Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NAKON OPTUŽNICE Smijenjen direktor Infra-grada, Mate Karamarko!

01.08.2019. 12:50
NAKON OPTUŽNICE Smijenjen direktor Infra-grada, Mate Karamarko!


Mate Karamarko više nije direktor obrovačke komunalne tvrtke Infra- grad. Umjesto njega tvrtku će u narednom četverogodišnjem mandatu voditi Ingrid Prelas, dosadašnja djelatnica Komunalnog odjela Grada Obrovca, kazao nam je jučer Mario Vrkić, predsjednik Štrajkaškog odbora Infra-grada, napominjući da se radnici sada nadaju boljim vremenima u firmi.
– Gradonačelnik ga je smijenio, a koliko znamo iz odluke Nadzornog odbora, radi se o nepovjerenju ili sličnom razlogu. S obzirom da su mediji slali upite Županijskom državnom odvjetništvu, vjerojatno je odnekud došla informacija da ga više ne mogu ovdje držati. Optužnica će se procesuirati, a tako to, nažalost, biva u Hrvatskoj kada mediji počnu provoditi posao nekih institucija, koje inače mi građani plaćamo, onda se nešto pokrene, kaže Vrkić koji pak smjenu direktora Karamarka ne smata pobjedom radnika, iako su u štrajk i krenuli zbog plaće od svega 3.300 kuna tražeći njeno povećanje na 4.000 kuna.
– Smjenu apsolutno ne smatramo pobjedom i samo se nadamo da će nova direktorica raditi u interesu firme, a ne po naputcima, poručuje Vrkić.
Podignuta optužnica
Radnici tako vjeruju da je do Karamarkove smjene došlo nakon što je u medijima otkriveno kako je protiv njega Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu. Smatraju kako kaznena prijava radnika protiv direktora obrovačkoj vlasti očito nije nikakva pravna podloga za smjenu, ali optužnica tužiteljstva već je nešto sasvim drugo.
Naime, radnici su čak dobili obavijest prvog čovjeka Županijskog državnog odvjetnika, Gorana Troskota, iz koje se jasno vidi da je Policijska uprava zadarska ŽDO-u »protiv dvije osobe podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju«.
Međutim, tu je i obavijest zamjenice općinskog državnog odvjetnika, Branke Rukavine, još iz svibnja 2018. godine koju su nam dostavili radnici, a u kojoj stoji: »U vezi vaše kaznene prijave od 31. ožujka 2014. s dopunama, izvješćujemo vas da smo pred Općinskim sudom u Zadru podigli optužnicu protiv okr. Mate Karamarka zbog produljenog kaznenog djela protiv gospodarstva – utaja poreza ili carine, opisano i kažnjivo po čl. 256. st. 1. KZ-a, navodi Rukavina.
Djelatnici Infra- grada stoga napominju kako je upravo ova optužnica, odnosno njena objava u javnosti, glavni razlog zašto je obrovački gradonačelnik Ante Župan smijenio Karamarka. Tu je pak i najnovija kaznena prijava radnika Infra- grada u kojoj direktora optužuju za zlouporabu položaja.
Izvidi dugi pet godina
– Mate Karamarko zloupotrebljava položaj i ovlasti direktora na način da donosi štetne odluke koje imaju za posljedicu gomilanje bespotrebnih troškova, a s ciljem da tvrtku dovede u blokadu i početak stečaja. Točnije, 10. srpnja 2019. godine donio je odluku kojom dio poslova prikupljanja i odvoza komunalnog otpada povjerava poduzeću Loši d.o.o iz Pakoštana. Odluka je objavljena na oglasnoj ploči društva istog dana kada je i donesena. Kamioni i djelatnici Infra- grada d.o.o stoje u krugu firme, dok druga tvrtka obavlja taj posao bez natječaja i bez ikakve procedure. Pravdanje da su djelatnici Infra-grada bili u štrajku nema nikakve osnove, zato što smo kao sindikalna podružnica donijeli odluku kojom se štrajk stavlja u mirovanje do pravomoćne sudske presude kojom poslodavac traži zabranu štrajka. Štrajk je odlukom 3. srpnja stavljen u mirovanje, što je poslodavcu dostavljeno isti dan, navode radnici u prijavi, uz napomenu kako su još 27. ožujka 2014. podnijeli kaznenu prijavu protiv iste osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti te da je pred Općinskim sudom u Zadru protiv Mate Karamarka podignuta optužnica po toj prijavi, no izvidi po drugoj kaznenoj prijavi još traju.
 
 


Sindikat: Infra-grad je jedna velika sramota DORH-a
Komentirajući najnovije događaje u obrovačkoj komunalnoj firmi predsjednik Sindikalne podružnice Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Infragrada, Marko Klanac, proziva tužiteljstvo koje izvide provodi još od 2014. godine.
– Svi problemi u Infra- gradu posljedica su nereda u Gradu Obrovcu kao tijelu javne vlasti, s obzirom da je traženje povećanja plaća shvaćeno kao neprijateljski čin protiv obrovačke vlasti. Zamislite da se netko usudio tražiti povećanje svojih materijalnih prava! To je ona vlast koja skriva svoje račune za reprezentaciju, za ugovore o djelu čiji su dužnosnici u sukobu interesa i slično. Takva bahatost s pozicije vlasti rijetko se može sresti, posebno kada se uzme u obzir da su neki zaposlenici izloženi pritiscima zbog štrajka na način da im se nikad neće riješiti stambeno pitanje ili nešto drugo.
S obzirom da od 2014. godine traju razni izvidi u Infra- gradu, postavlja se jedno jedino pitanje – jesu li zaposlenici direktora prijavili neosnovano ili je Infra- grad jedna velika sramota DORH-a, kaže sindikalni čelnik.
 
 


Gradonačelnik bez komentara
Nakon vijesti o smjeni direktora Karamarka, za komentar ove odluke obratili smo se gradonačelniku Obrovca, Anti Županu. Međutim, na upit poslat jučer ujutro nismo dobili odgovor, kao ni na sve pozive u gradsku upravu.
 
 




Vrhovni sud potvrdio proglašenje štrajka nezakonitim
Iz Grada Obrovca je jučer došlo priopćenje u kojemu su izvijestili kako je Vrhovni sud Republike Hrvatske ovih dana donio presudu u vezi nedavog štrajka radnika komunalnog poduzeća Infra-grad d.o.o. Obrovac, kojom su potvrdili presudu Županijskog suda u Zadru kojom je zabranjeno organiziranje i poduzimanje nezakonitog štrajka radnika.
Naime, presudom Županijskog suda u Zadru zabranjeno je tuženiku Samostalnom sindikatu radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), sindikalnoj podružnici Infra-grad d.o.o. Obrovac, poduzimanje i organiziranje nezakonitog štrajka, koji se kod tužitelja Infra-grad d.o.o. neprekidno provodio od 24. lipnja do 3. srpnja.
Protiv navedene presude SSKH je podnio žalbu Vrhovnom sudu koji ju je odbio kao neosnovanu. (ZL)