Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Psić koji nije znao lajati” nasmijao buduće prvašiće

Autor: Ivo Dominis

31.08.2008. 22:00
“Psić koji nije znao lajati” nasmijao buduće prvašiće

Foto: Ivo DOMINIS



Da sve bude u neformalnom i pomalo otkačenom stilu pobrinuli su se glumci zadarskog Kazališta lutaka, koji su pritom u ambijentalnom zdanju Crkvenog dvora u saljskom portu uprizorili svoju predstavu “Psić koji nije znao lajati”, u režiji Sunnyja Suninskog i izvedbi Anđele Čurković-Petković i Josipa Mihatova
Po primjeru ranijih godina i ove su godine djelatnice Dječjeg vrtića “Orkulice” u Salima i Žmanu priredile malenu, ali simpatičnu svečanost za svoje polaznike, na kraju još jednog obrazovnog razdoblja.
Sedmorici dosadašnjih predškolaca, naime, podijeljene su diplome koje su simbol njihovog uspješnog završetka i apsolviranja obrazovnih sadržaja u toj predškolskoj ustanovi te impuls uspješnom početku osmoškolskog obrazovanja u Osnovnoj školi Petra Lorinija u Salima.
Poput pravih akademaca, s malenim beretama na glavi, ozbiljno su primili svoje diplome i slušali popratnu riječ ravnateljice vrtića Lucije Ozretić. Pri tom činu su još sudjelovale i njihove odgojiteljice Ana Basioli-Lučić i Katarina Piasevoli-Šešelja.
 Da sve bude u neformalnom i pomalo otkačenom stilu pobrinuli su se glumci zadarskog Kazališta lutaka, koji su pritom u ambijentalnom zdanju Crkvenog dvora u saljskom portu uprizorili svoju predstavu “Psić koji nije znao lajati”, u režiji Sunnyja Suninskog i izvedbi glumaca Anđele Čurković-Petković i Josipa Mihatova.
 Cijelu svečanost je svojom osebujnom konferansom modelirao prof. Ante Mihić, ravnatelj saljske knjižnice. Predstavu Kazališta lutaka Zadar je saljskim mališanima, svojim sponzorstvom donirala Turistička zajednica Dugi otok, a mame i tete su se pobrinule da se na kraju performansa u Crkvenom dvoru svi nazočni zaslade ukusnim saljskim kroštulama i fritulama.
 Da je ova predstava pobudila značajan interes svjedoči i to što su u prepunom gledalištu, pored mališana, njihovih roditelja i prijatelja, sjedili i brojni turisti, koji su ovdje još na svojem ljetnom odmoru.
 To znakovito govori da su potrebni češći ovakvi susreti glumaca, lutkara i djece na otoku te raznovrsniji sadržaji svekolike edukacije djece u izoliranoj otočnoj sredini.


Sedmero saljsko-žmanskih prvašića
Odgojno-obrazovni proces u dugootočnom Dječjem vrtiću “Orkulice” je završilo petoro mališana iz Sali te dvojica iz Žmana.
Njihova imena su: Lorena Buturić, Luka Dominis, Roko Maras, Bažo-Patrik Ušalj, Paško Frančeskini, Renato Ramov i Dominik Govorčin.