Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Teologinja štrajka glađu ispred samostana u Pagu

Autor: Josip Portada

31.08.2008. 22:00
Teologinja štrajka glađu ispred samostana u Pagu

Foto: Josip PORTADA



U samostanu sv. Margarite potvrđuju da je Snježana kod njih pola godine provela na iskustvu, a nakon toga je procijenjeno da nije za redovničku zajednicu jer nije pokazala pokornost ni poniznost
Tko je i što je sestra Snježana, djevojka što svakodnevno stoji, moli i spava pred Benediktinskim samostanom sv. Margarite u Pagu? Je li svetica, žrtva ili jednostavno djevojka neostvarenih ambicija. To pitanje mnogi u Pagu postavljaju, dobro upoznati sa slučajem mlade redovnice Snježane koja, kako se govori, štrajka glađu jer je ne žele primiti u Benediktinski samostan. Sestra Snježana je završila teološki fakultet, radila je kao vjeroučiteljica i onda odlučila postati benediktinka. No želja joj se nije ispunila. U samostanu potvrđuju da je Snježana kod njih pola godine provela na iskustvu. Nakon toga je procijenjeno da nije za redovničku zajednicu jer nije pokazala pokornost ni poniznost.
– Tvrdi da ima sve uvjete za polaganje zavjeta, no to nije tako, ovo ne može biti njena zajednica jer to nije njezin put – kažu u samostanu. – Da je redovnica, pa ma kakva bila, mi bismo je morali primiti, ali ona to nije. Uporna je i nametljiva, i nama nije svejedno što je ispred samostana. Drži se kao da je časna sestra i ispada da je žrtva, što nije točno jer je ona slobodna osoba. Mi moramo živjeti miran obiteljski život, a ne da nas netko muči. Obrukane smo bez razloga jer ona zna dobro govoriti i vrlo je inteligentna. Ne znam što će dalje biti, ali ne možemo joj dati smještaj jer tada ne bi više htjela otići. Krivnja uistinu nije na nama.
Snježana kaže kako ne smije davati izjave.
– To ne mogu dok ne dobijem dopuštenje biskupa ili poglavara, ali želim da ova agonija završi i da budem ono što jesam, sestra benediktinka koja služi Bogu i ljudima – kaže Snježana. – Kada dobijem dozvolu, rado ću ispričati svoju priču. Ne radim ništa loše, sjedim, molim i radim, a spremna sam otići i do Svetog Oca kako bih mu ispričala svoju priču, jer želim biti to što jesam, redovnica.
Dodaje kako Bog nagrađuje uporne, a nije htjela komentirati to što je netko, navodno iz samostana, pozvao policiju i socijalnu službu. No, nije bilo razloga intervenirati jer Snježana samo moli i nikoga ne uznemirava. Što je u cijeloj priči istina znat će se kada Snježana, kako je i sama rekla, dobije dopuštenje za davanje izjava.
– Samo želim ostvariti svoj životni poziv – kaže.
Dok se priča ne završi, Snježana je svoje mjesto pod suncem, ali i pod zvijezdama i mjesecom, našla na malom trgu pored samostana, na drvenoj klupi na kojoj sjedi, moli, radi i spava.


Odbija hranu
Benediktinski red je vrlo strog i svaka djevojka koja želi postati benediktinka mora proći nekoliko stadija kušnje i promatranja, i u svakom od njih zadovoljiti. Sestru Snježanu ljudi žale, ali joj se i dive. Njena pobožnost mnoge fascinira pa se pitaju kako takva djevojka, obrazovana i tako duboko pobožna, nije uspjela ispuniti zavjete benediktinskog reda. Donose joj hranu, ali je ona odbija. Prihvaća tek malo vode.