Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ministarstvo uprave neće poništiti sjednicu Županijske skupštine

01.08.2020. 16:11


Upravni sud RH zaprimio je tužbu Kluba vijećnika SDP-a i DSU-a u Skupštini Zadarske županije, nakon što su vijećnici prethodno od Ministarstva uprave zatražili zakonitosti rada na 18. sjednici Skupštine. No, sudeći prema odgovoru Ministarstva, poništavanja sjednice neće biti, s obzirom da se pozivaju na posebne epidemiološe mjere, o čemu je "ovlaštena odlučiti isključivo predsjednica Županijske skupštine koja saziva sjednice toga predstavničkog tijela i predsjeda sjednicama". Napominju kako je to dužna provoditi u skladu s odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te po Statutu Županije i Poslovniku Županijske skupštine.
Stoga Klubu vijećnika SDP-a i DSU-a, ostaje čekati odluku Upravnog suda, s obzirom da im je Ministarstvo uprave odgovorilo sljedeće:


Okolnosti epidemije covida-19
– Što se tiče upute Ministarstva uprave, koja je uslijedila nakon niza upita jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave vezano uz način rada njihovih predstavničkih tijela, u situaciji posebnih okolnosti izazvanih proglašenjem epidemije bolesti covid-19 prouzročene virusom SARS-COV-2, u kojoj su utvrđene razne mjere nadležnih stožera Civilne zaštite, tom Uputom Ministarstvo je ukazalo svim jedinicama na potrebu prilagođavanja nastaloj situaciji u kojoj se i rad predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave mora prilagoditi trenutačnoj situaciji s ciljem umanjivanja rizika širenja zaraze, sve u skladu s potrebama i mogućnostima svake pojedine jedinice. Predmetnom Uputom nije dovedeno u pitanje održavanje sjednica predstavničkih tijela na način na koji su se održavale i prije davanja Upute, odnosno na način utvrđen Zakonom i poslovnikom predstavničkog tijela, stoji u odgovoru Ministarstva.


Skupština nije neformalna skupina građana
Nakon još nekoliko pojašnjenja, prije svega onog o tome kako su vijećnici prijedloge za izmjenu ili dopunu prijedloga akata mogli dostaviti u pisanom obliku, Ministarstvo u dopisu stoga donosi sljedeći zaključak:
– Nastavno na prethodno iznijeto, a s obzirom na činjenicu da se predstavka odnosi samo na način održavanja sjednice elektroničkim putem (ne i postupak i potrebnu većinu kojom su donesene odluke na istoj) u ovom trenutku nema osnove za poništenjem 18. sjednice Županijske sjednice Županijske skupštine iz razloga što je ista održana elektroničkim putem, pojašnjavaju u Ministarstvu.
U SDP-u, pak, nisu zadovoljni ovakvim odgovorom, budući da su u svom Zahtjevu za provedbom nadzora 18. sjednice ŽS-naveli kako se ovakvim načinom održavanja sjednice izravno krši Zakon o lokalnoj, područnoj (regionalnoj) samoupravi, Statut i Poslovnik te dovode u pitanje demokratski standardi i pravila pri donošenju akata.
– Županijska skupština nije neformalna skupina građana, već kolegijalno tijelo čije je postupanje regulirano pravnim normama i pozivati se Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske je u najmanju ruku neprimjereno i neodgovorno, tim prije što se ne radi o točkama dnevnog reda koje "ne trpe odgodu", budući da je u Naputku Ministarstva uprave izričito navedeno: "Ako, međutim, nema drugih tehnoloških rješenje, sjednica predstavničkog tijela se za vrijeme trajanja mjera sprječavanja širenja virusa, iznimno može održati telefonskim putem radi donošenja odluke koja ne trpi odgodu, vodeći pri tome računa o većini glasova potrebnoj za donošenje pojedine odluke, kao i načinu verifikacije takvog načina izjašnjavanja, navodi predsjednik Kluba, Josip Tičić, upozoravajući kako se predsjednica Županijske skupštine Nevenka Marinović poziva na prošlu elektronsku sjednicu i tvrdi da se okolnosti nisu promijenile, što ne odgovara istini.




Načelo ustavnosti
– Okolnosti su se u bitnome promijenile, kao i točke dnevnog reda o kojima se tada valjalo odlučiti. Naime, radilo se o milijunskim iznosima novca, davno sklopljenim ugovorima o kojima se odlučivalo na nejavnoj sjednici, upitnog kvoruma, bez nazočnosti medija, navodi Tičić, napominjući kako demokracija podrazumijeva proceduru i temeljna je vrijednost ustavnog poretka Republike Hrvatske.
– Moramo li posebno isticati da načelo ustavnosti traži da svi opći i pojedinačni pravni akti moraju biti u materijalnom i formalnom smislu u skladu s Ustavom RH? Slijedom navedenog tražimo da Ministarstvo Uprave poništi 18. izvanrednu, elektronsku sjednicu Skupštine Zadarske županije održanu 18. svibnja 2020., kao nezakonitu, a donesene akte proglasi ništavnim, stoji u zahtjevu Kluba vijećnika SDP-DSU. Međutim, kako vidimo Ministarstvo neće poništiti sjednicu, o čemu tajnica Županijskog odbora SDP-a, Radoslava Gregov, kaže:
– Ministarstvo nam nije dostavilo nikakvo rješenje, već samo svoje mišljenje u kojemu su tumačili što piše u propisima, iako smo napomenuli da se točke o kojima se na sjednici odlučivalo uopće nisu bile hitne te su mogle trpjeti odgodu. Unatoč tome, sjednica je održana protivno Poslovniku Županijske skupštine i zakonskim propisima. Stoga smo od Ministarstva uprave zatražili nadzor kako bi se vidjelo je li sjednica provedena u skladu s Poslovnikom i zakonom, nakon čega su nam tumačili propise, ali je ta sjednica bila protivna Poslovniku i Statutu Skupštine, zaključuje Gregov.


»Na spornoj sjednici Županijske skupštine odlučivalo se o milijunskim iznosima novca, davno sklopljenim ugovorima o kojima se odlučivalo na nejavnoj sjednici, upitnog kvoruma, bez nazočnosti medija
Josip Tičić, predsjednik Kluba vijećnika SDP- DSU


Gregov: Tražimo da Upravni sud poništi sjednicu
– Pred Upravnim sudom RH podigli smo tužbu kojom tražimo da sud poništi sjednicu održanu protivno zaknu, Statutu i Poslovniku Županijske skupštine jer se Ministarstvo uprave propustilo očitovati donoseći konkretnu odluku. Nisu to učinili niti na način dokažu kako je naš zahtjev neosnovan, upućujući nas na neki pravni lijek, već su samo dali svoje mišljenje, a koje nam ne znači ništa. Zato smo podnijeli upravnu tužbu te sada čekamo ishod, poručuje tajnica Županijskog odbora SDP-a, Radoslava Gregov.