Bašić: Moramo se opredijeliti hoće li Morske orgulje biti kupalište ili svjetska atrakcija

Slika korisnika admin
orguljetoples6
Zvonko KUCELIN
Ovakve scene su možda lijepe za oko, ali ne pristaju proostoru u kojem se odvijaju

Grad Zadar donio je odluku o zabrani kupanja na poznatim gradskim instalacijama Morskim orguljama i Pozdravu suncu. Za sad, table upozorenja još nisu postavljene, ali kad budu, komunalni redari će početi naplaćivati kazne. Autor obiju instalacija arhitekt Nikola Bašić, komentirao je nedavne tvrdnje da je baš on inicijator ove zabrane kupanja kako bi se očuvala njegova vrijedna djela.

"Kućni red" na rivi

- Nisam inicirao zabranu kupanja niti ću to ja određivati. Ja sam samo predložio Gradu da uvede kućni red, svojevrsna pravila ponašanja, kao što to postoji u svakom javnom prostoru. Da se odmah razumijemo, kupanje nikako ne može oštetiti Morske orgulje. Međutim, te dvije atrakcije posjećuje dnevno na tisuće ljudi. Stoga grad treba odrediti što su mu prioriteti, da tu bude jedno gradsko kupalište, koje pak opet mora imati neke svoje popratne sadržaje, ili znamenitost zbog koje dolaze čak turisti iz Japana, rekao je zadarski arhitekt Nikola Bašić.

Kako Bašić ističe, kućni red u navodnicima, trebao bi obuhvaćati i komercijalizaciju cijelog prostora koja sve više ulazi, doduše, još na mala vrata, pa se najpoznatiji zadarski arhitekt zalaže za selektivnost u korištenju, posebice u komercijalne svrhe ili kod kakvih priredbi gdje je očito da se instalacije oštećuju. Isto tako, poznato je da je dugo godina, još tamo od 70-ih, bila na snazi zabrana kupanja na cijeloj zadarskoj rivi koja, kako je do sad poznato, nije ukinuta.

More (ne)pogodno za kupanje

No, kako kaže suradnica za informiranje u Gradu Zadru Ivana Dadić, ta zabrana nije kasnije potvrđena u gradskim odlukama o komunalnom redu. Zabrana kupanja na Morskim orguljama, dodaje Ivana Dadić, motivirana je i tim što u neposrednoj blizini pristaju kruzeri što itekako može biti opasno za kupače. Uskoro će na internetskim stranicama Grada Zadra biti objavljena odluka što se smije, a što ne smije na Morskim orguljama, a kao propisana kazna spominje se 200 kn.

No, značajnim investicijama u odvodnji, Grad Zadar je doveo do toga da je na zadarskoj rivi more pogodno za kupanje, što se nadaleko propagira, posebice nakon realizacije druge faze Projekta Jadran. Baš gosti koji dolaze s kruzerima znaju se priključiti stalnim kupačima koji se trude održati red na Orguljama. Dopustiti kupanje na rivi, a ne na Morskim orguljama bit će izutetno težak zadatak, budući da ni staru odredbu o zabrani kupanja Zadrani baš nisu poštovali.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Nimrod
Mišljenja sam kako bi trebalo uvesti zabranu kupanja na Morskim orguljama poglavito što su one postale neizostvni dio posjete Gradu Zadru. Osobno sam primjetio kako posjetitelji iz obzira prema kupaćima ne žele prići i oslušnuti Orgulje već ostaju na pristojnoj udaljenosti. Ova novostvorena atrakcija Grada Zadra ipak ima puno važniju i snažniju ulogu u gradskom urbanom kontekstu, te nikako ne bi smjela ostati (čitaj postati) još jedna kupališna zona.
Slika korisnika trimer23
Ajd Nimrod reci ti kako će redari naplaćivati kazne. Vrebati iz Kamene kuće, iza šanka od Bastiona ili iz županove kancelarije, pa se zaletiti na mulce koji još nisu skočili u more. E, ovi kad skoče, samo tribaju izroniti deset metara dalje isprid rive. Ma neće se gradski redari i Grad sramotiti i slati mješovite ophodnje policije i redara da bi naplatili 200 kn od mulaca. U Morskim orguljama i Pozdravu suncu se najbolje uživa navečer, a danju ih ostavite dici s Poluotoka jer ionako ih ima sve manje i manje...
Slika korisnika Mateo
Zanimljivo je kako se ispod slike potkrala pogreška u riječi "prostoru" koja je napisana s dva "o". Očigledno je urednika okrugloća slova "o" i dvostruka iskorištenost asocirala na nešto sa slike.