Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najtraženiji su turistički vodiči i monografije Zadra

01.08.2019. 11:19
Najtraženiji su turistički vodiči i monografije Zadra


Promet u zadarskim knjižarama u ljetnim mjesecima kao i svake godine upotpunjuju u određenoj mjeri turisti koji u ove prodavaonice najčešće zalaze u potrazi za literaturom koja govori o povijesnoj i kulturnoj baštini Hrvatske, posebno Zadra i Zadarske županije.
– Najtraženiji su turistički vodiči, koje imamo na više jezika, a najviše se, razumljivo, prodaju oni na engleskom i njemačkom, kažu u jednoj zadarskoj knjižari, te navode kako se inozemni gosti zanimaju i za literaturu o Zadru i zadarskim kulturno-povijesnim znamenitostima, kao i sakralnim objektima na Poluotoku, no takve literature je vrlo malo, izuzev već spomenutih turističkih vodiča. Stoga se, doznajemo dalje, najčešće odlučuju za kupovinu ilustriranih knjiga i monografija o Zadru i Zadarskoj županiji.
Najviše se kupuje »laganije« štivo
Dosta interesa ima i za knjige o gastronomiji, posebno o dalmatinskim specijalitetima i receptima lokalne kuhinje.
– Ljeto nam je, uz predbožićno vrijeme, razdoblje kada se knjige najviše kupuju jer osim turista i domaći ljudi kupuju knjige, posebno ukoliko odlaze nekamo na odmor koji nije u cilju razgledavanja. To su najčešće knjige za kad odu na plažu ili nekamo u prirodu gdje imaju vremena za uživanje u knjizi, kaže prodavačica i ističe da kroz razgovor s kupcima doznaje da je riječ često o hrvatskim turistima iz unutrašnjosti zemlje koji se odmaraju na zadarskom području ili borave u svojim vikendicama, pa kupuju najčešće romane koji su na akcijama i popustima.
– Nije im važno radi li se o nekom novom hitu, već im je prvenstveno bitno da je knjiga zanimljiva i jeftina, dodaju u knjižari. Kupuju se, kažu dalje prodavači, najčešće romani i to neka »laganija« štiva, najviše ljubavne tematike, a i kupci su uglavnom žene koje žele kupiti zanimljivu knjigu za jednokratno ljetno čitanje.
U Verbumu, knjižari najvećeg nakladnika vjerske literature u Hrvatskoj doznajemo da u ovu knjižaru zalazi veliki broj turista koji s posjeta Zadru žele ponijeti i knjigu vjerskog sadržaja.
Knjige vjerske tematike
– Na žalost, kad je u pitanju zadarsko područje nemamo baš takvu literaturu jer nije izdana, a očito bi se dobro prodavala, kaže djelatnica u zadarskoj knjižari Verbum Marija Stanić. Od sakralne odnosno vjerske literature vezane uz zadarsko područje kupci najviše kupuju knjigu »Glasoviti Zadrani« autora Šimuna Jurišića, sveučilišnog profesora, književnog i kulturnog povjesničara i publicista koji je preminuo 2010. godine. U ovoj knjižari turisti također posežu za vodičima o Zadru, a neizostavna literatura koja zanima kupce u ovoj knjižari su knjige o papama. Jednako su tražena, doznajemo dalje, sva trojica papa – i Ivan Pavao II, Benedikt XVI., kao i aktualni papa Frane.
– Knjige vjerske tematike posebno dobro se prodaju u kolovozu, kada dolaze Talijani, a kupuju ih rado i Poljaci, Nijemci, Francuzi i Rusi. Od nabožnih predmeta traženo je sve – od križića, kipića svetaca, anđela i drugih predmeta vjerskog sadržaja, a nabožne predmete jako traže Korejci, oni koji pripadaju kršćanskoj vjerskoj zajednici, kaže još Marija Stanić.