Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kim su sjemenke koje kažu – ostani svoj!!!

01.08.2021. 11:00


Polako s noge na nogu, šetam po čistinama Sjevernog Velebita, u mirisnom zelenom miru i skupljam sjemenke. Mirisnom miru kažem, jer se s moje ruke širi opojan miris, gotovo kao parfem. Čist je, i podsjeća na nešto zdravo. Neobično je to da ja taj začin ne volim baš previše u jelima, no očito tijelo pamti dobrobit koju sam često imala od ovih malih polumjeseca, i prepoznaje ga kao divan osjećaj olakšanja organizma koji nakon duže mučnine i nezgodnih i podosta neurednih situacija koje mučnina izaziva, nađe smiraj i red, zahvaljujući juhi koju bi mi mama tada uredno kuhala. Miris kima (kumin, kim pitomi, kimlin, lat. Carum carvi) kemijska molekula od koje potječe osjećaj »okusa kima«, S-karvon, ima identičnu strukturu kao molekula koju poistovjećujemo s »okusom mente«, R-karvon, pri čemu je jedina razlika kako su te molekule izokrenute u prostoru. I zaista, nešto izdaleka me u tim sjemenkama i podsjeća na svježinu mente. I razmišljam o tome da bih baš i mogla eterično ulje koristiti kao dnevni parfem za dobro raspoloženje. Eterično ulje kima sprečava razvoj bakterija Esherichia coli, rješava probavne probleme i migrene te je bogato antioksidansima a djeluje i protiv gljivica, poput kandide.
Te sjemenke su nama ljudima suputnik u kuhinji, kao začin od zaista pradavnih vremena, nađene su kao arheološki nalazi stare 5000 godina, koristili su ih u starom Egiptu, Rimu, Grčkoj. Eto Grci su ih na primjer sadili i pritom psovali i kleli da otjeraju uroke pa da sjemenkice mogu u miru klijati i rasti. Iako je u današnje vrijeme najpoznatiji u njemačkoj i austrijskoj kuhinji, tako da sam na njega naletila u obilnoj količini začinjenim kruščićima u južnom Tirolu po Dolomitima i talijanskim Alpama. Te »kraml-pogače« su njihov tradicionalni kruh i tvrđi je od mojih zuba pa da ne bih riskirala nepotrebne posjete zubaru, a i ponavljam, meni osobno nije drag u jelima, nisam ga baš jela. Probala, to da. No onda sam ga uredno ostavila na miru. No zato je čaj, malo je reći ukusan!!! Divan!! Ali ne i samo po okusu.
Opće je poznato da je to čaj koji se koristi za probavne probleme, osjećaj napuhanosti koji uslijedi kad se najedemo grahorica koje poslije u našem tijelu pokušaju izvesti eksperiment zvan: »A da pretvorimo ovo ljudsko biće u balon?!«
Bioaktivni principi koje kim sadrži djeluju kako na glatke mišiće, tako i na normaliziranje peristaltike (gibanje) u probavi. Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja. Stoga se koristi za liječenje: meteorizma, loše i usporene probave, aerofagije (gutanje zraka) i grčeva.Kim je biljka primjenjiva i u pedijatriji, jer se koristi kod crijevnih kolika (grčeva) u malih beba što ujedno znači da je posredno super za dobar san roditelja.
Ljekovitost kima ne prestaje kod smirivanja grčeva i probavnog trakta. On i ima nevjerojatan niz drugih vrlina, te poboljšava apetit, pomaže kod bronhitisa, kod kašlja, bolova u želucu, gripa i raznih prehlada, snižava koncentracije LDL kolesterola, sprječava kardiovaskularne bolesti, ima i blaga detoksikacijska svojstva koja pomažu smanjenju znakova starenja, potiče imunitet i na taj način sprečava infekcije i bolesti, sprečava impotenciju kod muškaraca, pomaže kod artritisa, reume i upale zglobova, sprječava razvoj bakterija, smanjenja histerije i depresije, potiče lučenje majčinog mlijeka, smiruje živčanu rastrojenost, osvježava dah, raskužuje crijeva te uravnotežuje crijevnu mikrofloru, liječi bolesti jetre i žuči poput ciroze jetre, uravnotežuje masnoće, pomaže ako ima tegoba s bubrezima i mjehurom kao što su kamenci, pijesak, teškoće s mokrenjem, infekcije bakterijama, i tegoba respiratornih puteva kao što su sklonost infekcijama, kronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj, sluzi i katar u plućima. Grupa znanstvenika je provela istraživanje u kojem su zaključili da možete skinuti kilograme uz pomoć jedne žličice mljevenog kima dnevno.
Sve ovo te čarobne male sjemenke uspijevaju izvesti zahvaljujući čitavom nizu kemijskih spojeva, kao već spomenuti karvon, minerala kаo što su željezo, bаkаr, kаlcij, kаlij, mаngаn, selen, cink i mаgnezij. Bаkаr je potrebаn u proizvodnji crvenih krvnih zrnаcа. Cink je kofаktor u mnogim enzimima koji reguliraju rаst i rаzvoj, probаvu i sintezu nukleinskih kiselina. Kаlij je vаžnа komponentа stanica i pomаže kontrolu srcа i krvnog pritiskа. Mаngаn u tijelu pomaže aktivirati enzime koji su važni za iskorištavanje biotina, vitamina B1 i vitamina C te uklanja umor, pomaže mišićnim refleksima sudjeluje u spriječavanju osteoporoze poboljšava pamćenje, smanjuje živčanu razdražljivost tako da osobama koje su rastresene i s poteškćama pamćenja toplo savjetujem da provjere svoj unos mangana.
Sadrži vitаmine: Vitаmin A, vitаmin E, vitаmin C, kаo i mnogi vitаmini B kompleksа kаo što su tiаmin, piridoksin, riboflаvin, niаcin. Bogаti sаdržаj vitаminа E poboljšаvа vid i teksturu kože i kose.
U Srednjem Vijeku je ovaj začin korišten kao valuta za razmjenu.
Taoisti je smatraju simbolom vode i kao takvom, preneseno te sjemenke su zaštitnice ljudi koje usprkos životnim i osobnim promjenama ostaju vjerne sebi i svojoj biti, baš kao što se voda ne mijenja kao takva bilo da je u obliku leda, oblaka ili planinskog potoka kraj kojeg berem kim u mirisnom miru Velebita.