Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U prve razrede upisuje se 100 prvašića manje

Autor: Dragana Glavočić

31.08.2008. 22:00
U prve razrede upisuje se 100 prvašića manje


U odnosu na lani, u školskoj godini 2008./09. na zadarskom se području upisalo oko stotinjak osnovaca manje. Miljenko Marinović, pročelnik županijskog Odjela za prosvjetu, kazuje da se može govoriti o trendu smanjenja broja učenika koji je aktualan proteklih nekoliko godina
Danas će na cijelom području Zadarske županije u prvi razred osnovne škole krenuti ukupno 1.690 učenika. Od toga njih 772 u samom gradu Zadru. U Osnovnoj školi “Nova” će danas prvi put sjesti u školske klupe i ući u dugogodišnji proces obrazovanja 15 učenika. U odnosu na lani, u školskoj godini 2008./09. na zadarskom se području upisalo oko stotinjak osnovaca manje. Miljenko Marinović, pročelnik županijskog Odjela za prosvjetu, kazuje da se može govoriti o trendu smanjenja broja učenika koji je aktualan proteklih nekoliko godina.
– Ove godine u prvi razred srednje škole upisano je 2.000 učenika, a u prvi razred osnovne škole 1.690. Trend opadanja broja učenika aktualan je u svim zemljama zapadnog razvijenog svijeta. Ako Zadarsku županiju usporedimo s ostalim županijama, može se vidjeti da smo po broju učenika statistički gledano u nekakvom hrvatskom prosjeku. Zadarska županija tako nije nikakva crna rupa u Hrvatskoj. Nakon Domovinskog rata zabilježen je rast broja prvašića, a s vremenom je on počeo opadati, pojasnio je Marinović.
Najmanje učenika u Zadarskoj županiji upisano je u OŠ “Zadarski otoci” – svega četvero. No to je čak četverostruko bolje nego lani kad je u tu školu bio upisan samo jedan prvašić.
– OŠ “Zadarski otoci” je zasigurno najugroženija škola, jer ukoliko se u novu školsku godinu ne upiše ni jedan novi učenik, škola se “gasi”, kazao je Marinović.
Sjajna situacija nije ni u Osnovnoj školi “Novigrad” koja je u prvi razred upisala pet učenika, što je čak osam učenika manje nego lani. Osnovna škola “Petar Lorini” Sali prošle školske godine upisala je 12 prvašića, a ove svega 7. U OŠ “Valentin Klarin” Preko svoje osnovnoškolsko obrazovanje započet će 42 prvašića, a prošle ih je godine bilo upisano 47.
U OŠ “Benkovac” će u školske klupe prvi put sjesti 125 učenika, a prošle ih je godine bilo upisano 117. Od danas će osnovnoškolsko obrazovanje započeti i za 19 učenika upisanih u prvi razred u OŠ “Jurja Dalmatinca” na Pagu. Prošle ih je godine bilo upisano 28.
Što se, pak, tiče gradskih škola, spomenimo pozitivan trend u Osnovnoj školi “Stanovi” u kojoj je upisano 145 prvašića, što je četiri učenika više nego lani. Četrnaest učenika više nego lani, kad ih je bilo upisano 100, ove će godine u prvi razred krenuti u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje. S drage je, pak, strane smanjenje broja prvašića zabilježeno u OŠ “Petar Preradović” u kojoj je lani bio upisan 81 prvašić, a ove godine u prvi razred kreće ukupno 75 učenika.