Biciklijada na Poluotoku

Slika korisnika mkvanja
Društvo za zaštitu biciklista u prometu Zadar najavljuje
Bicikl simbolizira život, dok verglaš pedale voziš, kada staneš padneš. Kada su radnici Bagata, Mljekare, Zadranke,Tekstila, Tiskare, Adrije, Sojare, Otočanke, GP Jadrana itd. verglali i Kalelarga je verglala, govori Ferdinand Perinović
Jesu li biciklisti dobrodošli u Zadru?

Da bi vratili stare kanele na svoja mjesta, Zadrane na Poluotoku, ptice pjevice u vaškama i upozorili da vožnja biciklom Kalelargom, u novije vrijeme i romobilom, nije tradicija starih i urbaniziranih Zadrana, Društvo za zaštitu biciklista u prometu ZABPA-ZADAR poziva sve Zadrane na tradicionalnu ljetnu biciklijadu, najavljuje predsjednik ZABP-e, mr. sc. Ferdinand Perinović.
Start biciklijade bit će na Narodnom trgu u subotu, 3. kolovoza 2019. u 9.30 sati. Cilj je na Trgu Pet Bunara. Bicikle će se gurati Kalelargom do Crkve Gospe od Zdravlja, a zatim se bicikliranjem priključiti u Ulicu Božidara Petranovića, nastaviti Ulicom Zadarskog mira 1358. sve do Trga Pet Bunara.
- Bicikl simbolizira život, dok verglaš pedale voziš, kada staneš padneš. Kada su radnici Bagata, Mljekare, Zadranke,Tekstila, Tiskare, Adrije, Sojare, Otočanke, GP Jadrana itd. verglali i Kalelarga je verglala. Danas malo tko vergla pa Kalelarga gubi život i dušu domaćeg življa. U cilju obnavljanje tradicije i omasovljenja biciklizma u Zadru 2000. te godine osnovana je ZABPA – »Društvo za zaštitu biciklista u prometu« Zadar čiji sam predsjednik. Danas je na Poluotoku potrebno zaštititi pješake od neurbaniziranih bahatih biciklista i romobilista koji po Poluotoku prometuju, što je kažnjivo. Na žalost i turiste ohrabruju da čine to isto, rekao je Perinović i nastavio - Zašto Trg Pet Bunara? Na prostoru ispred Kapetanove kule i gradskog zida nalazio se do 16. st. dubok obrambeni jarak (fossa) koji je iskorišten za gradnju cisterne s pet vijenaca (pet bunara) za dovod pitke vode. Sačuvani su dijelovi akvadukta kojim se voda dovodila izravno iz jezera Vrana. U 19. st. Trg Pet Bunara imao je Neptunovu fontanu s vaškama i kanelama za pitku vodu, koje su bili posebno korisne kada je u drugoj polovici četrdesetih godina prošlog stoljeća na Trgu Pet Bunara otvorena Tržnica (Pijaca). Bezbroj puta sam se napio iz tih kanela i umivao u vaškicama, jednako kao i ptice pjevice, posebno jedan grdelin koji je letio od jedne do druge vaške. Zanimljivo je da je postojala cijev koja je dovodila pitku vodu do brodova vezanih u Fošu. Venci Jurin mi se žali da danas umjesto pitke vode fekalije »snabdijevaju« brodove. Nije potrebna velika investicija da se na dvije postojeće vaške montiraju kanele (slavine) za pitku vodu. Bio bi to znak da je Zadar gostoljubiv grad i potvrda da Zadar posjeduje dugu tradiciju gostoljubivosti za sve slojeve društva. Ne samo za Zadrane, nego i za domaće i inozemne turiste. Posebno one tankog novčanika, zaključuje Perinović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno