Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ZADRANI U SVOM FILMU Nema kina, ali ima Kino zona

01.08.2020. 17:50


Korona nije spriječila projekcije filmova zadarske Kinoteke, tako da ljetno kino ide u redovnom formatu svakog četvrtka i nedjelje ispred Kazališta lutaka na Poljani Branka Stojakovića, s početkom u 21 sat, kao i do pojave koronavirusa, kaže Andrej Fric, voditelj i producent Kino zone dodajući kako je cijena ulaznice ostala simbolična, 20 kuna.
– Što se tiče projekcija sve ide po planu i odaziv je iznenađuje dobar, iako smo se bojali da ćemo biti puno pogođeniji zbog korone, na sreću nije tako, ističe Fric, dodajući kako ih je dobar odaziv iznenadio, jer da su kina u drugim gradovima u Hrvatskoj koja imaju puno jaču infrastrukturu, za razliku od Zadra, puno lošije posjećena.


Otkazano 30-ak projekcija od ožujka do svibnja
Ipak, kako je objasnio Fric, korona je ostavila određene posljedice, te iako je ljeto zadovoljavajuće, zatišja je bilo od ožujka do svibnja, kada su se otkazale sve projekcije, ali i dogovoreni programi projekcija sa Sveučilištem i općinama.
– Otkazano je 30-ak projekcija od ožujka do svibnja, te smo otkazali prikazivanje filmova u sklopu jednog festivala koji smo imali u pripremi s Sveučilištem, otkriva Fric, dodajući kako su, nažalost, propale i projekcije koje su bile dogovorene s općinama gdje bi se kroz filmove animirali mještani za nekakav drugačiji filmski sadržaj, koji se ne može vidjeti u komercijalnim kinima.
Iako su brojna kulturna događanja zbog koronakrize odgođena, pa čak i zaustavljena, tako da ne rade ni komercijalna kina, kinoteke su ipak u sretnijem položaju, jer njihove projekcije uz smanjen broj filmova i ograničen broj posjetitelja ipak imaju mogućnost rada, što je publika prepoznala, te se rado odaziva na art-projekcije filmova.
– Iako su predviđanja bila loša te je odaziv dosta manji nego prošle godine nama ipak broj posjetitelja varira između 40 i 70 ljudi po projekciji filma. S projekcijama smo krenuli još sredinom srpnja i to je bio pun pogodak jer ljudima nedostaje kulturnih događanja, ističe Fric dodajući kako je važno pravodobno "snimiti" kulturne potrebe građana i prilagoditi se situaciji.


Još uvijek zatvorena multipleks kina
– Za razliku od Francuske i Italije, u Hrvatskoj su još uvijek zatvorena multipleks kina, a što će biti od jeseni još uvijek se ne zna, kaže Fric, podsjetivši kako su oni kao Kino zona cijelo vrijeme kroz članke na svojim društvenim mrežama bili u kontaktu sa svojim pratiteljima te nisu prekidali kontinuitet u informiranju.
– Komercijalna kina ne rade i mislim da će ona posljednja otvoriti svoja vrata. Što se nas tiče mi smo smanjili kapacitet sjedećih mjesta zbog epidemioloških mjera, tako da sada imamo 90 sjedećih mjesta koje prema potrebi uvijek možemo još smanjiti, rekao je Fric, dodajući kako ih posebno raduje što se pomlađuje generacija gledatelja, tako da je sada prosjek od 20 do 50 godina, dok je ranije bilo drugačije, odnosno nije bilo mlađih od 35 godina.
Osim ljetne projekcije, koja je na otvorenom, zimska se, kako ističe Fric, održava u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, koja je ove godine izostala zbog korone. Međutim, ono što raduje art-filmaše je najava kako će se po završetku Providurove palače, Kinoteka preseliti u Multimedijalnu dvoranu palače, koja bi onda trebala biti novo sjedište.