Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NEVJEROJATNO OTKRIĆE Podvodni istraživač u jednom zaronu pronašao dvije protubrodske mine!

01.08.2020. 18:05


Prije nekoliko dana od prijatelja Petra Smojvera, koji je inače jedan od najpoznatijih hrvatskih jedriličara zaprimio sam upit vezan za čudan predmet u manjoj uvali na otoku Pagu. Bio sam u blizini pa sam se uputio na navedenu poziciju te sam imao što vidjeti. Nakon prijeđenih dva kilometra ispod mora s podvodnim skuterom prema uvali na dubini od pet metara našao sam metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na njemačku protubrodsku minu model EMC. Zabilježio sam poziciju i nastavio dalje. Nakon prijeđenog još jednog kilometra ispod mora i ulaskom u uvalu našao sam i drugu minu odnosno metalni predmet koji svojim oblikom podsjeća na njemačku protubrodsku minu model UMB, priča Velimir Vrzić, podvodni istraživač iz Rijeke pojašnjavajući dalje kako se radilo o predmetu kojeg je uočio poznati jedriličar prilikom sidrenja sa svojim brodom nekoliko dana prije.
– Nevjerojatno. Dvije mine u jednom uronu. Nastavio sam dalje s ronjenjem i razmišljam da godinama manje jahte i gliseri bacaju sidro doslovno na minu. Nekoliko stotina metara dalje pronašao sam tzv. 'kolica' odnosno postolje na kojem protubrodska mina inače stoji na ratnom brodu – minopolagaču. Zabilježio sam pozicije, snimio foto i video materijal, uzeo GPS koordinate te se uputio van. Povratak na plažu gdje sam ušao je nekoliko kilometara dalje. Razmišljam pri povratku. Kako je to moguće? Pa kad odem u šumu brati gljive teže mi je naći gljivu nego podvodnu minu. Svjestan sam da ih je ostalo iz II sv. rata ali baš toliko, čudi se Vrzić istaknuvši još kako je o svemu ovome dostavio službeni dopis svim nadležnim institucijama, od Policijske uprave Ličko-senjske do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
– Proučavajući povijest ratovanja na moru Jadrana znao sam da su se njemačke snage za vrijeme II sv. rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na protudesantne operacije polaganjem protubrodskih mina na prilazima svim važnim lukama i da se spominjao broj od oko 6000 morskih mina. Ali da u jednom uronu naletim na dvije? Ono čega se ja osobno užasavam to su sutra ronioci – specijalci MUP-a, koji će dok se svi mi skupa budemo kupali i uživali, u moru proživljavati dramu dok budu deminirali podvodne mine stare 70 godina koje u sebi sadrže od 70 – 500 kilograma TNT-a i jednostavno ne smiju pogriješiti. To su istinski heroji, zaključuje Vrzić spremajući se za nove podvodne avanture. (zl)


"Proučavajući povijest ratovanja na moru Jadrana znao sam da su se njemačke snage za vrijeme II sv. rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na protudesantne operacije polaganjem protubrodskih mina na prilazima svim važnim lukama i da se spominjao broj od oko 6000 morskih mina"
Velimir VRZIĆ