Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U London idemo po medalju

Autor: Roman Morović

31.08.2008. 22:00
U London idemo po medalju


Kostov: Loše smo jedrili, odnosno nismo jedrili onako kako znamo i to se na koncu osjetilo na rezultatu. Cupać: Čak i Englezi govore da će teško nadmašiti ovakvu organizaciju za četiri godine na OI u Londonu
Tjedan dana nakon završetka Olimpijskih igara u Pekingu većina je sportaša odlučila uzeti malo odmora od svakodnevnih sportskih obveza, jer već početkom rujna svi započinju s novim pripremama, treninzima i utakmicama. Zadarski jedriličari, članovi JK Uskok Pavle Kostov i Petar Cupać odmaraju se u Zadru, a sami kažu kako im vremenska razlika od šest sati između Zadra i Qingdaa nije predstavljala prevelik problem. Zadarska je posada plasman na OI izborila još početkom godine na Svjetskom prvenstvu klase 49er u australskom Sorrentu, a u Kinu su otputovali u društvu svog trenera Ivana Bulaje, te još osmero hrvatskih jedriličara što je po brojnosti apsolutni rekord hrvatskih predstavnika na olimpijskoj regati.
Iako se većina jedriličara za Olimpijadu priprema pune četiri godine, put Kostova i Cupaća do Pekinga bio je nešto drugačiji.
– Zajedno smo počeli jedriti nakon Olimpijskih igara u Ateni 2004. i to u klasi 470. Prije toga Pavle je jedrio kao flokist u klasi 420 s Matijom Longinom, a ja sam u klasi 470 zajedno s Tomislavom Bašićem u Ateni zauzeo 19. mjesto od 27 posada – kaže Cupać o početku zajedničkog jedrenja s Kostovom i dodaje kako su se tek nakon dvije godine prebacili u klasu 49er u kojoj su nastupili u Pekingu.
– Jedrili smo dvije godine u klasi 470, imali smo malih problema s težinom i nismo baš najbolje stajali što se tiče plasmana na Olimpijadu u Pekingu. Tada je savez kupio neke 49ere da malo omasovi klasu i ostao je jedan slobodan. Ukazala nam se prilika da probamo u toj klasi što nam se učinilo zanimljivim – kaže Cupać.
Željeli više
Trenerskog posla sa zadarskom posadom tada se prihvatio Ivan Bulaja koji je Olimpijadu okusio 2000. u Sydneyu gdje je zajedno s bratom Tonijem u klasi 470 zauzeo 24. mjesto.
– Ivan je dosta dugo jedrio u klasi 470, bio je i na Olimpijadi, a kasnije se odlučio prebaciti u trenerske vode. Njemu je klasa 49er bila isto tako nova kao i nama, no on se zaista potrudio, mnogo je tražio po internetu, raspitivao se kod drugih trenera iz te klase i stvarno nam je puno pomogao. Bez njega sigurno ne bismo postigli ovako dobre rezultate i ostvarili plasman na Olimpijske igre – kaže mlađi član posade, dvadesetogodišnji Pavle Kostov.
Petru Cupaću 28 je godina, a čari olimpijskih igara već je osjetio u Ateni prije četiri godine. Ipak, kaže kako se Peking, odnosno Qingdau gdje je bio smješten jedriličarski centar i Atena ne mogu usporediti.
– Organizacija u Pekingu bila je besprijekorna. Nemoguće je to usporediti s Atenom, a čak i Englezi govore da će teško nadmašiti ovakvu organizaciju za četiri godine na OI u Londonu.
Što se samog rezultata tiče Zadrani nisu posve zadovoljni. Iako je i sam plasman na Olimpijske igre, naročito nakon samo dvije godine jedrenja u toj klasi, velik uspjeh, smatraju da su u Pekingu mogli još koračić više.
– Nezadovoljni smo rezultatom. Loše smo jedrili, odnosno nismo jedrili onako kako znamo i to se na koncu osjetilo na rezultatu. Imali smo problema s brzinom, a to je dosad bila naša najjača strana. No, plasirali smo se kao 18., na kraju smo završili 17. pa smo se barem pomaknuli za jedno mjesto. U Londonu će zasigurno biti bolje – kaže Kostov koji, premda oduševljen organizacijom na kopnu, nije bio posve zadovoljan uvjetima koji su vladali na moru.
– Što se tiče organizacije na kopnu uistinu nemamo nikakvu zamjerku, a što se tiče uvjeta na moru, moram reći da smo znali što nas čeka jer smo bili na pripremama u Qingdau. Bio je lagani vjetar uz jake struje i velike valove što nam nikako nije pogodovalo. Ipak, bez obzira na to mislim da smo mogli bolje.
Fair play
Sam rezultat, 17. mjesto od 19 posada možda bi i pomalo pao u zaborav, no jedriličarski će svijet ovu olimpijsku regatu zasigurno zapamtiti po velikom fair play potezu zadarske posade posljednjeg dana natjecanja. Vodećoj danskoj posadi zbog puknuća jarbola bila je ugrožena, dotad gotovo sigurna zlatna medalja. Danci nisu imali drugog izbora osim potražiti brod neke druge posade koja ne nastupa u medal raceu, a slučajnim spletom okolnosti došli su upravo do broda zadarske posade. Ono što ovu sportsku priču čini još dramatičnijom jest činjenica da se sve odvijalo u nekoliko minuta, a Danci su na start posljednjeg plova stigli doslovno nekoliko sekundi prije dopuštenog vremena.
– Sama posudba broda je za nas sasvim normalna stvar. Dancima se deset minuta prije početka medal racea slomio jarbol i nisu imali drugog rješenja. Mi smo se tu slučajno našli, pitali su nas možemo li im posuditi brod i mi smo, naravno, bez razmišljanja to učinili. Kada je dan znak za start regate mi smo im još pomagali podizati jedra tako da su oni stigli na start doslovno pet sekundi prije predviđenog roka. Na koncu su dobro odjedrili i završili kao sedmi zahvaljujući prevrtanju nekih posada te osvojili zlatnu medalju. Da nisu startali ostali bi bez medalje na četvrtom mjestu – prepričava Cupać uzbudljiv posljednji plov.
Iako su na moru Danci zasluženo osvojili zlatno odličje, nakon završetka regate još nisu bili sigurni jesu li uistinu olimpijski pobjednici. Naime, nakon promjene broda potrebno je njegovo ponovno premjeravanje, no danska posada za to nije imala vremena već je s hrvatskim brodom odmah krenula prema startu. Na koncu se sve ipak završilo u olimpijskom duhu i sretno za Dance.
– Najviše su se žalili Talijani koji su završili kao četvrti te pobjednici iz Atene Španjolci koji su na kraju bili drugi. Po pravilima su Danci i mogli biti diskvalificirani, ali to bi bilo apsolutno protiv bilo kakvih sportskih vrijednosti – kaže Cupać i dodaje.
– Brodovi su svi isti tako da nema govora da im je naš brod olakšao. Mogao im je samo otežati, jer svaka posada ima neke detalje na brodu uređene prema sebi.
Nakon svega Danski olimpijski odbor predložio je zadarsku posadu za nagradu Pierre de Cubertain za fair play, a više o tome vjerojatno će se znati u proljeće. U međuvremenu Zadrane očekuje puno posla, jer će klasa 49er doživjeti određene promjene na brodu, a na sve se to treba vrlo brzo prilagoditi.
– Od listopada stiže novi jarbol veći za pola metra i nova jedra veća za otprilike kvadrat i pol. Sve posade ponovno kreću ispočetka pa ćemo vidjeti kako će se svi adaptirati na te promjene. Sljedeće godine nam kreće Svjetski kup koji se sastoji od šest regata, a Europsko prvenstvo je iduće ljeto kod nas u Zadru te se moramo što bolje pripremiti kako bismo postigli što bolji rezultat u našem Zadarskom kanalu – zaključio je Kostov.


Jedriti počeli sa sedam godina
Pavle Kostov rođen je 28. rujna 1987. u Zadru, dok je sedam godina stariji Petar Cupać rođen 1. veljače 1980. Obojica su jedriti počeli sa sedam godina u rodnom Zadru, a iza sebe imaju već niz vrhunskih rezultata. Kostov se 2004. godine okitio naslovom europskog prvaka u klasi 420 zajedno s Matijom Longinom, a Cupać je 2000. bio četvrti na Svjetskom prvenstvu klase Laser Radial. Nakon toga prelazi u klasu 470 u kojoj je na SP 2004. zajedno s Tomislavom Bašićem osvojio osmo, a na Olimpijskim igrama u Ateni iste godine 19. mjesto. Nakon OI u Ateni Kostov i Cupać započinju svoju zajedničku avanturu u klasi 49er, a plasman na Olimpijske igre u Pekingu ostvarili su zauzevši 29. mjesto na SP-u u Sorrentu u siječnju ove godine. Idući cilj obojici su Olimpijske igre u Londonu gdje se s pravom već mogu nadati medalji.


Bulaja: Ponosni smo što se hrvatsko ime spominje u lijepom kontekstu
Posljedni dan olimpijske regate za klasu 49er bio je zaista nevjerojatan, a u centru događaja sasvim slučajno našla se i hrvatska posada.
– U novinarskom centru u Qingdau su se nalazili ljudi iz danske reprezentacije te glasnogovornica našeg saveza Zrinka Grancarić. Čim su saznali za puknuće jarbola odmah su je pitali postoji li kakva mogućnost da im posudimo brod. Ona nas je nazvala, a mi smo naravno odmah pristali. Osobno ih niti ne poznajemo, ali znali smo da im moramo pomoći, jer ne bi bilo fer da posada koja je tijekom čitave regate bila najbolja izgubi zlatnu medalju na tako nesretan način. Regatni odbor je imao osnove po kojima ih je mogao diskvalificirati, ali na svu sreću presudili su u korist sporta i dodijelili Dancima zlatnu medalju. Cijelo smo vrijeme dobivali podršku i pohvale od svih drugih jedriličara i ponosni smo što se hrvatsko ime spominje u tako lijepom kontekstu – kazao je trener zadarske posade Ivan Bulaja.