Pridraga dobiva dječji vrtić s jaslicama vrijedan 10 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
OSTVAREN SAN - Radovi na prvom predškolskom objektu na području Općine Novigrad
Moderan vrtić s jaslicama gradi se po najvišim pedagoškim standardima predškolskog odgoja i naobrazbe te s najvišim ekološkim i energetskim standardima. Vrijednost projekta iznosi ukupno 10.001.801,91 kuna. Europska unija financira sa 7.412.500,00 kuna, kazao je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad
Velimir BRKIĆ
Vrtić se gradi uz Športski centar Mile Čulina Bulin

PRIDRAGA - Unatoč epidemiji koronavirusa građevinski radovi se i dalje odvijaju neometano pa tako i izgradnja dječjeg vrtića Pridraga s jaslicama kod Športskog centra Mile Čulina Bulin. Riječ je o prvom vrtiću u Općini Novigrad koja broji oko 2.450 stanovnika (Pridraga 1.550, Novigrad 500, Paljuv 400).

- Vrtić će moći primiti 48 mališana predškolskog uzrasta iz Novigrada, Paljuva i Pridrage, rekao je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad istaknuvši kako mlade obitelji te svi općinski žitelji mogu biti zadovoljni, jer ostvario im se dugogodišnji san, imat će modernu odgojno-obrazovnu ustanovu, mjesto dječje zabave, smijeha i pjesme i bezbrižnog odrastanja.

Financijska konstrukcija

Uz poštivanje svih uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radovi na projektu "Izgradnja dječjeg vrtića s jaslicama u Pridragi" odvijaju se normalnim, uobičajenim tijekom te bi trebali biti završeni do kraja 2021. godine.

- Osobno osjećam veliku sreću jer iza ovog projekta stoji dugogodišnji rad i trud ne samo današnjih općinskih djelatnika, nego i upornost prijašnjih vijećnika i raznih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj projekt. Hvala im svima, zahvalio je Klapan.

Projekt izgradnje dječjeg vrtića u Pridragi sufinanciran je od strane Europske unije kroz Natječaj za provedbu mjere 7.4.1. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", u sklopu provedbe Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

- Vrijednost projekta (izgradnja i opremanje vrtića) iznosi ukupno 10.001.801,91 kuna. Europska unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj projekt financira sa 7.412.500,00 kuna, kazao je novigradski načelnik.

Zbog činjenice da je proteklo mnogo vremena od izrade troškovnika do odobrenja projekta na sto muka našle su se jedinice lokalne samouprave, novac koji su pojedini gradovi i općine dobili za gradnju javnih zgrada nedovoljan je za pokrivanje cijele investicije. Projektanti u troškovniku nisu predvidjeli mogući rast cijene rada, jer je očito malo tko vjerovao u baš takvu eksploziju poslova u građevinarstvu.

- Razliku ukupne cijene projekta koja iznosi 2,6 milijuna kuna osigurat ćemo u općinskom proračunu, a moguće je i sufinanciranje resornih ministarstva s kojim smo u intenzivnim razgovorima, naglasio je Klapan.

Kako na području Općine Novigrad trenutno ne postoji dječji vrtić koji je moguće koristiti, izgradnja ovog vrtića omogućit će zbrinjavanje predškolske djece dok roditelji obavljaju svoje dnevne obaveze.

Prioritet mlade obitelji i djeca

- Novigrad i Pridraga imaju 5-satne dječje igraonice, a otvaranjem vrtića ostat će otvorena dječja igraonica u Novigradu dok će se pridraška igraonica zatvoriti, najavio je Klapan.

Realizacijom projekta, kaže on, povećava se kvaliteta života lokalnog stanovništva u pogledu pružanja kvalitetnog smještaja predškolske djece, što znači i kvalitetniju pripremu za školu. Otvorit će se i mogućnosti zapošljavanja.

- Sve to izravno utječe na zdrav i kvalitetan razvoj od najranije životne dobi te oslobađa radne kapacitete roditelja, mogućnosti zapošljavanja te samozapošljavanja, kazao je Klapan.

- Kad se vrtić izgradi i opremi u tom novom i lijepo uređenom prostoru, siguran sam, naši najmlađi žitelji svoje će dane provoditi sretno i veselo, dok će njihovi roditelji mirni moći obavljati svoje poslove znajući da su im djeca zbrinuta, zaključio je Klapan istaknuvši kako je demografska obnova jedan od važnih ciljeva.

- Mlade obitelji i djeca su nam prioritet, uz izgradnju vrtića tu su i drugi bitni projekti koji će osigurati bolji život, omogućiti radna mjesta i osnivanje obitelji, zaključio je Klapan istaknuvši kako se dosad ove godine rodilo preko 10 djece.


"Razliku ukupne cijene projekta koja iznosi 2,6 milijuna kuna osigurat ćemo u općinskom proračunu, a moguće je i sufinanciranje resornih ministarstva s kojim smo u intenzivnim razgovorima"

Joso KLAPAN
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika SandraPusicac
Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.