Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stanovnici Sinjoretova poručili Sirovini odlagalištu: „Odlazi, odlazi“

01.08.2020. 09:01


Više od stotinu stanovnika gradskog predjela Sinjoretovo sudjelovalo je jutros u prosvjednom skupu kojim su još jednom izrazili svoje nezadovoljstvo privremenim odlaganjem nepoznate količine azbestnog otpada u krugu tvrtke Sirovina odlagalište, a koji se također nalazi u njihovoj četvrti. Radi se o dijelu azbestnog otpada koji je dovezen nakon sanacije nekadašnjeg Titovog broda „Galeb“ u brodogradilištu u Kraljevici. Ukupno je tog otpada bilo 78 tona.
Sa skupa čija se završnica događala ispred kruga Sirovine predstavnici mještana povikali su: „Odlazi, odlazi“, nakon čega su se ti povici začuli iz grla svih prosvjednika.
Žitelji Sinjoretova okupili su se ispred građevine Mjesnog odbora, da bi se potom noseći transparente „Ne želimo opasni otpad u dvorištu“ i „Zašto ste skrivali, zašto nas trujete“ u mimohodu uputili u nekoliko stotina metara udaljen prostor Sirovine odlagališta. Podršku provjednicima pružili su pripadnici udruge Hrvatski domobran iz Zadra noseći hrvatske i zastave njihove udruge i pripadnice udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar.
Ispred prostora spomenute tvrtke predstavnici prosvjednika su se preko megafona obratili čelnicima Sirovine odlagališta, ali i Gradu Zadru i državnim službama. Postavljali su pitanja tko je ovoj tvrtki dao dozvolu za skladištenje opasnog otpada unutar njihova naselja u kojemu živi gotovo pet tisuća ljudi. Istaknuli su kako su čelnike Sirovine kontaktirali pet puta u zadnjem razdoblju u vezi ovog problema, ali se oni uporno oglušuju. Zapitali su gdje je završila većina azbestnog otpada, budući da ga u vrećama koje su imali prigodu vidjeti u prostoru ove tvrtke nema u količini od 78 tona.
Poručili su kako Sinjoretovo nije Diklo ni Bokanjac, odnosno dva gradska predjela koje okružuju odlagalište komunalnog otpada u Diklu, te da odlaganje azbestnog otpada u Sinjoretovu neće proći i da će Sirovina odlagalište otići iz njihove četvrti.