovornoj osobi Autobusnog kolodvora Zagreb da novac koji je Kolodvor od prodanih autobusnih karata  trebao uplaćivati Contusu, uplaćuje na njegov osobni žiro-račun, kao i  na račun još jedne osobe. To je prema optužnici činio na ime duga Contusa prema njemu, iako nije imao osnovana potraživanja i tako oštetio  Contus za još 759.929 kuna. Također, teretilo ga se i da je na ime povrata  osobnog duga, temeljem fiktivnih ugovora o faktoringu, asignaciji i cesiji  s drugim trgovačkim društvima oštetio Contus za još 1.484.283 kuna.

Obrazlažući presudu sutkinja Grancarić iznijela je kako je sudsko vijeće sagledalo sve ono što se optuženicima stavljalo na teret te kazala  kako ni nakon svih provedenih dokaza njima nije  nedvojbeno dokazana  krivnja, odnosno da su okrivljenici radnjama koje su poduzeli željeli sebi  ili nekome drugome priskrbiti nepripadajuću imovinsku korist. To je  proizišlo i iz stručne ekspertize sudske vještakinje Majde Korljan.

opširnije u tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno