Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarska policija kreće s intenzivnim nadziranjem prometa

01.08.2020. 11:57


Nakon pozitivnog trenda povećanja stanja sigurnosti u 2019. godini došlo je do negativnog trenda od 1. siječnja do 28. srpnja 2020. godine, obzirom na ukupno devetero poginulih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na isto razdoblje u 2019. godine kada su evidentirane ukupno četiri poginule osobe.
Posebno se želi naglasiti činjenica da je gotovo u svim prometnim nesrećama s poginulim osobama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila, uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi ili opojnih droga, a također i još uvijek nedovoljno istražen utjecaj korištenja mobitela i drugih uređaja od strane vozača na uzrok prometne nesreće, dok je za posljedice sudionika u najvećoj mjeri uzrok nekorištenja sigurnosnog pojasa.
Osim navedenih kategorija sudionika u cestovnom prometu, evidentirano je i povećanje broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikala i mopeda. Također, se apelira i na roditelje da prije položenog vozačkog ispita ne kupuju djeci mopede te da vode računa o prevenciji situacija u kojima djeca i maloljetnici sa ili bez znanja roditelja upravljaju mopedima suprotno zakonskim uvjetima.
Slijedom svega navedenog, u cilju povećanja stanja sigurnosti cestovnog prometa, posebice smanjenja broja prometnih nesreća s poginulim osobama, policijski službenici Policijske uprave zadarske će u narednom vremenskom razdoblju do daljnjega, posebice u dane vikenda poduzimati intenzivne mjere, a koje će prvenstveno biti usmjerene na smanjenje broja prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno na prekršaje motociklista i mopedista, kao i na tzv. "četiri ubojice u prometu – alkohol, brzina, mobitel i pojas", ali i na sve druge prekršaje u cestovnom prometu."
U navedene akcije će biti uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.