Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

GLAS GRAĐANA Zadar i Bitetto povezuje bl. Jakov Zadranin, ali nema bratimljenja

01.08.2019. 11:25
GLAS GRAĐANA Zadar i Bitetto povezuje bl. Jakov Zadranin, ali nema bratimljenja


Nakon teksta o zadarskim odonimima objavljenom u Zadarskom listu od 30. srpnja, a u kojemu se govori, između ostalog, o tome kako bi grad u svom stradariju trebao imati i imena ulica i/ili trgova posvećenih Europi, gradovima prijateljima, Von Trappu, Hitchcocku i drugima, dobili smo dosta reakcija građana među kojima i onih koji su željeli ovaj članak nadograđivati novim idejama. Naravno, uputili smo ih na Grad Zadar, ali ovdje objavljujemo prijedlog jednog poznatog Zadranina (želio je ostati anoniman) koji nije skrivao ogorčenost kako se Grad već dugo vremena oglušuje na staru ideju da se Zadar »zbratimi« s talijanskim gradom Bitetto. Zašto?
Svetac Jakov Zadranin
Svetac zaštitnik toga grada je blaženi Jakov Zadranin, dakle franjevac rođen u Donatovu gradu oko 1400. godine. U svojoj 20. godini života stupio je u Zadru kao brat pomoćnik među franjevce opslužitelje. Godine 1438. pratio je svog franjevačkog provincijala na putu po Italiji i došavši u Bari, ostao je u toj pokrajini. Bio je određen za sakupljanje milostinje pa je mnogo putovao. Godine 1482. za vrijeme epidemije kuge, pokazao je veliku ljubav i uslužnost prema bolesnicima zaraženima kugom. Umro je u gradu Bitettu 1485. na glasu svetosti. Od 1505. javno je štovan, a 29. prosinca 1700. službeno je proglašen blaženim. Godine 1990. završen je dijecezanski postupak za njegovu kanonizaciju i spisi su predani Kongregaciji za proglašenje svetih.
U Zadru nema interesa
U Bitettu, u svetištu čuva se njegovo neraspadnuto tijelo i mjesni je zaštitnik Bitetta. Zbog svoga podrijetla, blaženi Jakov Zadranin zvan je Ilirik. Zadarski vjernici sve ga više otkrivaju kao svoga zagovornika. Slavi se u crkvi sv. Franje u Zadru, gdje su vjernici Bitetta 1989. donijeli njegovu sliku i relikvije – stoji u Wikipediji o ovome svecu čije ime pronosi slavu našega grada.
Svake druge godine u njegovu čast održava se svjetovna i religijska procesija u New Yorku i Torontu gdje ima puno štovatelja bl. Jakova Zadranina. Relikvija bl. Jakova bila je i u Zadru u lipnju 1989., u Crkvi sv. Frane, a misu je držao ondašnji nadbiskup Marijan Oblak. Prošla su dva i pol desetljeća, pao je komunizam, dobili smo slobodnu Hrvatsku, ali se u odnosu Zadra prema Jakovu Zadraninu, nažalost, nije ništa promijenilo, ispričao je svojedobno u medijima Zadranin s dugogodišnjim stažem u Italiji Miljenko Dujela, podsjetivši da se nikada nije ostvarila ni inicijativa da se Zadar i Bitetto bratime.
– Na drugoj obali Jadrana tu su ideju s oduševljenjem prihvatili, ali s naše strane nema odjeka. Još uvijek se čeka odgovor s Narodnog trga! Nema interesa ni za organizaciju procesije u srednjovjekovnim nošnjama regije Apulija ulicama Zadra, iako su sudionici bili spremni platiti kompletan trošak dolaska. Nudili su se u više navrata. I sam sam to davno htio pokrenuti, ali ne mogu sam protiv vjetrenjača…, ustvrdio je Miljenko Dujela.
Eto, na ovu inicijativu podsjetio je ovoga puta, ponukan tekstom u Zadarskom listu, jedan drugi naš sugrađanin. Možda se hvalevrijedna i argumentima potkrijepljena ideja jednom ipak ostvari.