Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kante za biorazgradivi otpad se ne prazne!

01.08.2019. 12:36
Kante za biorazgradivi otpad se ne prazne!


Ovih dana javili su nam se stanovnici Plovanije kako im već duže vrijeme nisu ispražnjene kante za biorazgradivi otpad.
– Živimo na Plovaniji gdje smo dobili smeđe kante namijenjene biorazgradivom otpadu i koje još ni jednom nisu pražnjene! Otpad truli, beštije se kote unutar kante, na telefon Čistoće nitko se ne javlja. Radno vrijeme im je do 15, ljudi rade uglavnom do 16 ili 17 sati i nismo u mogućnosti kucati im od ureda do ureda. Po ovoj vrućini ovo je sad već opasno za zdravlje, kante su tamo gdje se djeca igraju. Nažalost kod nas se ništa ne mijenja dok ne dođe u medije pa vas molimo za pomoć, javila nam se jedna sugrađanka zabrinuta za zdravlje svoje obitelji, ali i svih susjeda u kvartu. Dodala je kako su, nakon što neko vrijeme nitko nije pokupio kante prestali odvajati otpad kad smo shvatili da nitko ne odnosi kante, a one stoje na vrućini.
Otpad trune unutar kanti
– Do sada smo smeđu kantu dva puta izbacili zajedno sa zelenom, namijenjenom komunalnom otpadu, i zelenu su ispraznili, a smeđu nisu, tako da u njoj i dalje sve truli, smrdi, a nakotile se i nekakve pijavice… užas jedan govori nam naša sugrađanka očito revoltirana činjenicom da kad želi odvajati otpad, opet to nije u mogućnosti. Još je dodala kako je razgovarala i s građanima koji žive u drugim kvartovima doznala je kako i oni imaju iste probleme.
– Susjed je bio jutros u Čistoći te je saznao kako su oni samo podijelili kante, ali ne znaju još kojim će ih danima kupiti i prazniti. Rekao mu je da izbacimo kantu te će je pokupiti kad stignu, dodala je gospođa.
Provjerili smo u Čistoći o čemu je riječ te postoji li raspored odvoza biootpada.
– Biootpad se odvozi jednom tjedno, a za područje Plovanije to je uvijek četvrtkom. Međutim, mi nemamo točnu satnicu kad će naši djelatnici odvesti otpad jer sada, tijekom ljeta, kada su velike gužve i imamo više posla, obično kamion stigne kasnije nego inače, rekao nam je Pero Zubčić, tehnički direktor u Čistoći. Dodao je kako je provjerio na GPS-u kamiona te je utvrdio kako su kamioni prolazili Plovanijom te mu nije jasno kako kante nisu ispražnjenje.
– Možda su naši radnici već prošli, pa su građani naknadno izvadili kante te su se mimoišli…zaista ne znam, provjerit ćemo, rekao je Zubčić.
Nema rasporeda odvožnje
Dodao je kako točan raspored odvoženja otpada ima na web stranicama Čistoće. Provjerili smo na web stranicama i pod rubrikom biorazgradivi otpad stoji samo raspored za gradske kvartove Novi Bokanjac, Bokanjac, Crno, Dračevac i Ploča. U međuvremenu je veći broj gradskih kvartova dobio smeđe kante, ali Čistoća očito nije stigla ažurirati svoje stranice te staviti raspored kad je odvoženje ove vrste otpada.
Stoga građanima preostaje iznijeti kante ispred kuća i čekati kada će kamion čistoće naići i isprazniti kante.