Od profesora Baltazara i mozaika Fontane do dizajnerskih plakata o položaju izbjeglica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nizom aktivnosti, programa i radionica privlači male i velike Zadrane
Autor: 
Tko su izbjeglice? Od čega bježe? Kako bježe? Što ih čeka kad stignu? Zašto im pomoći? Sve su to pitanja na koja se izložbom plakata pokušava odgovoriti. U ogranku Aleksandar Stipčević Arbanasi na radionicama Čuvari baštine izrađivao se mozaik arbanaške Fontane, zgotovljen prošli tjedan te sada krasi prostor Knjižnice..., rekla je Bakmaz
Gradska knjižnica Zadar
Svaki tjedan organiziraju se čitanja na otvorenom

Građani u ulaznom dijelu Središnje knjižnice mogu razgledati zanimljivu izložbu plakata koja otvara aktualna pitanja. Radi se o izložbi plakata ReD - Refugees and Design koja je postavljena u razdoblju od 26. srpnja do 14. kolovoza.
- Radi se o dizajniranim plakatima koji se izlažu i postavljaju u javnim prostorima kako bi se stavio naglasak i poticao dijalog o položaju izbjeglica u svijetu i Hrvatskoj. Izložba je nastala 2020. godine i od tada je bila izložena u javnom prijevozu u Dubrovniku, Osijeku, Splitu, Zadru i Zagrebu. Organizator izložbe je Festival suvremenog židovskog filma, uz potporu UNHCR-a Hrvatska, rekla nam je Matea Bakmaz iz Gradske knjižnice napomenuvši kako korisnici rado zastanu i razgledaju plakate.

Plakati odgovaraju na pitanja o izbjeglicama

Dizajneri i dizajnerski uredi koji su osmislili plakate su neki od najznačajnijih trenutno aktivnih u Hrvatskoj: Ana Kunej (Kuna Zlatica), Dejan Dragosavac Ruta, Iva Babaja, Bruketa&Žinić&Grey i studio Šesnić&Turković. Putem posebno dizajniranih plakata postavljenih u najprivatniji javni prostor (unutrašnjost gradskog prijevoza) senzibilizira i potiče na dijalog o položaju izbjeglica u svijetu i Hrvatskoj. Ključ izložbe su dizajneri – uostalom, sam naziv izložbe nastao je spajanjem riječi »refugee« i »design«. Dodatno, riječ »red« (crveno) označava stupanj hitnosti problema koji je permanentan već više od sedmadeset godina. Zadatak kojeg su dizajneri u inicijalnoj fazi projekta dobili sveo se na pet ključnih pitanja o kojima su njihovi plakati morali progovoriti, stoji u najavi ove izložbe. Tko su izbjeglice? Od čega bježe? Kako bježe? Što ih čeka kad stignu? Zašto im pomoći? Sve su to pitanja na koja se ovom izložbom pokušava odgovoriti.

Ljetni program

S ljetnim programom u Knjižnici krenuli su 21. lipnja s programom koji je posvećen liku prof. Baltazara jer se upravo na taj datum obilježavala devedeseta godišnjica rođenja Zlatka Grgića, autora crtanog lika.
- Posjetila su nas djeca Dječjeg vrtića Sunce, čitali smo slikovnice o Baltazaru, a prof. Ana Lipošćak, voditeljica programa Mali znanstvenici, pokazala je neke od Baltazarovih pokusa. Prostor Knjižnice ukrasili smo likom profesora Baltazara kojeg su izradili učenici i profesori aranžersko-scenografskog dizajna Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, rekla nam je Bakmaz.
Ljetni program u Knjižnici traje do kraja kolovoza, svaki tjedan organiziraju se čitanja na otvorenom za djecu, u jutarnjem terminu u 10 sati prema rasporedu u Središnjoj knjižnici i svim ograncima. Od kreativnog programa, svake srijede održavaju se radionice za osnovnoškolsku djecu koje vodi akademski grafičar Dino Colić.

Mali čuvari baštine

- Tijekom srpnja, u Ogranku Aleksandar Stipčević Arbanasi na radionicama Čuvari baštine izrađivao se mozaik arbanaške Fontane, zgotovljen prošli tjedan te sada krasi prostor Knjižnice. Po iscrtanim obrisima vrijedni, mali čuvari baštine lijepili su oblutke i kamenčiće, rekla je Bakmaz.
Svakodnevno se na vanjskom području igraju društvene igre, a održao se i Tjedan lavande, radionice je u knjižnici vodila gđa Kornelija Stipčević.
- S obzirom na epidemiološku situaciju, prilagodili smo aktivnosti vanjskom prostoru te pored toga djeca i mladi mogu sudjelovati u online aktivnostima kao što su Land Art i Ljetni čitateljski izazov koji se održava putem bloga ili izraditi zadatak iz Ljetne kuverte koju mogu preuzeti u knjižnici, poručuju iz knjižnice. Osim ljetnog programa, koji je već u punom jeku, već se planiraju i programi za nadolazeću jesen, a središnji dio bit će Mjesec hrvatske knjige.
- Osim programa i aktivnosti koje se trenutno održavaju, kroz ljetne mjesece planiramo jesensku shemu događanja, pripremamo program za Mjesec hrvatske knjige koji se održava kroz listopad i studeni, gostovanja hrvatskih književnika u knjižnici, a i u planovima smo za programe za narednu 2022. godinu. Planova je mnogo, a nadamo se i vjerujemo da ćemo biti u mogućnosti sve realizirati, najavljuju nam iz Gradske knjižnice.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno